Gabriel Andreescu despre ultimul rechizitoriu dat de procurori presei

Adepţi MISA trimişi în instanţă

ZIUA
Rubrica Analize şi comentarii
2 august 2007

    
de Gabriel Andreescu

În curând, pe 6 august, 21 de inculpaţi adepţi ai MISA sunt chemaţi în instanţă urmare a rechizitoriului finalizat în luna iunie de către procurorul Marian Delcea de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Luna august este luna vacanţei judecătoreşti. Nu e deloc clar de ce tocmai acest dosar a fost tratat ca urgent şi nu a fost amânat pana în septembrie.        
   
O alta ciudăţenie: împotriva tuturor principiilor, rechizitoriul a fost pus de către DIICOT la dispoziţia presei, iar aceasta a oferit accesul on-line la conţinutul său. Or, procurorii trebuie să păstreze confidenţiale informaţiile. Divulgarea rechizitoriului nu este permisă de lege. Nu este în interesul justiţiei, căci încalcă prezumţia de nevinovăţie. Deşi datele culese în timpul anchetei penale sunt simple presupuneri, limbajul specializat şi autoritatea formală a unui parchet induc publicului impresia vinovăţiei celor acuzaţi. Unii inculpaţi MISA au primit şi apeluri de la persoane străine care găsiseră pe site-ul Jurnalului Naţional numerele de telefon prinse în rechizitoriu.

Un alt şoc îl oferă limbajul celui care a elaborat documentul, presupus a se conduce, între altele, după codul deontologic al profesiei. Rechizitoriul insultă, face băşcălie, pare scris de cineva implicat într-o bătălie personală. Gregorian Bivolaru este numit „Scumpi” şi „Gurul dâmboviţean”. Or, aceste cuvinte nu au nici o legătură cu identificarea penală, singura motivaţie a utilizării altor nume decat cele oficiale. Despre MISA se spune că ar avea „valenţe sectare”, atitudinea membrilor organizaţiei este „similară conceptului de omertă”. Practicanţii disciplinei ar fi depersonalizaţi, total obedienti, ar trăi insatisfacţtii personale şi greutăţi, ceea ce explică „racolarea” lor. Trec prin stări de teamă, frustrare, neîncredere, au reacţii atipice de comportament. Să fie atras procurorul de portretistica literară? Să nu cunoască prevederea Codului de procedură penală ce impune ca: „Orice persoană care se afla în curs de urmărire penală sau de judecată să fie tratată cu respectarea demnităţii umane”? Astfel de cuvinte au menirea să creeze în opinia publică şi a judecătorilor adversitate. Marian Delcea forţează o prezumţie de vinovăţie.

Pentru a-şi întări argumentele, rechizitoriul DIICOT expune texte de lege, se zice, „cu incidenţă în această materie la nivel european şi mondial”. Ţinând însă ascunse prevederi centrale ale documentelor invocate, citările sugerează că întreaga comunitate internaţională vânează grupările religioase, esoterice sau spirituale între care DIICOT plasează MISA. În document mai apar „constatări tehnico-ştiinţifice” capabile să te lase perplex. Cum să calificăm un panseu de genul: „Izolarea socială a adeptului în interiorul MISA se realizează prin exercitarea de către adept a ridiculizării sale în societate”? Sau, conform unui comisar psiholog, intelectualii ar fi mai expuşi manipulării întrucât sunt „marcaţi de tendinţa de retractivitate din faţa dificultăţilor adaptative şi de preferinţa pentru meditaţii”.

Nu am spus nici un cuvânt despre fondul analizei, despre probe şi concluzii. Cele enumerate demonstrează mai mult decât suficient gravele probleme intelectual-profesionale ale documentului DIICOT. În ce priveşte încălcarea sistematică, flagrantă, în rechizitoriu, a prezumţiei de nevinovăţie, ea va duce aproape sigur la sancţionarea statului român de către Curtea din Strasbourg.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Gabriel Andreescu: ce spun dosarele Securităţii despre Gregorian Bivolaru
Rapoartele psihologice din rechizitoriul MISA sunt opera unor psihologi aserviţi SRI şi MAI care au fost promovaţi după redactarea lor
S-a scris o nouă pagină în operaţiunea Christ. Pe Internet.Yoghinii MISA află din presă despre trimiterea în instanţă a dosarului in care sunt invinuiţi, iar rechizitoriul este abuziv şi ilegal făcut public pe Internet

yogaesoteric
3 august 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More