Fructele se consumă pe stomacul gol
Am enunţat în titlul acestui articol o regulă de alimentaţie eficientă de care prea puţine persoane ţin cont. Şi nu de ieri, de azi, ci de sute, poate chiar de mii de ani, de când mesele îmbelșugate până la saţietatea extremă se încheiau cu un generos platou cu fructe asortate. Adevărul este că fructul este un aliment ideal, iar organismul are nevoie de minimum de energie pentru a-l digera şi a oferi corpului nostru o rentabilitate maximă. De asemenea, este singurul aliment care pune creierul la muncă.
Compuse în principal din fructoză (care poate fi uşor convertită în glucoză), restul fiind preponderent apă (90-95%), înseamnă că fructele curăţă şi hrănesc în acelaşi timp organismul. Singura problemă cu aceste produse naturale ar consta în faptul că cei mai mulţi oameni nu ştiu cum să le mănânce pentru a asimila în mod eficient nutrienţii din ele şi totodată ele să aibă şi un efect terapeutic maxim.
Ideea de bază, menţionată şi în titlu, este ca întotdeauna să consumăm fructele pe stomacul gol. De ce? Motivul este că fructele nu sunt digerate în stomac, ci în intestinul gros. Fructele trec rapid de stomac şi ajung în intestin, unde îşi eliberează sucurile. Dar dacă există carne, cartofi sau amidon în stomac, fructele sunt „prinse” aici şi încep să fermenteze.
Dacă aţi mâncat un fruct ca desert după cină şi petreceţi restul nopţii resimţind o greutate în stomac şi un gust neplăcut în gură, este pentru că nu aţi mâncat corect. O altă regulă de bază spune că nu trebuie să beţi sucuri de fructe din cutii sau recipiente de sticlă. De ce? Aproape întotdeauna sucul din conserve este încălzit (pasteurizat) în timpul procesului de producţie şi structura sa iniţială devine acidă, în plus având adăugaţi conservanţi.
De aceea, metoda ideală şi de actualitate pentru a profita la maximum de virtuţile complexe ale fructelor este tocarea lor fină cu un blender şi consumarea imediată a sucului, cu pulpa mărunţită cu tot. Aici trebuie avut în vedere şi avantajul digerării facile şi rapide a produsului obţinut.
Dr. William Castillo, şeful secţiei de cardiologie al clinicii Framington din Massachusetts, afirma că fructele sunt cele mai bune alimente pe care le putem mânca pentru a ne proteja contra bolilor de inimă, deoarece conţin bioflavonoide, care împiedică îngroşarea sângelui şi blocarea arterelor. De asemenea, ele întăresc vasele capilare, fragilitatea acestora fiind aproape întotdeauna cauza hemoragiilor interne şi a crizelor cardiace.
Iar după toate aceste informații, este bine să reflectați la o întrebare vitală: ce mâncaţi la micul dejun? Credeţi că este sănătos să vă daţi jos din pat şi să vă umpleţi stomacul cu alimente cum ar fi pâinea și untul, care vă vor lua toată ziua să le digeraţi? Bineînţeles că nu. Potrivit unor nutriționiști, aveţi nevoie de o cantitate mică de alimente uşor de digerat – ideal fructe, pe care organismul le poate absorbi rapid şi care vor ajuta la curăţarea acestuia.
Citiţi şi:
Fructele proaspete, naturale şi stările benefice
Sucuri de fructe
yogaesoteric
2 aprilie 2017
Also available in: Français