Gheorghe Piperea: „Magistrații au obținut de la statul român circa un miliard de euro, cu titlu de drepturi salariale sau sporuri promise și neachitate”

Potrivit unor documente „confidențiale” de la MF (atât de confidențiale încât s-au scurs convenabil în presă, acolo unde colcăie wistleblowers și factcheckers), în perioada 2008-2022, într-un număr de 22.800 de acțiuni judiciare, magistrații au obținut de la Statul român cca un miliard de euro, cu titlu de drepturi salariale sau sporuri promise și neachitate. Unele sume au fost obținute chiar și prin executări silite.

Nimic de obiectat: dacă este vorba de drepturi sau de daune cauzate, atunci debitorul este normal să plătească. Poate fi el nea Costică, patronul Dorel sau statul român.

Problema morală în acest caz este că reclamanții sunt judecați de colegi, care sunt și ei reclamanți, la rândul lor judecați de colegi. Câștigul de cauză nu prea poate să lipsească.

Mult mai grav pentru guvernele Ciucă-Ciolacu este faptul că, în acest moment, sunt pe rol alte dosare de drepturi salariale și daune, declanșate de marea majoritate a celor 4400 de judecători în funcție. Totalul sumelor solicitate în aceste dosare, greu de pierdut în instanțe de onoratele instanțe, este de cca 3,2 miliarde de euro. Sunt pe rol sau în pregătire și dosare din partea magistraților pensionați, care vor pretinde totalitatea drepturilor cuvenite ca pensii ocupaționale (sau „speciale”, cum sunt botezate de presa de can-can sau de rețelele de comunicare virtuală).

La aceste sume se adaugă dobânzi penalizatoare, pentru neachitarea la timp a creanțelor principale și a despăgubirilor. În scurt timp, sumele de mai sus (cca 4,2 mld euro, la care se adaugă viitoarele despăgubiri pentru magistrații pensionari) s-ar putea dubla ca efect al acestor penalități.

Documentul de la finanțe, cică scăpat neintenționat la presă, arată temerea finanțelor de a intra în incapacitate de plată.

PS. Le mai dau eu celor de la finanțe două motive de panică: (i) întrucât s-a apărat foarte slab în fața ICSID (arbitrajul internațional din cadrul Băncii Mondiale), statul român a pierdut procesul cu Gabriel Resources, în chestiunea Roșia Montană Gold Corporation; se pare că daunele obținute de canadieni se cifrează între 1-4 mld dolari; dacă este o informație oficială care să mă contrazică, voi aplauda și voi corecta – chiar sper să fie un zvon fals; (ii) întrucât, timp de mai mult de 20 de ani, statul român nu a transferat foștilor sau actualilor salariați Petrom 8% din acțiunile societății, ÎCCJ a acordat reclamanților penalități de 1.000 de lei pe zi de întârziere încă din data de 8 mai 2019; fiind vorba de cca 16 mii de reclamanți, sumele la care s-a ajuns până acum se cifrează la mai mult de 2 miliarde de euro.

Autor: Av. Gheorghe Piperea

Citiți și:
Gheorghe Piperea: „E vorba de resetarea de final de imperiu. Și de final de lume, așa cum o știm”
Av. Gheorghe Piperea: Pricopie, un corupt de la SNSPA care a scăpat de pușcărie prin prescripție, se crede îndreptățit să dea lecții de morală și să pună etichete

 

yogaesoteric
24 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More