Ideile noi ce sunt creatoare şi profund benefice facilitează din plin transformarea viziunii lăuntrice…

… şi totodată declanşează în microcosmosul fiinţei noastre procese de rezonanţă ocultă armonizatoare

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Atunci când, în anumite situaţii solicitante ale vieții, avem senzația subiectivă că suntem lipsiţi de idei benefice sau că nu avem aproape niciun pic de imaginaţie, nu este cazul să ne neliniştim, pentru că, în realitate, cu toții suntem, la modul potenţial, capabili să ne manifestăm puterea lăuntrică inovatoare şi capacitatea de a fi creativi. Această capacitate devine posibilă dacă vom urmări în mod constant să facem să existe condițiile adecvate şi necesare manifestării ideilor inovatoare, binefăcătoare şi a imaginaţiei creatoare benefice. Inventivitatea este o aptitudine ce este de altfel indispensabilă adaptării noastre constructive la specificul lumii moderne.

Însă, cel ai adesea, solicitările fizice, psihice sau mentale în exces, rutina obositoare, precum şi stările de stres de tot felul pot fi tot atâtea frâne în calea manifestării libere a facultăților noastre creative. Cu toţii ştim sau măcar intuim că ideile profund benefice şi creatoare ne ajută să ne transformăm în bine viziunea lăuntrică asupra vieții. Ele declanşează în Microcosmosul ființei noastre procese benefice de rezonanţă ocultă care determină armonizarea ființei noastre şi fac să apară o stare de acord deplin şi profund armonizator între gândire şi acţiune.

Ştiind aceasta, este prin urmare necesar să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a restabili, de fiecare dată când constatăm că este cazul, condițiile favorabile pentru exersarea benefică a imaginaţiei creatoare şi a gândirii inovatoare benefice.

Etapa 1. Starea exemplară de detaşare

În primul rând, atunci când urmărim să facem să apară în Microcosmosul fiinţei noastre anumite idei noi, ce sunt profund benefice, este necesar înainte de toate să ne regăsim pacea şi liniştea interioară şi să trezim în noi o stare de calm profund şi detaşare. Prin urmare, din punct de vedere practic, primul pas constă în a lua distanță sau, altfel spus, în a ne detaşa, pe cât posibil complet, de problemele dificile care ne stresează.

Pentru aceasta, avem la dispoziție numeroase metode practice cum ar fi, de exemplu, plimbarea în natură, lectura unei cărţi spirituale, realizarea unei activități relaxante şi plăcute care ne captivează în mod spontan atenţia sau realizarea unei activități fizice recreatoare. Cel mai adecvat poate fi să realizăm o postură yoghină care face posibilă trezirea şi amplificarea în ființă a unei profunde stări spirituale de detaşare, cum ar fi, de exemplu, PADANGUSTHASANA sau SHIRSHASANA. Odată ce vom face ca în fiinţa noastră să apară starea de detaşare, vom constata cu bucurie că ea ne oferă totodată un nebănuit potențial creativ binefăcător. Altfel spus, cu cât vom fi mai mult capabili să ne deconectăm în mod real de la preocupările obsesive, cu atât vom fi mai creativi şi mai inventivi.

Etapa 2: Libertatea interioară

A doua etapă a procesului de trezire a fluxului inspirației benefice creatoare în universul nostru lăuntric constă în a învăța să nu ne mai cenzurăm în mod artificial gândirea creatoare şi să ne desprindem totodată de toate tiparele rigide ale unei gândiri mecaniciste sau care este excesiv de critică la adresa a ceea ce este nou ori inovator.

Principiul după care vom acţiona în acest caz este foarte simplu: este necesar să analizăm în mod separat şi să discernem între ideea nouă care ne apare la un anumit moment dat şi judecata evaluatoare, cel mai adesea critică, pe care tindem adeseori să o avem asupra ei. Judecata critică acționează de cele mai multe ori ca un mecanism reflex al gândirii comune şi poate stopa ori chiar poate anula procesul tainic al gândirii creatoare.

Odată ce am înțeles în mod just aceasta, vom putea să deosebim cât mai clar între ideile noi, binefăcătoare care apar şi care se află în curs de structurare în mintea noastră, pe de o parte, şi gândirea evaluatoare critică exercitată asupra lor, pe de altă parte.

Deprinderea acestui proces de discriminare înțeleaptă se poate realiza printr-o nouă modalitate de abordare a problemelor. De exemplu, putem să notăm în primul rând, într-un carneţel, toate ideile care ne trec prin sfera conştiinţei noastre de-a lungul zilei. Apoi, a doua zi, vom reciti notițele cu calm, studiind cu atenţie şi deschidere natura lor, fără a le supune imediat judecăţii critice raționale şi vom analiza cu obiectivitate plusurile şi minusurile fiecăreia dintre ideile pe care le-am notat în ziua anterioară.

Etapa 3: Vizualizarea benefică și creatoare

După ce am realizat toate acestea vom putea să ne angrenăm în mod sistematic în realizarea unor procedee de vizualizare creatoare, practicând cu regularitate exerciții de mentalizare benefică. Principiul de bază al marii majorități a metodelor ce sunt recomandate insistent de numeroşi specialişti constă în a pune în valoare imaginația creatoare la modul cel mai liber cu putinţă, vizualizând problema principală care ne preocupă și gândindu-ne în mod creator la mijloacele binefăcătoare eficiente necesare pentru a o rezolva.

Pentru aceasta putem proceda astfel:
1. Putem începe prin a ne imagina un copac. Vizualizăm locul în care el se află, trunchiul viguros, coroana cuprinzătoare, ramurile pline de frunze. Apoi ne imaginăm că îl atingem şi urmărim să simțim consistența și textura scoarţei. Ascultăm sunetul pe care-l face vântul care trece prin frunze. Ne simţim din ce în ce mai relaxaţi şi destinşi.

2. Mai departe, ne propunem să examinăm cu mare atenţie problema cu care ne confruntăm. Închidem ochii şi ne cufundăm în marea de sunete, de imagini si de senzaţii care aparţin de aspectul important care ne preocupă. De exemplu, vizualizăm locurile, persoanele implicate şi ne imaginăm că auzim vocile acestora, vocea noastră etc.

3. Apoi ne imaginăm cu putere şi cu o mare credinţă că am atins obiectivul dorit. Prezentăm rezultatele în fața comitetului de conducere, obținem postul sau creşterea salarială aşteptată. Suntem acum profund mulțumiți de noi înşine! Savurăm întreaga gamă de trăiri şi emoţii binefăcătoare, firescul şi bunăstarea pe care ni le oferă această situaţie fericită şi urmărim să devenim conştienţi de procesele benefice de rezonanță ocultă care se declanşează deja în Microcosmosul fiinţei noastre la perspectiva realizărilor minunate care urmează să se producă.

4. În continuare ne vom deschide faţă de toate ideile benefice şi creatoare care pot apărea în mintea noastră, idei care sunt menite să ne inspire în toate acţiunile benefice care este nevoie să fie realizate pentru a reuşi. Pe parcursul demersului nostru, vom urmări să evităm să ne impunem în vreun fel voinţa egotică. Apariția acestor idei benefice şi creatoare se produce ca urmare a declanşării proceselor benefice de rezonanță ocultă ce se manifestă în universul nostru lăuntric în urma vizualizării creatoare a reuşitei.

5. După ce am devenit conştienţi de întregul flux inspirator care ne indică efectiv cum este cel mai bine să procedăm, deschidem ochii şi, imediat după aceea, începem să consemnăm în scris toate ideile care ne-au apărut astfel. Mulțumim lui Dumnezeu pentru inspiraţia şi călăuzirea creatoare pe care ne-a oferit-o cu acest prilej.

Putem realiza acest exercițiu simplu zilnic, timp de circa zece minute. Cu timpul, pe măsură ce îl vom practica de mai multe ori, vom constata că va fi suficient să închidem ochii, să nu ne mai gândim la niciuna dintre preocupările noastre obsesive și să intrăm astfel într-o stare profundă de detaşare, pentru ca apoi, în scurt timp, să constatăm că putem descoperi foarte uşor, ca prin minune, soluţii noi, binefăcătoare şi creatoare!

Toate acestea vor fi posibile tocmai datorită faptului că în fiinţa noastră s-au trezit deja anumite procese benefice de rezonanță ocultă, care au produs un amplu proces de armonizare între funcțiile imaginaţiei creatoare şi cele ale gândirii raţionale. Vom constata, de asemenea, că această stare tainică de armonie se va reflecta apoi în aproape tot ceea ce noi întreprindem benefic.

Fragment din lucrarea Sfaturi înţelepte pentru armonizarea vieţii de zi cu zi, volumul 2, publicată la Editura Shambala, tipărită la Ganesha Publishing House.

Citiţi şi:

Geniul tău benefic te va conduce prin viață cu pași de uriaș. Trezește-l!(I)
Puterea extraordinară a imaginaţiei creatoare
Vizualizări creatoare minunate, pentru yoghinii începători și avansați (1)

 

 

yogaesoteric
25 martie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More