Germania: Protestele fermierilor s-au extins în toată țara. Un fermier explică de ce eliminarea subvenției pentru motorină ar duce la falimentul fermelor

Mai întâi au avut loc protestele fermierilor din Olanda, apoi Convoiul Libertății din Canada. Acum, protestele agricultorilor au ajuns în Germania.

Contextul este simplu: La 15 noiembrie 2023, Curtea Constituțională Federală a declarat neconstituționale manipulările bugetare ale guvernului Scholz, privându-i dintr-o singură lovitură pe guvernanți de 60 de miliarde de euro pentru proiectele lor verzi.

A fost o criză prea mare pentru coaliție și, în cele din urmă, s-ar putea să le aducă pieirea. Disperați să economisească bani de oriunde, aceștia au anunțat în decembrie planurile lor de a elimina subvențiile pentru motorina agricolă și de a impune taxa standard pe autovehicule pentru vehiculele agricole, cum ar fi tractoarele, care anterior erau scutite, ceea ce a stârnit o revoltă imediată în rândul fermierilor.

Fermierii au organizat diverse proteste înainte de Crăciun, inclusiv demonstrații de amploare la Freiburg și Leipzig. De atunci au avut loc acțiuni sporadice, inclusiv un protest spontan în data de 5 ianuarie la cheiul feribotului care îl transporta pe ministrul Economiei Robert Habeck. Fermierii au promis să revină după sărbători pentru o serie de proteste și blocaje de trafic de o săptămână, culminând cu o demonstrație masivă la Berlin.

Iată o prezentare generală a tuturor acțiunilor curente. Sunt sute:

Aceste proteste nu ar putea veni într-un moment mai nepotrivit pentru cei de la conducere. Scholz și compania sunt deja profund nepopulari; cancelarul nu mai poate nici măcar să apară la propriile ședințe foto fără a fi urmărit în fiecare moment de detractori furioși. Potrivit ultimelor sondaje, cele trei partide din coaliție au împreună sprijinul a doar unul din trei germani. Doar 34% cred că coaliția va supraviețui până la alegerile din 2025, iar 64% doresc ca Scholz să demisioneze din funcția de cancelar în favoarea ministrului apărării Boris Pistorius.

Pe scurt, guvernul atârnă de un fir de ață și, prin propria lor proastă gestionare, continuă să înrăutățească situația. La 4 ianuarie, într-o încercare clară de a preveni protestele, aceștia au revenit parțial asupra situației, renunțând la planurile de a impozita în întregime vehiculele agricole și au anunțat că subvențiile pentru motorină vor fi eliminate treptat și nu dintr-o dată. În acest moment, însă, este ca și cum ai încerca să forțezi pasta de dinți să revină în tub. Odată ce a început o revoltă, concesiile nu devin altceva decât o încurajare de a protesta și mai tare, mai ales atunci când provocarea imediată nu a fost altceva decât un simbol pentru o nemulțumire mult mai profundă și mai răspândită:

[Fermierul din Brandenburg] Harmut Noppe ……. se simte trădat de politica de austeritate a coaliției. În ferma pe care a fondat-o la scurt timp după reunificare, bărbatul de 62 de ani ‒ împreună cu șase angajați ‒ cultivă diferite tipuri de cereale și semințe oleaginoase. ……. În total, 20 de utilaje agricole grele sunt folosite în munca zilnică la fermă ……. Eliminarea subvenției pentru motorină agricolă ar duce la costuri considerabile pentru fermier.

Noppe explică [faptul că] în prezent, un fermier primește înapoi de la guvern în jur de 20-25 de euro pe hectar de teren cultivat. Dacă plățile ar fi anulate în curând, așa cum este planificat, o fermă medie din landul Brandenburg ar suporta costuri suplimentare de aproximativ 5.000 de euro pe an. Potrivit asociației fermierilor din land, reducerile ar putea totaliza peste 20 de milioane de euro.

Majoritatea fermierilor nu sunt în măsură să transfere costurile crescute către consumatori, explică Noppe. Prețurile la cereale, de exemplu, sunt adesea stabilite de către angrosiști……. Vor exista cu siguranță ferme pentru care afacerea nu mai este profitabilă”, presupune el. Nu este exclus ca unii fermieri să renunțe complet la afacerea lor în fața unor restricții suplimentare.

O altă problemă este faptul că actualul guvern federal pur și simplu nu are expertiză. „Deciziile guvernului ar fi necesar să fie luate pe baza unor considerente profesionale”, spune Noppe. „Ceea ce face guvernul în acest moment este ideologie pură. Ei nu știu despre ce vorbesc”.

Coaliția face politică pentru populația urbană”, spune Noppe. „Ei nu sunt interesați de zonele rurale. Populația de aici este complet lăsată în urmă.” În loc să caute soluții împreună, ei continuă să guverneze de sus în jos. Aceasta duce la dezamăgirea față de politică ‒ în special în zonele rurale, observă Noppe. „Oamenii de aici sunt de acord că situația nu mai poate continua așa.

Asta spune Berliner Zeitung, care se distinge adesea prin reportajele sale independente și atente. Nu se poate spune la fel despre restul presei germane, care a reacționat cu o isterie dezlănțuită. Arno Frank, într-un articol de largă circulație pentru Der Spiegel, i-a denunțat pe protestatari ca fiind o „gloată de furci motorizate” și „profitori ai lobby-ului agricol”.

Fermierul este o figură aproape mistică, pentru că de obicei nu se află în Bundestag, în cabinete de avocatură importante sau în redacții.

Spre deosebire de șoferii de tren sau de medici, agricultorii nu intră în grevă. Ei își „duc” protestul „în stradă” și își varsă acolo, la propriu, bălegarul, așa cum și alți oameni își varsă inima.

Citiți și:
Protestele despre care nu se scrie în presă: Germania – Fermierii au scos tractoarele contra guvernului. Spania ‒ 60 de zile în stradă contra puterii socialiste
Cele mai mari proteste din istoria recentă a Germaniei. Interviu de excepție cu Eva Vlaardingerbroek, la Tucker Carlson: „Fermierii se simt asupriți pe pământul lor. Sunt conduși de oameni care îi urăsc”

 

yogaesoteric
19 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More