Ghimbirul este mai eficient de 10.000 de ori împotriva cancerului decât citostaticele

 

Un nou studiu ştiinţific a arătat că ghimbirul (Zingiber officinalis) conține un compus înțepător care este de până la 10.000 de ori mai eficient decât chimioterapia convențională în distrugerea celulelor stem canceroase aflate la baza tumorilor maligne.

Studiul publicat în PLoS susţine că o componentă înțepătoare aflată în ghimbir, cunoscută sub numele de 6-shogaol, este superioară chimioterapiei convenţionale în distrugerea cauzei de bază a cancerului de sân, și anume celulele stem canceroase.

Celulele stem canceroase se află la originea unei game largi de tipuri de cancer, nu doar a cancerului de sân, şi sunt denumite uneori „celule mamă”, deoarece sunt responsabile pentru producerea tuturor diferitelor tipuri de celule „fiice” care alcătuiesc colonia tumorală. Deşi celulele stem canceroase reprezintă numai între 0.2 și 1% din celulele unei tumori, ele au abilitatea de a se autoregenera, sunt capabile de diferențiere continuă, sunt rezistente la agenți chimioterapici convenționali și sunt tumorigene, adică se pot diviza pentru a crea noi colonii tumorale. Tocmai de aceea, celulele stem canceroase trebuie să fie distruse pentru a trata cu adevărat cancerul.

Noul studiu intitulat „6-Shogaol inhibă celulele cancerului de sân și sferoizii asemănători celulelor stem, prin modularea căii de semnalizare Notch şi inducerea morții celulare prin autofagie” a identificat acțiunea puternică împotriva celulelor stem canceroase a 6-shogaolului, un constituent înțepător din ghimbir prezent atunci când rădăcina este fie uscată, fie folosită în prepararea hranei. De asemenea, studiul a evidențiat că efectele de distrugere a celulelor canceroase au apărut la concentrații care nu sunt toxice pentru celulele non-canceroase – o diferență crucială faţă de tratamentele convenţionale pentru cancer, care nu prezintă acest tip de citotoxicitate selectivă și, prin urmare, pot face foarte mult rău pacienților.

Autorii studiului, Anasuya Ray, Smreti Vasudevan, Suparna Sengupta, afirmă: „Celulele stem canceroase reprezintă un obstacol serios în calea terapiei cancerului, deoarece acestea pot fi responsabile pentru un prognostic rezervat şi pentru recidiva tumorală. Pentru ca scenariul să fie complet, foarte puțini compuși chimioterapici promit eliminarea acestor celule canceroase. Mai mulți cercetători au arătat că celulele stem canceroase sunt rezistente la paclitaxel, doxorubicină, 5-fluorouracil și medicamentele cu platină. Celulele stem canceroase sunt astfel o populație celulară din tumori aproape de neatins de către chimioterapie. Prin urmare, orice compus care se arată promițător în distrugerea celulele stem canceroase este un pas foarte important spre tratamentul cancerului şi ar trebui sa fie continuate cercetările în direcţia aceasta.”

Cercetătorii au identificat o varietate de moduri prin care 6-shogaol acționează împotriva cancerului de sân:
– reduce expresia markerilor de suprafaţă CD44 / CD24 ai celulelor stem canceroase în sferoizii de cancer de sân (culturi tridimensionale de celule folosite ca model experimental pentru celulele stem canceroase);
– afectează în mod semnificativ ciclul celular, ducând la moartea celulelor canceroase;
– produce moartea programată a celulelor în primul rând prin inducerea autofagiei și ca un inductor secundar al apoptozei;
– inhibă formațiunile sferoidale de cancer de sân prin alterarea căii de semnalizare Notch prin inhibarea γ-secretazei;
– prezintă citotoxicitate (proprietatea de a omorî celule) împotriva monostratului (model experimental unidimensional de cancer) și celulelor din sferoide (model tridimensional de cancer).

Comparând acțiunea chimioterapică a compusului 6-shogaol asupra sferoidelor și cea a agentului chimioterapic convențional taxol, cercetătorii au observat o diferență uluitoare. În timp ce taxolul a prezentat în mod clar citotoxicitate în modelul experimental unidimensional (plat) monostrat, nu a avut practic niciun efect asupra modelului sferoid, care este mult mai apropiat de ceea ce se petrece în realitate, reflectând tridimensionalitatea tumorilor și subpopulațiile acestora de celule stem. Uimitor, acest fapt a rămas valabil chiar și atunci când concentrația de taxol a fost crescută cu patru ordine de mărime.

„În contrast cu 6-shogaol, taxol, chiar dacă a fost foarte activ împotriva monostraturilor de celule, nu a arătat nicio activitate împotriva sferoidelor, nici la concentrații de 10.000 de ori mai mari comparativ cu 6-shogaol.”

În concluziile formulate la finalul studiului, autorii au punctat distincția importantă dintre agenții anticanceroși naturali și cei convenționali, care au fost introduși în ultima jumătate a secolului trecut, și anume: „Compușii prezenți în alimentație sunt opțiuni binevenite pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, datorită acceptabilității lor de către trupul uman, ce a fost testată în timp.”

Acest nou studiu se alătură multor altor cercetări ce au arătat că modalitatea de a acționa împotriva celulelor stem canceroase prin intermediul unor substanțe prezente în mod natural în alimentație de mii de ani este mult superioară chimioterapiei și iradierii, ambele având de fapt ca efect creșterea populației de celule stem canceroase în raport cu cele nontumorigene.


Citiţi şi:

A refuzat în permanenţă chimioterapia şi a trăit 102 ani
Uleiul natural de cocos ucide 93% dintre celulele cancerului de colon în 48 de ore 
Turmericul este una din plantele cele mai temeinic cercetate la ora actuală, devenind subiectul a peste 5600 de studii biomedicale
 

 

yogaesoteric
17 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More