Hoțul care strigă hoții – Lipsesc gazele din depozitele strategice. Ministerul Energiei cică a sesizat DNA

Romgaz, care deţine compania Depogaz, va face o evaluare a performanţei Consiliului de Administraţie al companiei şi a altor direcţii din cadrul acesteia pentru că este nevoie de explicaţii pentru a vedea de ce a decis să extragă gaze, în special în luna noiembrie, depăşind prevederile contractuale, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei a sesizat DNA după ce Serviciul Inspecție a constatat lipsuri în depozitele de gaze de la Depogaz Ploiești. Se pare că aceștia nu și-au respectat prevederile contractuale și au scos mai mult decât era posibil legal din depozite.

Pentru modul în care Depogaz a decis să extragă gaze, în special în luna noiembrie, depăşind prevederile contractuale, fără a face acte adiţionale, fără a face alte informări, e necesar să dea explicaţii şi se impun cele mai dure măsuri, din punctul meu de vedere. Romgaz, care deţine compania Depogaz, va face o evaluare a performanţei Consiliului de Administraţie, a directorului general, a Direcţiilor Comerciale şi a altor direcţii din cadrul companiei Depogaz. Sunt convins că vor fi luate cele mai dure măsuri. Parţial, putem înţelege faptul că s-a extras mai mult gaz în luna noiembrie, pentru că a fost cel mai friguros noiembrie din ultimul deceniu. Dacă sunt şi alte cantităţi de gaze – şi sunt convins că autoritatea de reglementare va verifica – care nu au fost pentru consumul intern, şi care ne-au lipsit în luna februarie, iar România a fost nevoită să importe gaz mai scump, cineva e cazul să fie sancţionat exemplar”, a afirmat Burduja, la Palatul Victoria, după şedinţa de guvern din 27 februarie.

Acesta a mai spus că Romgaz are mandat să ia măsuri într-un termen foarte scurt şi cât mai urgent. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în urma finalizării raportului Corpului de control al ministerului la Depogaz, în vederea cercetării faptelor cu aspectul săvârşirii unor infracţiuni.

Am sesizat DNA. Sesizarea este parte dintre măsurile propuse de Corpul de control, pe care le-am aprobat. Pe site-ul ministerului se găseşte o variantă sintetică a raportului Corpului de control, care face obiectul unei cercetări”, a răspuns ministrul Energiei la o întrebare pe această temă.

Potrivit acestuia, raportul Corpului de control include o serie de măsuri care vizează o mai bună gestiune a depozitelor de gaze. Burduja a precizat că Ministerul Energiei s-a asigurat de îndeplinirea obligaţiilor legale, de verificarea gradului de umplere a depozitelor de gaze, care este necesar să respecte ţintele asumate la nivel european, ceea ce s-a și petrecut, de altfel.

La gaz era important să acoperim întregul an gazier, pentru că vom ieşi din sezonul rece cu un grad de umplere redus. Reumplerea acestor depozite va însemna o cerere crescută pentru gaze şi fără măsuri de plafonare. Iarna următoare românii ar fi plătit facturi mult mai mari, care să susţină şi acest proces de reumplere a depozitelor. De altfel, e un proces firesc, se petrece în fiecare an şi sunt ţinte europene privind gradul de umplere pe care România şi le-a respectat de fiecare dată”, a menţionat ministrul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat pe 24 februarie că, în urma finalizării raportului Corpului de Control la Depogaz, a solicitat să se întreprindă toate măsurile care se impun şi sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală, în vederea cercetării faptelor cu aspectul săvârşirii unor infracţiuni.

Din ordinul ministrului, prin Serviciul Inspecţie din cadrul Ministerului Energiei, s-a efectuat misiunea de verificare a operatorului Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti SRL. Acţiunea de verificare a vizat respectarea prevederilor din procedura de contractare a serviciilor de înmagazinare, a implicaţiilor de natură comercială a deciziilor asupra partenerilor contractuali, respectarea prevederilor contractuale de prestări servicii, a programului de extracţie în perioada ianuarie 2024 până în prezent.

Conform concluziilor raportului, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, ponderea majoritară, de peste 75%, din cantitatea totală de gaze naturale convenită lunar pentru extracţie din depozitele Depogaz este deţinută de patru mari beneficiari (cumulat).

Cantitatea totală de gaze naturale extrasă în luna noiembrie din depozite (de 5,254 milioane MWh) a fost mai mare cu 58,15% (respectiv, cu aproape 1,932 milioane MWh) raportat la cantitatea totală de gaze naturale convenită prin programele de extracţie anexate la contracte pentru această lună (de 3,322 milioane MWh).

În ceea ce priveşte cantităţile de gaze naturale extrase din depozite, în luna noiembrie, un număr de şapte mari beneficiari, din totalul de 65 clienţi din portofoliul Depogaz, au extras în luna noiembrie o cantitate de gaze naturale cumulată de aproape 4,687 milioane MWh, reprezentând un procent de 89,20% din cantitatea totală de gaze naturale extrasă din depozite în luna respectivă, de peste 5,254 milioane MWh.

Reprezentanţii Corpului de Control au concluzionat că, în urma verificării contractelor de înmagazinare încheiate cu principalii beneficiari, „se poate aprecia fără echivoc” faptul că nu au fost respectate prevederile Contractelor încheiate, respectiv Programele de extracţie convenite prin Actele Adiţionale.

Ministrul Energiei a anunţat pe 7 februarie că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz pentru a verifica dacă regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracţie. Cu două zile înainte, Depogaz anunţase un grad de umplere a depozitelor de gaze de 42,8% din capacitatea tehnică de stocare şi că, începând de vineri, 7 februarie, va diminua programele agreate de extracţie.

Citiți și:
Efectul Trump. PNL a descoperit, „brusc”, că Green Deal-ul UE este o catastrofă. Ministrul Energiei critică efectele nefaste ale Green Deal-ului pentru România
Av. Elena Radu: Burduja spune că și-a permis financiar să facă studii la Harvard și Stanford cu burse
Reprezentantul statului la OMV, pus la zid: „Știți prea bine că tot gazul din Marea Neagră va pleca direct în afară”

 

yogaesoteric
5 martie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More