Ne îngroapă în datorii. Împrumut de 600 de milioane de euro pentru integrarea ucrainenilor în România

Parlamentul a ratificat un nou acord de împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare de aproape 600 de milioane de euro. Printre altele, banii vor fi folosiți, în principal, pentru a sprijini politicile de ocupare a forței de muncă pentru refugiații ucraineni și pentru a oferi acestora cursuri de inițiere în limba română. Totodată, sumele împrumutate vor fi utilizate pentru ca elevii ucraineni să primească finanțare și alte drepturi în școlile din țara noastră.

În timp ce se vaită că fostul premier Florin Cîțu s-a împrumutat de 200 de miliarde de euro, bani care nu se regăsesc nicăieri, Guvernul Ciolacu s-a înhămat la un nou împrumut de aproape 600 de milioane de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acordul de împrumut reprezintă cea de-a doua finanțare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă, în care România și-a luat angajamentul față de Program și implementarea acestuia. Unul dintre principalele obiective de finanțare este sprijinirea accesului la serviciile publice de ocupare a forței de muncă pentru persoanele strămutate forțat din Ucraina, adoptarea de măsuri pentru a oferi acestora cursuri de inițiere în limba română, precum și pentru a stimula integrarea pe piața muncii din România. Totodată, statul român trebuie să sprijine financiar școlile gazdă pentru ca elevii din Ucraina și cei din comunitatea gazdă să beneficieze în mod egal de finanțare și alte drepturi.

Nicio tragere nu va fi efectuată din tranșa unică dacă Banca nu este mulțumită de Programul realizat de România și de conformitatea cadrului de politici macroeconomice. În acest sens, Guvernul va prezenta băncii rapoarte privind progresul înregistrat în implementarea Programului, la acel nivel de detaliu pe care Banca îl va solicita în mod rezonabil”, se arată în acordul de împrumut.

Bani pentru venitul minim garantat

Sumele din împrumutul de 600 milioane de euro vor fi utilizate și pentru protecția familiilor și persoanelor singure din România cu venituri scăzute, care sunt în sărăcie financiară relativă, și pentru ajustarea anuală a nivelului VMI (venitul minim de incluziune), pentru a încorpora indexarea cu rata medie anuală a inflației. Totodată, în Programul urmărit de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare este trecută și adoptarea de măsuri de accelerare a dezinstituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, pentru a permite tranziția acestora din instituțiile publice în comunități. Printre condițiile acordării acestui împrumut s-au numărat și măsurile Guvernului de reducere a regimului preferențial de taxare și exceptărilor pentru diferite categorii de contribuabili, în vederea reducerii cheltuielilor fiscale și extinderii bazei de impozitare, de consolidare a regimului aplicabil microîntreprinderilor, de majorare a cotei de impozitare a dividendelor acordate persoanelor fizice, dar și de majorare a TVA la anumite produse.

Plătim pentru închiderea termocentralelor

În același timp, sumele împrumutate vor fi folosite pentru susținerea decarbonizării și rezilienței climatice, în sensul stabilirii unui calendar clar pentru eliminarea treptată a exploatării cărbunelui și energiei pe bază de cărbune. De asemenea, din banii luați de la bancă, Guvernul trebuie să implementeze o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), pentru a îmbunătăți fiabilitatea sistemului energetic și a asigura o mai bună integrare a noilor capacități de energie regenerabilă.

Citiți și:
Av. Elena Radu: Vă mirați de ce ne dau ordine niște bănci din ălea „mondiale” și ne spun ce legislație să adoptăm? Simplu! Că ne vindem când luăm împrumuturi
Verdictul Băncii Mondiale pentru România: niciun progres în ultimii 5 ani. Declinul economic continuă
S-a întors foaia cu ucrainenii: „E timpul să mergeți la muncă. Sau la voi acasă!”

 

yogaesoteric
20 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More