Guvernul Irlandei strâns cu uşa pentru a organiza un nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona

 
de Mihai Vasilescu

Primul ministru al Irlandei, Brian Cowen, a anunţat pe 11 decembrie că guvernul pe care îl conduce se angajează să ratifice Tratatul de la Lisabona prin organizarea unui nou referendum, până cel târziu în luna octombrie 2009. Imediat după aceasta, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (European Food Safety Authority) şi Comisia Europeană au renunţat la a mai încuraja zvonurile privind infectarea cu dioxină a cărnii de porc importată din Irlanda, care au aruncat această ţară în criză la începutul lunii decembrie. Simplă coincidenţă sau un tur de forţă din partea Uniunii?

La începutul lunii decembrie, Uniunea Eruopeană a avertizat ţările membre că importante cantităţi de carne de porc provenind din Irlanda sunt infectate cu dioxină. În urma lansării acestei ştiri, 25 din cele 27 de ţări europene au refuzat să mai importe carne din Irlanda şi au returnat stocurile pe care le deţineau. Irlanda, unul dintre cei mai mari exportatori de carne din Europa şi cel mai mare din Nordul Europei, a fost aruncată într-o gravă criză, mai ales că în perioada sărbătorilor de iarnă conta pe obţinerea unor profituri foarte bune. Abatorul de la Edenderry, cel mai mare din Irlanda a fost închis, peste 900 de persoane au ajuns în şomaj, zeci de ferme de animale au fost pe punctul de a fi închise şi s-a hotărât sacrificarea a peste 100.000 de animale, pe motiv că sunt infectate.

Pericolul pare să se fi stins însă, imediat ce guvernul irlandez a anunţat că va organiza un al doilea referendum pe tema tratatului de la Lisabona. Problema NU-ului irlandez din luna iunie, atât de spinoasă pentru oficialii europeni, părea în sfârşit că îşi găseşte o rezolvare.

Până pe 11 decembrie Irlanda a fost ţinută în şah. Într-un tur de forţă, Uniunea Europeană i-a arătat Irlandei cum este dacă se încăpăţânează să se plaseze contra planurilor tehnocraţilor: criză, şomaj, blocarea accesului la pieţele de desfacere, politici şi campanii de presă care o decredibilizează, exact în domeniul care îi aduce cele mai importante venituri. După 11 decembrie, foaia s-a schimbat total: reprezentanţii industriei cărnii din Irlanda au avut o întâlnire la Paris cu cei mai importanţi clienţi ai lor, pentru a-i asigura că produsele irlandeze sunt sigure, iar Comisia Europeană a lansat un program de ajutorare şi încurajare a comercializării produselor irlandeze pe pieţele europene.

Atâta „mărinimie” din partea UE l-a făcut pe ministrul irlandez al agriculturii, Brendan Smith să afirme că „această măsură este o dovadă de bunăvoinţă din partea Uniunii, într-un moment dificil pentru industria cărnii din Irlanda”. La rândul său, primul ministru irlandez, Brian Cowen a spus: „După cele cinci zile de maximă îngrijorare pentru producători şi pentru populaţie, aceştia şi-au învăţat lecţia.”

În toată această mascaradă au existat însă şi persoane care nu s-au lăsat înşelate. William Hague, secretarul de externe al Cabinetului Shadow al Marii Britanii (structură care în sistemul britanic joacă rolul opoziţiei) a declarat: ”Încercarea de a le băga pe gât cu forţa irlandezilor tratatul de la Lisabona nu este doar o distragere periculoasă a atenţiei de la adevărată agendă, ci este un act profund nedemocratic. Nu este de mirare că UE  îşi pierde tot mai multe credibilitatea şi este privită ca o structură lipsită de transparenţă, dacă nu ţine cont de ceea ce oamenii au de spus.”  

Declan Ganley, liderul campaniei irlandeze NU din luna iunie, a spus: „Este o trădare din partea premierului Cowen faţă de poporul irlandez. Cowen a făcut o afacere cu preşedintele francez şi nu ţine cont de votul nostru.”

Citiţi şi:
Oficialii europeni par decişi să nu ţină cont de voinţa locuitorilor Europei
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, compară Uniunea Europeană cu un imperiu

yogaesoteric
18 decembrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More