‘Frunza dragostei’ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

Credinţele populare păstrează vie şi puterea vindecătoare a acestei plante care este leac pentru multe suferinţe. Leuşteanul este numit şi paznicul grădinii. La sate, oamenii credeau că dacă cineva fură leuşteanul din grădină, toate plantele se ofilesc pentru că nu mai are cine le păzi. Purtat la brâu sau la gât, în amulete, alungă răul, iar în bucătăria românească nu există ciorbă mai delicioasă decât cea în care se pune o mână de leuştean verde. 

Coroniţe împletite, puse la icoane

Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos spun că de Rusalii, în vechime, planta era folosită pentru alungarea Ielelor şi a relelor pricinuite de acestea. „Astfel, bătrânii agăţau tulpinile şi frunzele de leuştean la uşile şi ferestrele caselor sau împleteau coroniţe pe care le puneau la icoane”, explică Ani Topârceanu.

De Sărbătoarea Înălţării Domnului, fetele şi femeile îl purtau întotdeauna la brâu dacă vroiau să nască prunci sănătoşi. Datorită proprietăţilor sale afrodisiace, leuşteanul mai era numit în unele sate din ţară „frunza dragostei”. 

În tradiţia populară, frunzele se puneau în legături contra durerilor de cap, alteori erau pisate pentru a fi puse la răni. Ceaiul din frunze de leuştean se administra în tuse cu guturai şi tuse măgărească. Şi animale erau lovite cu frunze de leuştean, crezându-se astfel că vor fi sănătoase şi fertile.

Poate trata cu succes bronşita şi tusea

Leuşteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă comestibilă, folosită drept condiment în supe şi în alte feluri de mâncare. Planta poate creşte până la înălţimi de 2 metri şi are flori galbene.

„Leuşteanul poate trata cu succes bronşita şi tusea, prin consumul a trei căni de decoct zilnic, de asemenea, poate diminua pofta de mâncare exagerată prin mestecarea frunzelor de leuştean înainte de masă. Tot cu leuştean tratăm şi constipaţia, indigestia, gastrita, colicile intestinale şi hipertensiunea”, explică dr. Cătălin Luca pe blogul său.

Renumit condiment

De la leuştean folosim rădăcina şi frunzele. Leuşteanul este un renumit condiment, dar şi o plantă de leac ce se consumă sub formă de macerat de frunze (o lingură de frunze de leuştean la o cană cu apă plată, lăsate la macerat timp de 4-6 ore).

Leuşteanul se mai consumă, de asemenea, şi sub formă de suc, atât din frunze cât şi din rădăcină, sau se foloseşte sub formă de cataplasme. Ceaiul sub formă de macerat la rece preparat din seminţe de leuştean măcinate linişteşte rapid durerile de stomac. 

Rădăcina de leuştean conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, răşină, acid de angelică. Toate părţile plantei conţin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grăsimi şi săruri minerale.

Citiți și:

Verdeţuri de grădină. Leuşteanul 

Cele mai bune alimente regenerante şi anti-îmbătrânire (I) 

Macul roşu, o plantă nu numai decorativă, ci şi curativă 

yogaesoteric

24 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More