Fragmente din raportul Federaţiei Internaţionale Helsinki privind drepturile omului (2004)

 

în regiunea OSCE: Europa, Asia Centrală şi Nordul Americii
Raport 2005 (evenimente 2004)

ROMÂNIA

Obiective IHF (Federaţia Internaţională Helsinki): libertatea de exprimare, libertatea media, independenţa justiţiei, tortura, violenţa şi proasta purtare a poliţiei; conditiile din închisori, libertatea religiei şi toleranţa religioasă, dreptul la viaţa privată, minorităţi naţionale şi etnice.

Libertatea religiei şi toleranţa religioasă

Unele grupări religioase minoritare erau considerate “secte” periculoase de către autorităţi şi au fost ţinta hărţuirilor de tot felul.

Două astfel de grupări sunt Ananda Marga şi Familia Internaţională, ambele ocupându-se de ajutorul oferit copiilor orfani. Cu câţiva ani în urmă, Serviciul Român de Informaţii(SRI) a publicat pe site-ul lor un articol-avertisment despre pericolul şi riscul pe care aceste”secte” îl reprezintă pentru societate, asociindu-le cu terorismul, mafia şi conceptele islamiste. Ananda Marga şi Familia Internaţională au fost descrise ca fiind nişte organizaţii “periculoase”, fiind folosite citate greşite, pasaje din texte religioase scoase din context, şi informaţii anacronice. Rezultatul a fost că cele două comunităţi au avut foarte multe probleme cu autorităţile locale cu care ele colaborau. Familia Internaţională a fost scoasă de pe “lista neagra” a SRI abia pe la sfârşitul anului 2004. Ananda Marga a dat în judecată SRI-ul şi a câştigat procesul. Cu toate astea, la sfârşitul anului 2004, aceste informaţii greşite înca nu fuseseră scoase de pe site-ul SRI.  

În martie, peste 300 de poliţişti şi jandarmi, agenţi SRI şi procurori (majoritatea purtând măşti) au intrat în 16 locaţii unde locuiau membrii MISA (Mişcarea Spirituală de Integrare În Absolut, o grupare care promovează filozofia şi practica yoga). Agenţii au spart uşile şi ferestrele, chiar daca acestea erau deschise. S-au purtat foarte urât cu fiecare membru MISA pe care l-au găsit. Unora li s-au pus cătuşe şi au fost ţinuţi sub ameninţare cu arma ore întregi. Li s-au confiscat bunurile personale, fără ca acest lucru să fie menţionat în rapoartele poliţiei. Toate aceste acţiuni au fost filmate de echipaje de televiziune şi au fost prezentate în aşa fel încât să creeze impresia că MISA este o organizaţie criminală extrem de periculoasă. Mai mult decât atât, unele persoane au fost filmate în ipostaze stânjenitoare (o femeie care era la toaletă, o seringă care era pe podea pentru a sugera că acolo oamenii se drogau, oameni pe jumătate dezbrăcaţi etc.)

Nici un membru MISA nu a fost arestat nici în timpul acestei acţiuni şi nici după. În următoarele zile, peste 20 de verificări suplimentare au fost efectuate în cadrul comunităţii MISA şi au fost confiscate tone de materiale. MISA a fost ţinta hărţuirilor poliţiei şi a procurorilor încă dinainte de acest raid.

În plus, media a prezentat într-un mod dramatic tot felul de situaţii despre părinţii ai căror copii au plecat de acasă pentru a se alătura acestei grupări. Astfel de campanii anti-MISA au atins punctul culminant mai întâi în anii 1995-1996, iar apoi din nou în 2004, de data aceasta atacurile la adresa grupării fiind mult mai violente. Televiziunile, radio şi presa au continuat campania de defăimare şi după acest raid, luând de bune toate aşa-zisele infracţiuni pe care procurorii le-au pus în cârca acestei comunităţi, printre acestea fiind pornografia, traficul de femei şi traficul de droguri. APADOR-CH  a protestat cu putere împotriva nerespectării legii de către oficialităţi împotriva membrilor MISA considerându-le nişte acţiuni disproporţionale în cadrul cărora s-a folosit forţa în mod excesiv – şi subliniind ideea că nimic nu rezistă în faţa puterii oficialităţilor. De notat este faptul că MISA, ca organizaţie, nu poate fi şi nu ar trebui să fie acuzată pentru eventualele greşeli pe care le fac unii membrii.

În orice caz, hărţuirile la adresa MISA, incluzând şi campania media, au continuat până când liderul lor spiritual a părăsit România. Mai târziu el a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră, membră MISA, acuzaţiile fiind bazate doar pe câteva fragmente din jurnalul intim al acesteia. Cei care se ocupau de investigaţii au forţat-o pe aceasta să declare că a întreţinut relaţii sexuale cu liderul spiritual. Mai mult decât atât, i s- a interzis să aibă contact cu vreun membru MISA şi a fost data  în custodia surorii ei.

La sfârşitul anului 2004, problema a rămas nerezolvată, din punct de vedere judiciar. Nu a fost luată nici o măsură împotriva agenţilor pentru acţiunile lor nedrepte. Lucrurile personale confiscate nu au fost returnate proprietarilor. Doar liderul spiritual MISA a fost reţinut pentru puţin timp (înainte să părăsească ţara) sub un pretext total diferit.

Sursa: http://www.ihf-hr.org/documents/doc_summary.php?sec_id=3&d_id=4057

 

yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More