Fundamentarea ştiinţifică a tratamentelor psihiatrice pentru copii, pusă sub semnul întrebării

Cercetătorii din domeniu au fost plătiţi de companiile farmaceutice

 
de George Preda
 
Doctorul Joseph Biederman de la Universitatea Medicală Harvard este un psihiatru de renume mondial, ale cărui cercetări şi lucrări au contribuit la răspândirea explozivă a folosirii medicamentelor antipsihotice tari în cazul copiilor. Recent s-a descoperit nu doar că între anii 2001 şi 2007 acesta a fost plătit cu suma exorbitantă de 1,6 milioane de dolari de către firmele farmaceutice care produc aceste medicamente, cât şi că el nu a raportat conducerii universităţii colaborarea cu aceste firme şi veniturile suplimentare.

De exemplu, firma Johnson & Johnson afirmă că i-a plătit doctorului Biederman, pentru consultanţă, suma de 58.000$ în anul 2001. Aceasta s-a aflat după ce în repetate rânduri medicul a declarat că nu a primit niciun ban de la Johnson & Johnson. La insistenţele conducerii Universităţii Harvard, el a declarat un venit de 3.500$. Aranjamentele conform cărora dr. Biederman acordă consultanţă diferitelor companii farmaceutice sunt îndoielnice nu numai din punctul de vedere al corectitudinii fiscale, ci şi al eticii profesionale. În mediul medical s-a observat propaganda insistentă pe care acesta a făcut-o pentru folosirea medicamentelor antipsihotice tari în cazul copiilor, fără a aduce suficiente argumente ştiinţifice.

Acesta nu este singurul caz în care aşa-zişii cercetători se află de fapt în conflict de interese. Fiind plătiţi cu sume exorbitante de firmele care produc medicamente, nu este de mirare că aceştia recomandă folosirea medicamentelor respective şi emit „studii” care susţin aceste recomandări.

În ultimii ani s-a răspândit foarte mult obiceiul de a prescrie medicamente antipsihotice copiilor din motive cel puţin discutabile, cum ar fi comportamentul irascibil sau faptul că nu reuşesc să se concentreze asupra unor sarcini. Chestiuni care pot fi rezolvate cu atenţia şi grija plină de dragoste a părinţilor, cum ar fi lipsa de focalizare, plânsul sau enurezisul („făcutul în pat”), primesc acum nume pompoase de afecţiuni psihice. Medicii recomandă tot mai des medicamente antipsihotice pentru aceste aşa-zise „dezordini comportamentale”.

Cazuri precum cel al celebrului dr. Joseph Biederman dovedesc că aşa-zisa fundamentare ştiinţifică a tratamentelor medicamentoase pentru „dezordinile comportamentale” ale copiilor este apă de ploaie. Acest doctor, pe lângă faptul că predă psihiatria la Harvard, este şi şef al secţiei clinice de cercetare în psihofarmacologie pediatrică la spitalul Massachusetts General din Boston. El a primit nenumărate premii de excelenţă de la diverse asociaţii psihiatrice şi este în comitetul editorial al mai multor reviste de specialitate. Faptul că se descoperă că o astfel de personalitate este practic mituită de companiile farmaceutice, fiind plătită cu sume exorbitante pentru a recomanda folosirea anumitor medicamente, pune sub semnul întrebării întregul sistem. De ce am crede că rezultatele cercetării ştiinţifice pretinse de către dr. Biederman ar fi corecte, dacă el se pretează la astfel de încălcări ale legii?

Doctorul Biederman şi colegii săi au promovat în ultimii zece ani ideea că un număr foarte mare de copii suferă de „dezordine bipolară infantilă”, afecţiune care trebuie în viziunea lor să fie depistată şi tratată medicamentos cât mai devreme. Astfel, ei recomandă atât diagnosticarea agresivă cât şi tratamentul cu antipsihotice. În urma acestei tendinţe, numai în anul 2007, în SUA o jumătate de milion de copii au primit tratamente cu antipsihotice, dintre care 20.500 aveau vârsta sub 6 ani.

Studiile colectivului de la Harvard al dr. Biederman au stabilit anumite criterii privind diagnoza “dezordinii bipolare infantile”. Conform acestora, aproximativ 7% dintre copii ar suferi de această afecţiune şi sunt obligaţi să ia medicamente psihotrope. Acestea au efecte secundare periculoase, pe lângă alterarea stărilor mentale şi a percepţiilor. Copiii cresc foarte mult în greutate, au tulburări metabolice, sensibilitate la afecţiuni cardiace şi diabet, iar în unele situaţii au fost raportate decese. Renumiţi cercetători responsabili pledează pentru stoparea acestei situaţii dezastruoase. Nu medicamentele sunt răspunsul la tulburările comportamentale ale copiilor, susţin ei. Din păcate, vocile acestora se aud prea puţin şi propaganda companiilor farmaceutice continuă.

Citiţi şi:
Renumit cercetător în domeniul cancerului, plătit de o companie din domeniul industriei chimice 
Milioane de americani s-au îmbolnăvit de cancer în urma campaniilor de vacinare anti-poliomielită
Un nou vaccin periculos este pe cale de a deveni obligatoriu

yogaesoteric
12 iulie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More