Haos în compania care a înlocuit angajații cu agenți IA. Experimentul a scos la iveală detalii îngrijorătoare legate de inteligența artificială

Inteligența artificială (IA) a începui să fie folosită în tot mai multe domenii de activitate, înlocuind, în unele cazuri, forța de muncă umană. Cu toate acestea, se pare că integrarea perfectă a acestei tehnologii va necesita mult timp. Un experiment efectuat recent de Universitatea Carnegie Mellon a scos la iveală slăbiciunile majore ale inteligenței artificiale. În aceste condiții, specialiștii consideră că vremurile în care locurile de muncă ale oamenilor vor fi luate de IA sunt încă departe.

Tehnologia face parte din viața zilnică a fiecăruia dintre noi, astfel că dispozitivele au devenit aproape indispensabile în multe activități. Un succes tot mai mare îl are însă inteligența artificială (IA), care a început să fie introdusă în tot mai multe domenii. În acest context, au apărut temeri față de faptul că IA ar putea lua locul oamenilor în anumite meserii. Se pare însă că acest scenariu este încă departe, un experiment recent al Universității Carnegie Mellon scoțând la iveală slăbiciunile majore ale acestei tehnologii.

Experimentul, denumit „The Agent Company”, a avut ca obiectiv simularea unei firme de software alcătuită în întregime din agenți IA proveniți de la mari companii de tehnologie precum Google, OpenAI, Anthropic, Amazon și Meta. Agenților IA li s-au atribuit roluri precum cele de analist financiar și inginer software. În plus, li s-au dat sarcini din lumea reală, precum navigarea în directoare de fișiere și redactarea de evaluări de performanță. Potrivit cercetătorilor care au realizat acest experiment, agenții IA au demonstrat o performanță „ridicol de haotică”.

Eșec pentru compania care a funcționat numai cu agenți IA

Cel mai de succes model, Claude 3.5 Sonnet, de la Anthropic, a finalizat doar 24% din sarcinile ce i-au fost date, cu un cost mediu extrem de ridicat, de peste 6 dolari per sarcină. Gemini 2.0 Flash de la Google a atins o rată de succes de 11,4%, în timp ce Nova Pro v1 de la Amazon a finalizat doar 1,7% din sarcinile sale.

Cercetătorii care au realizat acest experiment au ajuns la concluzia că agenții IA aveau mari probleme, precum „lipsa bunului-simț, abilități sociale slabe și o înțelegere deficitară a modului de navigare pe internet”. În plus, angajații IA au creat scurtături defectuoase pentru a finaliza sarcinile. De exemplu, un agent, incapabil să găsească persoana potrivită căreia să îi pună o întrebare, a recurs la „redenumirea unui alt utilizator cu numele utilizatorului dorit”.

Astfel, studiul a scos la iveală faptul că, deși poate gestiona sarcini mai mici, inteligența artificială este departe de a poseda capacitățile de rezolvare a problemelor și adaptabilitatea inteligenței umane.

Citiți și:
Un algoritm de inteligență artificială a stabilit că Lina nu e în pericol care să impună protecție. După câteva zile, a fost ucisă
New York Post: AI-pocalipsa? Doi roboţi discută într-un limbaj necunoscut oamenilor, după ce realizează că amândoi sunt dotaţi cu inteligenţă artificială

 

yogaesoteric
12 mai 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More