Imagini cu ororile din enclava siriană Ghouta au devenit virale pe rețelele de socializare. Doar că… NU sunt din Siria!

 

Conflictul din Siria rămâne în atenția lumii, iar cele mai noi informații sunt cele privind bombardamentele din Ghouta, ultimul bastion al rebelilor sirieni de lângă Damasc, în urma cărora, susțin agențiile de presă occidentale, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, și-ar fi pierdut viața peste 500 de persoane. Victime pe care occidentalii le atribuie regimului Bashar al-Assad.

Forțele guvernamentale siriene au lansat, începând din 23 februarie a.c., zeci de rachete și atacuri aeriene asupra pozițiilor deținute de rebeli în regiunea Ghouta Orientală. Cel puțin 140 de rachete au fost lansate în cursul nopții de vineri, 23 februarie, spre sâmbătă, 24 februarie, în diferite zone de la periferiile Damascului, în provincia Ghouta Orientală, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO – organizație neguvernamentală cu sediul la Londra). Așa descriau agențiile de presă la câteva zile după evenimente ceea ce se petrece în enclava rebelă, însoțind informația cu imagini greu de privit, cu copii morți sau răniți, cu cadavre și clădiri bombardate.

Atenție însă!, avertizează jurnaliștii de la 20minutes.fr. În timp ce bombardamentele asupra enclavei rebele continuă, în ciuda armistițiului anunțat de Rusia, pe internet se duce un război de manipulare, cu fotografii dubioase, care nu au nicio legătură cu ceea ce se petrece în Siria în aceste zile.

Într-o postare distribuită de 2.400 de ori pe Facebook, un utilizator acuză mass-media occidentală și mainstream, dar și ONG-urile Syria Charity și Căștile Albe de manipulare grosolană. „Așa au fost organizate așa-zisele masacre din Siria, enclava Ghouta, pentru a acuza guvernul sirian”. De fapt, imaginile ar fi din Libia.

Tot pe internet au circulat și alte fotografii șocante care ar prezenta efectele bombardamentelor din Ghouta și pentru a arăta ororile comise de regimul Assad. Dar, așa cum susțin alți internauți, imaginile respective nu sunt din Siria, ci din Fâșia Gaza sau Irak.

Cu postarea următoare, Sami Sharbek a adunat peste 56.000 de retweet-uri, arătând în mod clar impactul pe care aceste imagini îl au asupra oamenilor.

Prima fotografie este însă o imagine din Gaza, fiind realizată de agenția EPA în 2014, după un bombardament al avioanelor israeliene.

Cealaltă fotografie, în care un tată disperat aleargă printre ruine cu un copil în brațe, a fost făcută în 2017 în orașul irakian Mosul.

Sharbek a recunoscut ulterior că postarea sa a fost de fapt un fals, recurgând la fotografii care nu aveau nicio legătură cu Ghouta, Siria.

O altă fotografie șocantă a apărut pe Twitter, într-un cont pakistanez și prezintă un râu de sânge. Imaginea a fost într-adevăr, făcută în Siria, dar nu acum, în Ghouta, ci în orașul sirian Dhouma, în 2015.

Poate că cea mai șocantă fotografie prin care se încearcă manipularea pe rețelele de socializare pentru a arăta ororile din Ghouta este cea în care sunt arătate cadavrele mai multor copii, aliniate într-o sală. „Nu este un loc de joacă! Sunt copii morți din Siria. Ajutați la salvarea acestor suflete inocente” – este mesajul de pe Twitter care a însoțit imaginea cutremurătoare.

Fotografia este însă veche de 15 ani: a fost realizată în 2003 de fotograful Marco di Lauro, în Irak, așa cum arăta ziarul britanic The Telegraph în 2012. Acesta ilustrează corpurile neînsuflețite stocate într-o școală, care așteaptă să fie identificate. Cadavrele copiilor fuseseră descoperite în deșert, la 40 km sud de Bagdad, explica fotograful pe site-ul său. Între 10 și 15.000 de persoane au dispărut în această regiune, unde guvernul lui Saddam Hussein a înăbușit în sânge o revoltă șiită, după războiul din Golf.


Citiți și:

Trucaje grosolane şi ştiri ce sunt cu viclenie regizate apar în reportajele marilor agenţii de presă

Tehnici de propagandă mediatică folosite în cazul războiului din Irak

 

yogaesoteric
15 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More