Iertarea – cum să ierți și să uiți în 5 pași

 

Nu este ușor să iertăm pe cineva și să uităm că acesta a greșit față de noi. Însă dacă reușim să facem aceasta, vom fi mai fericiți. Practic, ne vom vindeca de rănile emoționale care ne țin pe loc.

Iertarea este esențială pentru a ne putea bucura cu adevărat de viață

Doar dacă reușim să îi iertăm pe cei care au greșit față de noi și urmărim să mergem mai departe vom fi din nou fericiți. Din păcate, iertarea nu este mereu o chestiune simplă. Abia când reușim să lăsăm în urmă ceea ce ne-a rănit începem să ne vindecăm. Iertând, ne debarasăm de rănile și cicatricile care ne împovărează.

Am suferit destul când persoana în cauză ne-a rănit. De ce am continua să ne ținem strâns de această stare nefastă și să acordăm acelor întâmplări mai multă importanță decât este cazul? Nu am simțit suficientă durere atunci când am fost nedreptățiți? De ce am continua să ne facem rău singuri?

Iertarea îți permite să te vindeci

Acest gest necesită curaj, iubire și înțelegere.

În continuare vă invităm să descoperiți câteva modalități de a-i ierta mai ușor pe cei care v-au rănit.

Iertarea în 5 pași

1. Acceptă faptul că ura și resentimentele îți afectează viața

Trebuie să recunoști faptul că persoana care ți-a făcut rău a avut un impact nefast asupra vieții tale. Dacă alegi să ierți, ține seama de faptul că faci asta în primul rând pentru tine. În felul acesta vei avea o viață liniștită, pe care o meriți. Îi ierți pe cei care greșesc față de tine de dragul tău, nu atât de dragul lor.

Când se acumulează, energiile nefaste ne strică dispoziția și ne fac să ne simțim ursuzi și plini de resentimente. Găsește o modalitate să îți depășești sentimentele negative, astfel încât, atunci când îți oferi iertarea, să fii sincer.

În primul rând, păstrează-ți cumpătul și nu permite stresului să te copleșească. Urmărește să te gândești la ceva liniștitor și substituie imaginile negative cu unele stenice, binefăcătoare. Nu evita și nu minimaliza situația, ci înfrunt-o fără a-i acorda mai multă importanță decât merită.

2. Decide dacă merită să nu ierți

Acest pas este foarte important. Gândește-te bine, vizualizează cum va fi viața ta atunci când vei reuși să renunți la resentimente și angajează-te să atingi acest obiectiv.

Iertarea nu este sinonimă cu uitarea, iar anumite greșeli nu pot fi uitate niciodată. Însă promite-ți că nu vei permite acestor probleme să îți afecteze viața pe termen lung. Concentrează-te asupra momentului actual și urmărește să trăiești fără a purta ranchiună nimănui. Iertarea nu este o acțiune pe care o întreprindem de dragul persoanei care ne-a rănit, ci în primul rând pentru a ne proteja propria bunăstare.

Ești responsabil pentru deciziile pe care le iei. Nu permite celor care te-au rănit să aibă putere asupra ta. Alege iertarea, adică varianta mai puțin dureroasă, dar nu continua o relație dacă aceasta îți face rău. A ierta înseamnă să nu permiți celui sau celei care te-a rănit să aibă putere asupra ta, ci să lași conflictul în urmă.

3. Exprimă-ți sentimentele

Este esențial să alungi sentimentele negative și să nu porți ranchiună celui sau celei care ți-a făcut rău. Încearcă să eviți confruntările, acestea putând cauza probleme suplimentare. Orice alegi să faci, ține cont de bunăstarea ta.

Înainte de a vorbi din nou cu persoana care te-a rănit, limpezește-ți mintea și gândește-te bine la ce vrei să îi spui. Nu-ți cenzura gândurile până când nu începi să te simți din nou bine, dar observă-le cu luciditate și detașare, fără a le alimenta. Exprimă-ți nemulțumirile verbal sau așterne-ți mânia și supărarea în scris. Ai dreptul să întreci măsura. Exprimă-ți liber durerea, chiar dacă în cele din urmă alegi să nu îi arăți respectivului sau respectivei ce ai scris. Așterne-ți gândurile de dragul tău, astfel încât să te eliberezi de starea nocivă și de durere.

Nu în ultimul rând, nu te deprecia pe tine însuți. Meriți să fii tratat cu respect. Acceptă-ți gândurile și sentimentele negative și exprimă-le fără ezitare, observându-te cu luciditate și detașare.

4. Acceptă-ți defectele

Emoțiile nefaste pe care le reprimi te rănesc mai mult și fac ca iertarea să fie aproape imposibilă. Printre acestea se numără tristețea, umilirea, respingerea și deznădejdea. Acceptă că simți aceste emoții și urmărește să te pui în locul celuilalt.

Câteodată îi judecăm pe ceilalți prea aspru și nu căutăm să ne imaginăm cum am fi acționat noi dacă ne-am fi aflat în aceeași situație ca ei. Dacă facem acest exercițiu, poate că vom vedea că singura variantă posibilă ar fi fost să facem ceva ce nu ne place.

Pune întrebări în mod deschis. Ia în considerare situații asemănătoare din trecut în care te-ai simțit la fel. Asigură-te că ceea ce s-a petrecut merită importanța pe care i-o acorzi.

Poți avea valori, opinii, gânduri și sentimente pe care nu le împărtășești cu ceilalți. Asta nu înseamnă că trebuie să cauți să le justifici comportamentul, dar urmărește totuși să accepți faptul că un om nu este definit doar de greșelile pe care le face.

5. Urmărește să alungi episoadele dureroase din mintea ta

Pornește la drum și nu te uita înapoi. Iertarea necesită timp, este un proces pe care trebuie să îl internalizăm. Unii dintre noi iertăm mai repede, pe când alții o facem mai lent. Doar tu știi când vei reuși să ierți tot ce ți s-a petrecut, dar trebuie să îți dai ocazia să faci aceasta și să lași supărarea în urmă.

Spune-i persoanei care te-a rănit că o ierți. Numai așa te vei simți din nou liber. Iertarea îți va permite să te eliberezi de elementele care te afectează în mod nefast și te împiedică să ai relații sănătoase și o viață fericită.

Citiți și:

Practica spirituală a Iertării (prima parte)
Îngerii devotamentului şi iertării

Povestioare divin inspirate despre înțelepciune, iertare și detașare

 

yogaesoteric
24 noiembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More