Fostul președinte al Cehiei, Vaclav Klaus: Dacă oamenii nu se opun ne așteaptă o distopie

 

Pe fondul panicii, al distragerilor și al hiperbolei predominante în aceste zile, elvețianul Claudio Grass, expert în metale prețioase, a căutat să aibă o viziune lucidă aspra evenimentelor care au loc și asupra impactului lor asupra societății. 

Iată ce scrie el pe blogul personal claudiograss.ch despre perioada coronavirus:

„Pe măsură ce ne adâncim în această criză și ne obișnuim cu «noua normalitate», este ușor să ne concentrăm asupra poveștilor zilnice de «horror corona» din mass-media sau a ultimelor știri șocante și pierdem evidența imaginii globale și a ceea ce este într-adevăr, fundamental. Chiar dacă măsurile restrictive încep să fie eliminate treptat, parțial, amploarea daunelor economice este de neimaginat și ideea de a reveni la «afaceri ca de obicei» nu stă în picioare. 

Ultimele câteva luni au avut un impact sever nu doar asupra economiei, ci și asupra societăților noastre și asupra realității geopolitice. Aceste schimbări sunt, cel mai probabil, ireversibile și noi, ca cetățeni și ca investitori, va fi necesar să fim pregătiți să facem față acestei schimbări masive și a tot ceea ce presupune pentru o lungă perioadă de timp.
 
Sarcina mea zilnică a fost efortul de a separa semnalele de zgomot. Pentru a face aceasta, am urmărit și am reușit să ajung și la puținele persoane ale căror păreri și idei neprețuite le-am descoperit de mult timp și care și-au păstrat principiile intacte în toată această criză. Discuțiile directe și răspunsurile directe de la majoritatea liderilor occidentali și a personalităților instituționale sunt foarte greu de obținut în aceste zile, motiv pentru care am apelat la fostul președinte al Republicii Cehe, prof. Ing. Václav Klaus, care a fost mult timp o voce a rațiunii și a cărei perspectivă unică are greutate și acum. În interviul care urmează, împărtășește părerile sale despre actuala criză și despre ceea ce urmează, succint și hotărât și într-un mod direct, pe cât de rar, pe atât de esențial în momente ca acestea.

Claudio Grass (CG):
Dimensiunea și forța cu care s-au impus carantina și măsurile de izolare din timpul acestei crize sunt fără precedent. Cum vedeți răspunsul autorităților în comparație cu amenințarea? Este un răspuns proporțional?

Václav Klaus (VK): Nu pretind că sunt un expert în epidemiologie, dar specializarea mea este în economie, iar statistica îmi spune că amenințarea este mult mai mică decât consecințele care decurg din acțiunea «organizată» a guvernelor de pe mapamond ca reacție la această pandemie. Aș spune consecințe neintenționate. Autoritățile au reacționat grotesc, într-un moment de panică. Acest fapt s-a datorat parțial «democrației online» care domnește acum.

CG:
«Măsurile de urgență» și restricțiile impuse asupra drepturilor civile de bază au avut și scopul de a ne reaminti adevărata putere a statelor. Vă îngrijorează acest aspect și vedeți vreun risc ca aceste puteri extraordinare să nu poată fi restrânse așa ușor, imediat ce criza a luat sfârșit?

VK: Restricțiile asupra drepturilor civile fundamentale introduse atât de ușor și fără probleme demonstrează puterea statului modern, cu toate tehnologiile sale noi și «deștepte», stat care are o putere de a le impune extraordinar de mare. Economiștii discută adesea despre capacitatea limitată de a inversa unele procese și mecanisme și de a reveni la normal odată ce un eveniment specific le-a afectat. Se verifică în cazul prețurilor, al productivității, dar și în cazul sistemelor politice și sociale. Din acest motiv, mi-e teamă că ne va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, să ne reîntoarcem la zilele de dinainte de virus.

CG:
Din punct de vedere economic, ce părere aveți despre impactul măsurilor de carantină?

VK: Majoritatea (dacă nu toate) estimările și previziunile cantitative sunt eronate. E necesar ca «experții» mai întâi să spună cât vor dura restricțiile și când vor fi ridicate complet. Estimările lor economice depind de lungimea perioadei de carantină. E necesar să anunțe explicit când intenționează să ridice această stare. Până când nu se va ști aceasta, actualele previziunii nu au niciun sens din punct de vedere economic.

CG:
Intervențiile fiscale și monetare pe care le-am văzut până acum sunt extreme și șocante, la fel ca și politicile de carantină. Credeți că sunt suficiente pentru a ține economia pe linia de plutire sau o recesiune lungă și profundă este inevitabilă?

VK: Măsurile fiscale și monetare – de neacceptat pentru adevărații democrați – ar putea avea efecte benefice pe termen scurt, dar vor destabiliza finanțele publice și economia mult timp de acum încolo. Ar putea conduce la o inflație foarte mare.

CG:
Trilioane și trilioane sunt injectate în sistem, în timp ce idei precum venitul universal de bază au devenit acceptabile. Dincolo de riscurile evidente din punct de vedere monetar și economic ale acestor politici, vedeți și alte implicații politice și sociale?

VK: Noi, cei din țările ex-comuniste, am fost obișnuiți să trăim într-o lume în care exista ceva de tipul «venit universal de bază». Ne-am dorit să scăpăm de comunism din cauza unor astfel de principii. Aceste idei distrug motivația de a munci și se dovedesc a conduce către ruină.

CG:
În doar câteva săptămâni, am fost martorii unei întoarceri abrupte și absolute către centralizare. Piața liberă a fost îngenuncheată, schimburile voluntare individuale, productivitatea și însuși dreptul de a munci și de a crea au fost toate suspendate și înlocuite cu planificarea centrală. Credeți că această abordare are vreo șansă de a fi sustenabilă?

VK: Nu aș numi-o încă «planificare centrală». Prefer formula lui Walter Eucken, folosită pentru a descrie economia Germaniei în vremea lui Hitler – «economie administrată central». Nu este planificare în sensul strict. Este mâna grea și foarte vizibilă a guvernului, în loc de «mâna invizibilă» a pieței.

CG:
Cum rămâne cu viitorul UE? Credeți că actuala criză a slăbit-o mai tare? Care este perspectiva dumneavoastră?

VK: UE va supraviețui, din păcate, acestei crize. Reprezentanții săi se vor folosi de acest moment pentru a slăbi și mai tare statele naționale. Sunt în retragere acum, dar vor reapărea cât de curând cu toate forțele. Îmi doresc să mă înșel, dar cred că se vor folosi de acest moment din plin.

CG:
Cetățenii și investitorii de peste tot sunt speriați în mod justificat, dacă nu de virus atunci cu siguranță de dezastrul financiar. În opinia dumneavoastră, ce putem face pentru a redobândi măcar parțial un control asupra viitorului nostru?

VK: Este destul de simplu. E necesar ca oamenii să spună «NU» la toate acestea. Altfel, ne așteaptă o aproximare destul de reală a distopiei Minunata Lume Nouă (Aldoux Huxley).”

Citiți și:

Profesorul Vasile Astărăstoae, învățăminte ce decurg din epidemia cu COVID-19

Henry Kissinger: «Pandemia de coronavirus va modifica pentru totdeauna ordinea mondială»

Avertisment dur: Pandemia de coronavirus ascunde efectuarea unor EXPERIMENTE SOCIALE la scară globală!

yogaesoteric

15 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More