Peste 30.000 de persoane arestate de raidurile poliţiei americane în cadrul Operaţiunii FALCON

de Maria Nicola


Pentru prima dată în istoria SUA, în 2005 şi 2006, în cadrul Operaţiunii FALCON, Departamentul de Justiţie, FBI şi poliţiile locale s-au asociat într-o structură comună. Acesta este un pas important către instaurarea legii marţiale (dictatura militară) în SUA. În cadrul acestei operaţiuni, peste 30.000 de persoane au fost arestate, invocându-se faptul că ar fi fost „date în urmărire” pentru infracţiuni de natură sexuală.

Nu se cunoaşte nici până în prezent ce s-a petrecut cu acei oameni, dacă au fost închişi sau eliberaţi, dacă au fost judecaţi sau nu. Presa din SUA a prezentat numai informaţiile lapidare şi imaginile oferite de Biroul de Presă al Departamentului de Justiţie şi nu a investigat deloc detaliile acestei operaţiuni.

FALCON este acronimul pentru „Federal and Local Cops Organized Nationally”, în traducere Poliţia federală şi locală organizată la nivel naţional. Sub numele de cod „Operaţiunea Falcon” sunt desemnate trei raiduri de arestări în masă, fără precedent în istoria SUA. Au fost implicate 960 de unităţi poliţieneşti (locale, statale şi federale). Iniţiatorul acţiunii au fost Alberto Gonzales, procurorul general al SUA (la momentul respectiv) şi Ben Reyna, directorul US Marshal (principala agenţie de investigaţie din cadrul Departamentului de Justiţie).

Lupta cu ameninţarea teroristă

Primul raid FALCON a avut loc în aprilie 2005. În câteva zile au fost arestate 10.340 de persoane, despre care s-a afirmat că sunt evadaţi sau daţi în urmărire. Departamentul de Justiţie a oferit presei imagini din cursul raidului: uşi sparte, locuinţe percheziţionate, arestări. S-a spus că operaţiunea îi ţintea pe criminalii „cei mai răi şi periculoşi”, accentuând propagandistic infracţiunile sexuale. Totuşi, mai puţin de 10% din cei arestaţi erau acuzaţi de astfel de infracţiuni, iar mai puţin de  2% dintre arestaţi erau în posesia unor arme. Nu s-au făcut niciun fel de declaraţii publice sau informări privind identitatea celor arestaţi sau a infracţiunilor de care se fac vinovaţi. Pe 15 aprilie, procurorul general Gonzales declara emfatic: „Operaţiunea FALCON este un exemplu excelent pentru conducerea Preşedintelui George W. Bush şi pentru hotărârea Departamentului de Justiţie de a lupta cu ameninţarea teroristă şi crima violentă „tradiţională”. Efortul combinat a partenerilor noştri la nivel federal, statal şi local arată hotărârea de a face viaţa mai sigură în SUA. Aceasta a condus la cel mai mare număr de arestări pentru o iniţiativă de acest tip. Vom folosi toate resursele Departamentului pentru a servi populaţia, a sluji justiţia şi a face oraşele noastre mai sigure!”

Care este justificarea acestor arestări?

Raidul FALCON II s-a desfăşurat în aprilie 2006. Au fost arestate 9.037 de persoane. În octombrie 2006 a urmat raidul FALCON III, cu 10.733 de arestări în mai puţin de o săptămână. Nici până în prezent nu au fost oferite informaţii privind identitatea acestor persoane şi crimele de care s-au făcut vinovate. Nu există nicio garanţie că lor li se respectă drepturile elementare, că au avut parte de un proces corect şi nu au fost abuzate. În 2007 structura FALCON, se spune, a fost dezafectată – totuşi au avut loc raiduri locale, de mici dimensiuni (cu sute de arestări).

Jurnaliştii independenţi ai organizaţiei SourceWatch au interpelat deseori Procuratura în virtutea legii accesului liber la informaţii. Niciuna dintre informaţiile, evazive şi generale, oferite de autorităţi nu justifică invocarea luptei împotriva terorismului în acest context. Ei consideră că nu există nicio justificare pentru angrenarea unitară a autorităţilor federale, statale şi locale pentru arestarea unor persoane învinuite de infracţiuni sexuale sau presupuşi criminali. De ce a fost amestecată autoritatea federală în treburile curente ale poliţiei locale?

Desigur, faptul că au fost arestate peste 30.000 de persoane despre care nu se ştie absolut nimic – în ce măsură sunt vinovate şi ce s-a petrecut după aceea cu ele – este cutremurător. Tăcerea presei vizavi de acest subiect este mai mult decât suspectă. Cel mai înspăimântător este faptul că această structură operativă, care combină toate forţele poliţieneşti din SUA, a fost creată şi poate fi reactivată oricând. Este suficient ca preşedintele SUA să dea un ordin şi instantaneu se poate impune legea marţială în aşa-zisa „patrie a democraţiei”.

Citiţi şi:

Blackwater, cea mai mare armată de mercenari din lume

Ambasada SUA din Irak, considerată un simbol al democraţiei şi libertăţii, a fost construită prin muncă forţată 


yogaesoteric
5 aprilie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More