Finlandezii au realizat primul computer cuantic

Primul computer cuantic din Finlanda a fost pus în funcțiune la un centru de cercetare din apropierea capitalei Helsinki, unde oamenii de știință îl vor folosi pentru a studia puterea de calcul de generație următoare.

Calculatorul pe 5 qbiți cuantici a fost dezvoltat „pentru a învăța cum să construiți un computer cuantic, cum să programați unul și cum să operați unul în viitor”, a declarat Pekka Pursula, manager de cercetare la Centrul de Cercetare Tehnic VTT.

Aparatul a fost lucrarea comună a VTT și a companiei de hardware de calcul cuantic IQM Finland Oy.

Acest computer de 5 qubiți are o putere de calcul relativ scăzută și nu este suficientă pentru a rezolva probleme practice”, a spus Pursula.

Cercetătorii intenționează să construiască o mașină de 50 de qubiți până în 2024, care ar putea fi folosită pentru aplicații precum modelarea virusurilor și a medicamentelor și proiectarea materialelor în care tehnologia actuală nu este echipată pentru a le gestiona.

Am reușit să demonstrăm că un procesor cuantic rulează cu adevărat operațiuni cuantice și că suntem capabili să creăm stări cuantice controlate”, a spus Pursula.

Ceea ce rămâne de rezolvat de către cercetători la nivel global este scalabilitatea și îmbunătățirea coerenței – menținerea qubiților în stare cuantică, astfel încât erorile să nu se strecoare în calcule.

Citiți și:
Experiment revoluționar. Oamenii de știință au transformat un computer IBM într-un material cuantic, cu potențial uriaș pentru crearea unui material eficient energetic
Google susţine oficial că a obţinut «supremaţia cuantică»
O nouă realizare științifică ne apropie la un pas de computerele cuantice perfect funcționale

 

yogaesoteric
3 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More