Happy Hour revine, mai penibilă ca oricând

Cum să storci un scandal din nimic. Lipsa de obiectivitate şi moderaţie a prezentatorului Cătălin Măruţă bate toate recordurile

de George Preda

Trustul Media Pro continuă campania de presă împotriva şcolii de YOGA MISA. Happy Hour se întoarce la subiectul „fierbinte”: MISA. Joi, 18 februarie, Măruţă ne-a demonstrat din nou că este doar o marionetă dirijată prin cască. Dar dacă de obicei ia în vizor vreo vedetă pe care vrea să o discrediteze ca să-şi facă audienţă, de data asta ţinta lui este o şcoală spirituală şi, direct sau indirect, insultă, atacă şi instigă ascultătorii împotriva a mii de oameni şi  a unei şcoli de YOGA despre care dovedeşte – cu fiecare cuvânt pe care îl rosteşte – că nu ştie absolut nimic.

Happy Hour, adică Ora Veselă mai pe româneşte, o emisiune de divertisment („petrecere uşoară, agreabilă şi de scurtă durată; distracţie, amuzament”, conform definiţiei din DEX), a ajuns să se creadă un justiţiar moral care, mai nou, încearcă să salveze lumea de „pericolul” pe care şcoala noastră de YOGA îl reprezintă. Nu contează că ei au inventat, deopotrivă, „scandalul” şi „pericolul”. Prezentatorul Cătălin Măruţă, departe de a fi amuzant, este mai degrabă ridicol când abordează un ton grav – probabil vrând să pară matur şi responsabil, în ciuda imaginii de animator monden superficial pe care s-a străduit atât să şi-o creeze.

Despre ce este vorba de această dată? Un băiat de 16 ani s-a înscris la cursurile de YOGA, cu acordul părinţilor, deoarece regulamentul cursurilor de YOGA organizate de MISA nu permite participarea minorilor decât cu acordul părinţilor. Şi aceasta din cauza campaniei mediatice de discreditare a şcolii de YOGA, care vânează şi exploatează furibund orice situaţie de acest gen. Nu o dată, articolele dezinformatoare şi calomnioase despre MISA au generat adevărate drame familiale. Imaginaţi-vă situaţia. Un adolescent de 16 ani – categoric, nu mai vorbim de un copil – cu un nivel de cultură şi inteligenţă peste medie, descoperă cursurile de YOGA şi este încântat de ele. Părinţii îi spun că la cursuri se petrec tot felul de „chestii” „necurate” şi „bizare”, dar tânărul ştie (pentru că a participat la cursuri) că nu este deloc aşa. Încercând să le explice că lucrurile sunt foarte simple, se loveşte de obtuzitatea şi încăpăţânarea iraţională a părinţilor care, deşi habar n-au ce se petrece de fapt la cursurile de YOGA sau ce este YOGA, susţin cu superioritate că ştiu mai bine decât el ce face el la cursurile MISA şi că, cu siguranţă, asta nu este „YOGA adevărată”. De aici pot rezulta adevărate drame. Şi chiar au rezultat.

Sperăm ca în situaţia în care şi-a băgat „codiţa” Măruţă să nu rezulte o dramă similară, de exemplu, celei a Danei Crăescu – care, sănătoasă fiind, a fost internată abuziv de părinţi numai ca să nu mai facă YOGA. Părinţii în cauză au acţionat deja destul de agresiv împotriva copilului lor, chiar dacă acesta a încetat frecventarea cursului de YOGA atunci când părinţii şi-au schimbat părerea şi nu l-au mai lăsat să meargă la curs. Tocmai pentru că participarea minorilor la cursurile de YOGA nu este permisă fără acordul părinţilor, adolescentul respectiv nu mai este în acest moment la curs. Cu toate acestea, Măruţă vrea să ne convingă că „drama” familiei X, nu s-a încheiat şi că, de fapt, YOGA ar fi de vină. Aceştia „au acceptat cu greu” să vină în studioul Happy Hour, unde sub protecţia anonimatului şi-au spus „tragica poveste”, „pentru a trage un semnal de alarmă. E posibil ca pe fiul lor să nu-l mai recâştige, dar poate salvează alţi copii”. Instigarea este evidentă.

E interesant de observat din nou cum faptul că un adolescent nu se înţelege cu părinţii săi (Câţi dintre noi nu am trecut prin criza adolescentină? Cine nu a simţit pe pielea sa măcar o dată „prăpastia” dintre generaţii?) a devenit subiect de presă, doar fiindcă acel adolescent s-a înscris la cursurile de YOGA ale MISA. Dacă acesta s-ar fi certat cu părinţii pentru că ei nu erau de acord ca acesta să îşi lase părul lung sau să fumeze, suntem 100% convinşi că nu ar fi apărut niciodată în emisiunea lui Măruţă. Să nu mai vorbim despre problemele grave cu care se confruntă tinerii din ziua de azi. Revenind la acest caz prezentat de Happy Hour, situaţia reală este departe de cea prezentată de Pro TV. „Copilul pierdut în MISA” nici măcar nu mai este înscris la cursurile de YOGA, tocmai pentru că nu are acordul părinţilor. Ştim că aceştia, în special tatăl, sunt foarte deranjaţi de faptul că fiul lor este de-a dreptul încântat de ceea ce învaţă la curs. Acest tată exemplar şi plin de dragoste şi-a târât fiul, exact de ziua sa de naştere, la Poliţie, pentru a da o declaraţie împotriva cursului de YOGA. Dat fiind că la MISA nu se practică nimic ilegal, plângerile acestui părinte înfuriat au rămas fără rezultat – chiar el relatează ofuscat în emisiune că poliţistul a spus că fiul său ar putea să urmeze cursurile în continuare, nefiind nicio problemă. De aceea, probabil, supăraţi la maxim, cei doi părinţi au acceptat să meargă în platoul emisiunii Happy Hour. Asta cu toate că fiul lor este un elev model, are note foarte bune, chiar merge la olimpiade la mai multe materii.

Suntem convinşi că, şi aceşti părinţi, asemenea oricăror părinţi, îi vor doar binele băiatului lor şi că ei consideră că acţionând în acest mod procedează corect. Acest adolescent şi familia sa sunt victimele campaniilor de dezinformare pe care mass-media le poartă de ani de zile împotriva şcolii de YOGA MISA. Nu îi judecăm, pentru că observăm că acuzaţiile pe care le aduc şcolii de YOGA MISA sunt repetate papagaliceşte după ce se zice la televizor sau se scrie în ziare. Iată un exemplu clar despre modul în care dezinformarea funcţionează: o familie dintr-un orăşel de provincie a ajuns promotorul minciunilor care se spun despre MISA, prin faptul că ei le-au crezut.

Nu îi învinovăţim pe părinţi, dar punem sub semnul întrebării intenţiile celor care au regizat abil această emisiune. Cătălin Măruţă face paradă de tehnici de manipulare şi în ce priveşte MISA este lipsit complet de obiectivitate. E uimitor să sesizăm că Măruţă e chiar mai supărat pe MISA decât aşa-zisele victime. Modul în care acesta instigă la ură şi violenţă împotriva cursanţilor MISA, modul în care insultă practicanţii YOGA din cadrul şcolii noastre de YOGA nu îi face deloc cinste. Totuşi, nu am putut să nu remarcăm comicul penibil al situaţiilor. Vă oferim câteva exemple.

Modul în care Măruţă insinuează anumite lucruri e demn de agenţii Securităţii. De exemplu:
Măruţă: Aţi observat că încearcă să vă vândă lucruri din casă ca să facă rost de bani, pentru că am înţeles că la gruparea MISA trebuie să te duci să cotizezi cu din ce în ce mai mulţi bani.
Mama: Deocamdată nu a făcut…
Tatăl: Nu, nu a făcut aşa ceva.
Măruţă: Dar chitara nu şi-a vândut-o?
Mama: Nu, a dat-o cadou. [n.n. nu a dat-o cadou vreunui membru MISA, ci probabil unui prieten]
Tatăl: Spiritul MISA e să faci cadouri cât mai multe, fără să ceri recompensă, să aştepţi ceva înapoi. Considerăm că nu mai sunt necesare comentariile.

Iată ce afirmaţii mai face Măruţă: „Copilul dumneavoastră de un an de zile nu s-a mai spălat pe dinţi, pentru că cei din MISA i-au spus că pasta de dinţi e toxică”. De aici, cineva neavizat ar înţelege că această persoană care nu se spală pe dinţi de atâta timp are grave probleme de igienă şi vai! ce prostii îi învaţă la cursurile de YOGA MISA. În realitate, la cursul de YOGA se prezintă o modalitate tradiţională yoghină, 100% naturală, practicată de milenii de yoghinii din India, de curăţare a dinţilor cu ajutorul sării de mare şi a uleiului. Această modalitate, recomandată de celebrul yoghin Shivananda este chiar mai sănătoasă decât periajul obişnuit. Iar faptul că părinţii săi şi Măruţă suferă de o gravă incultură în ce priveşte toxicitatea fluorului prezent în mai toate pastele de dinţi este ceva regretabil.

La începutul emisiunii Măruţă proclamă cu o voce gravă: „mama nu mai e bună pentru că nu înţelege spiritualitatea, tatăl nu mai e bun pentru că nu îl aprobă, nici măcar pasta de dinţi nu mai e bună pentru că e toxică.”. Situaţia este de un comic absurd. Referitor la subiectul curăţării dinţilor cu sare de mare, acesta, ca orice altă tehnică – fie terapeutică, fie de practică YOGA – chiar dacă este prezentată la cursuri, nu este obligatorie! Nimeni nu este obligat să practice vreo tehnică învăţată la curs, alegerea de a pune în practică cele învăţate le aparţine doar cursanţilor noştri.

Alte aberaţii spuse în platoul Happy Hour sunt în ce priveşte „contingenţa” sau corect spus continenţa amoroasă sau atitudinea faţă de femei, „probabil femeile sunt la ei mai nimic, mai tratate… nu ştiu cum să vă spun, ei sunt tot puternic, iar femeile pentru ei…”, ambele perle aparţinându-i mamei. Ne întrebăm dacă nu există chiar deloc selectivitate la această emisiune aşa-zisă de divertisment. Poate chiar oricine să vorbească în direct doar pentru că are ceva de zis de rău de MISA?

Ce ne-a distrat cel mai mult este că Măruţă se ipostaziază în expert în YOGA, fără a fi practicat măcar un minut YOGA şi explică publicului diferenţa dintre „YOGA adevărată” şi YOGA de la MISA. Chiar susţine că i-ar fi scris mulţi practicanţi de YOGA şi l-ar fi rugat să facă diferenţierea dintre clasicele cursuri de YOGA şi cursurile MISA. Ne bucurăm să vă dezamăgim, domnule Măruţă, dar realitatea este că în România nu prea există „clasice cursuri de YOGA” în afara cursurilor deschise de MISA, care predau YOGA tradiţională, conform tratatelor indiene care descriu această veritabilă ştiinţă spirituală. Avem peste 35.000 de cursanţi şi simpatizanţi MISA în ţară şi de aceea nu vă credem nicidecum că aţi primit în realitate acele mesaje de la „practicanţi de YOGA adevărată”. Iar dacă doriţi să cunoaşteţi cu adevărat „ce se face la MISA” sau ce este YOGA tradiţională vă aşteptăm să vă înscrieţi la cursul nostru de YOGA pentru a înţelege dumneavoastră singur cât de hilare sunt unele dintre afirmaţiile pe care le-aţi făcut despre MISA.

Citiţi şi:
Freaky Hour sau Happy Hour? Pro Tv foloseşte într-o emisiune anti-MISA subliminale sataniste dintr-un ritual masonic
Dana Crăescu cunoaşte punctul bunei speranţe

yogaesoteric
20 februarie 2010

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More