Gheorghe Piperea: „Creșterea economică nu este una substanțială, palpabilă – este pe credit și pe prețuri crescute”
Până la momentul recalculării pensiilor mai sunt mai puțin de 3 luni. În mod rațional, pentru a nu intra într-o nouă perioadă de 4 ani de păcălire a pensionarilor, ar fi normal ca guvernul Ciolacu să arate de unde va lua banii necesari recalculării (estimare guvern: un plus de 30 de miliarde la bugetul actual de pensii; estimare Banca Mondială: 54 de miliarde).
De asemenea, mai sunt mai puțin de 4 luni până la promisele majorări de salarii ale profesorilor. Si aici ar fi normal să fie precizată sursa de finanțare.
Cu împrumuturile rostogolite și mereu suplimentate nu mai merge – din cauza deficitului bugetar major, dobânzile sunt deja atât de mari că nu prea mai pot fi suportate, motiv pentru care creditorii deja se codesc să mai împrumute Statul român.
Creșterea economică nu este una substanțială, palpabilă – este pe credit și pe prețuri crescute.
Inflația statistică (fabricată de BNR) pare a fi stagnantă, dar inflația reală (scăderea puterii de cumpărare prin emiterea de bani fără acoperire în bunuri și servicii aflate pe piață) este în creștere. E foarte probabil că de aici va rezulta „finanțarea” creșterii pensiilor și a salariilor: erodarea puterii de cumpărare a leului.
Nu există nicio majorare reală de pensii sau de salariu dacă intervine pe trendul scăderii puterii de cumpărare a leului.
Ca să vă faceți o idee, veți ști că, în 2019, cu 100 de lei se putea cumpăra ceea ce azi costă 160 de lei.
Autor: Av. Gheorghe Piperea
Citiți și:
Poate nu știai: ai 8.815 euro datorie. România are de plătit 168,8 miliarde de euro, împrumuturi de pe piețe externe și emisiuni de titluri de stat
Ne îngroapă în datorii. Împrumut de 600 de milioane de euro pentru integrarea ucrainenilor în România
yogaesoteric
29 iunie 2024