Fondurile-şacal şantajează naţiunile sărace din Lumea a treia
de Mihai Vasilescu
Fondurile de investiţii specializate în preluarea întreprinderilor aflate în dificultate, supranumite fonduri-şacal, acţionează acum pentru a adânci ţările sărace în datorii şi mai mari. În spatele lor se află nume importante de pe scena politică internaţională. Astfel, cei care urmăresc să obţină controlul asupra întregii planete cumpără aproape pe nimic ţări întregi împreună cu locuitorii şi resursele lor.
Fondurile-şacal provin din organizaţii financiare specializate în răscumpărarea datoriilor companiilor aflate în prag de faliment. După ce plăteşte o parte din datorie, firma-şacal îl şantajează pe datornic cu intentarea unui proces, dacă acesta nu acceptă condiţiile de rambursare care îi sunt impuse.
În circumstanţe obişnuite, afacerile cu răscumpărări de datorii sunt foarte riscante. E un fel de joc de noroc, iar fimele care practică aceasta o ştiu foarte bine. Există riscul să nu primească nimic pentru investiţia lor, dacă debitorul continuă să meargă în pierdere şi nu are cu ce garanta răscumpărarea. Dar, dacă există încă puţină carne pe os, şacalul poate încasa milioane şi milioane de dolari doar pentru că a ştiut să speculeze un moment de slăbiciune.
Acest sistem diabolic a fost utilizat la început doar în mediul de afaceri. În ultimii ani însă fondurile-şacal, încurajate de „piaţa liberă” globalizată au ajuns să nu mai facă diferenţa între companii aflate în prag de faliment şi naţiuni întregi, prea sărace pentru a-şi plăti datoriile. Acţiunile lor sunt cea mai importantă piedică în procesul început în 1996 pentru a elibera ţările lumii a treia de povara datoriilor externe.
Când şi datornicul şi creditorul pierd, câştigă doar fondurile-şacal
Zambia avea din 1979 o datorie de 40 de milioane de dolari faţă de România. În 1999, în cadrul iniţiativei ONU de a ajuta ţările sărace să îşi lichideze datoriile, România este de acord să închidă acest credit primind înapoi doar 3 milioane de dolari. Zambia urma să utilizeze această economie de 37 de milioane de dolari de la buget, pentru învăţământ, sistemul sanitar şi infrastructură. Intervine însă unul din aceste fonduri-şacal, Donegal International care plăteşte guvernului României 4 milioane de dolari în contul datoriei Zambiei şi apoi dă în judecată Zambia, acuzând-o că are de recuperat 40 de milioane de dolari. În urma procesului, încheiat în februarie 2007, Zambia este obligată să plătească nu doar datoria, ci şi 15 milioane de dolari în plus. ONG-urile care militează pentru eliberarea ţărilor Lumii a treia de datorii, cum ar fi Oxfam sau Jubilee, apelează direct la Donegal cerându-i să anuleze datoria. Însă Donegal ştie că, deşi este o ţară săracă, Zambia are considerabile resurse naturale: cupru, cobalt, pietre preţioase, marmură şi uraniu. Aşa că nu cedează. Din toată această afacere pierd atât Zambia, cât şi România care nu este o ţară bogată. Dealtfel Donegal are o bogată istorie în domeniu. În 1996 a plătit o datorie de 11 milioane de dolari pentru Peru şi apoi a obţinut 58 de milioane. În 2007 a dat în judecată Congo Brazzaville cerând 400 de milioane de dolari pentru o datorie pe care au răscumpărat-o cu doar 10 milioane de dolari.
Susţinerea politică de la nivel înalt protejează fondurile-şacal
Cea mai mare parte din aceste fonduri-şacal are puternice relaţii cu oameni importanţi ai momentului, în fruntea listei aflându-se persoane din administraţia Bush sau din conducerea Marii Britanii. Acesta este şi motivul pentru care cei ce au puterea de a interzice astfel de practici nu o fac. Gordon Brown, primul-ministru al Marii Britanii numeşte aceste fonduri-şacal „perverse şi imorale”. Organizaţii care luptă pentru drepturile ţărilor din Lumea a treia cum ar fi Oxfam sau Jubilee i-au cerut acestuia să îşi utilizeze influenţa ca preşedinte al comitetului de decizie al Fondului Monetar Internaţional pentru a modifica regulile în favoarea naţiunilor foarte sărace. Acesta nu a luat însă nici o măsură.
Riscurile pe care le-ar putea întâmpina cei care utilizează astfel de metode sunt astfel eliminate. Influenţa politică a celor care îi susţin este mult mai mare decât puterea naţiunilor sărace şantajate. Partea cea mai importantă din veniturile obţinute de aceste fonduri-şacal provine din procese judecate pe teritoriul SUA unde grupurile de presiune şi lobby-ul făcut de actorii politici care le susţin le garantează succesul.
Citiţi şi:
Dezvăluirile unui asasin economic confirmă punerea în practică a directivelor trasate de Protocoalele maeştrilor francmasoni
Controlul militar american asupra resurselor naturale din Africa
yogaesoteric
5 aprilie 2008