Implanturi cu microcipuri: răspunsuri la întrebări frecvente (IV)

un studiu realizat de dr. Katherine Albrecht, expert în RFID
www.antichip.com
traducere de Lia Stoica


IX. IMPLICAŢIILE BIG BROTHER

Implantul VeriChip ar putea fi folosit pentru a urmări deplasările făcute de cineva?

Da, o reţea de cititoare locale VeriChip ar putea fi folosită pentru a monitoriza locuinţele oamenilor. Chiar dacă implantul are o arie de acoperire relativ mică, ar putea fi plasate cititoare în locuri strategice, pentru a identifica oamenii implantaţi cu cipuri atunci când aceștia trec prin acel loc. VeriChip a creat cititoare speciale pentru uşi destinate acestui scop.

Angajatorii le-au cerut angajaţilor să îşi implanteze dispozitive VeriChip?

Suntem la curent cu două cazuri de angajaţi cărora le-au fost implantate cipuri, pentru a-şi realiza munca. În 2004, biroul procurorului general din Mexic a implantat cipuri la 18 dintre angajaţii săi (şi nu la 160, după cum s-a spus peste tot).
În 2006, o companie de supraveghere video, numită City Watcher, (care a fost închisă atunci) a implantat cipuri la doi dintre angajaţii săi pentru accesul la arhivele securizate.

Guvernul SUA vrea implantarea cu cipuri a populaţiei?

Din câte ştim noi, niciun membru al guvernului Statelor Unite nu a sugerat în mod serios implantarea cu cipuri a populaţiei. Totuşi, cel puţin doi înalţi demnitari, care au legătură cu guvernul, au discutat despre implantarea cipurilor, iar acest lucru este un motiv de îngrijorare.
Primul este Tommy Thompson, fost Secretar al Health and Human Services (Departamentul pentru Asigurări Sociale) şi candidat o dată la nominalizările republicane pentru alegerile prezidenţiale din 2008. Thompson se ocupa cu conducerea FDA când a aprobat VeriChip din motive medicale în 2004, apoi a devenit membru al consiliului de conducere al VeriChip până în martie 2007.
În apariţiile sale publice, Thompson a sugerat injectarea cu microcipuri a americanilor, pentru a face legătura cu înregistrările lor medicale electronice, declarând:

„Este o acţiune foarte benefică şi ar fi de foarte mare ajutor, fiind un pas imens înainte către obţinerea a ceea ce numim o bază de date medicală electronică pentru toţi americanii.” Această declaraţie a fost făcută într-un interviu televizat pentru CBS MarketWatch, în iulie 2005.

Al doilea reprezentat al guvernului, care a adus în discuţie implantarea cu cipuri, este senatorul american Joe Biden, care a făcut acest comentariu tulburător faţă de Justice John Roberts în timpul audierilor pentru confirmarea sa la Curtea Supremă de Justiţie, în 12 septembrie 2005:

„Poate fi implantată o etichetă microscopică într-o persoană, pentru a-i urmări fiecare mişcare? Chiar în prezent se poartă discuţii referitoare la acest lucru. Dvs. veţi decide asupra acestui fapt – vă promit – înainte de expirarea actualului dvs. mandat..” 
– Senatorul S.U.A. Joe Biden

Totuşi, senatorul Biden nu a făcut o declaraţie în totalitate corectă. Antena de pe „eticheta microscopică” nu poate fi folosită pentru scopuri de urmărire, dată fiind aria foarte mică de acoperire de care dispune acest dispozitiv.

Preşedintele Columbiei a sugerat implantarea cu cipuri a oamenilor?

Nu este clar dacă preşedintele columbian Alvaro Uribe vrea să implanteze cu cipuri populaţia columbiană sau nu, dar a lăsat însă să se înţeleagă clar că nu are nimic împotriva acestei idei. Conform mărturiei senatorului american Arlen Specter, Uribe s-a oferit să implanteze cu microcipuri muncitorii columbieni, a căror invitaţie de a lucra în Statele Unite a fost acceptată. Iată comentariile lui Specter, aşa cum au fost ele înregistrate în Arhiva Congresului Statelor Unite:
Preşedintele Uribe a declarat că ar lua în considerare implantarea cu microcipuri a muncitorilor columbieni, înainte de a li se permite să intre în Statele Unite pentru a lucra ca sezonieri. M-am îndoit asupra eficienţei implantării cu microcipuri, din moment ce un muncitor imigrant ar putea oricând să şi-l scoată. – Senatorul american Arlen Spector.
Populaţia columbiană a fost pe drept supărată din cauza acestor comentarii. Probabil din motive politice de autoapărare, Uribe a refuzat ulterior să confirme aceste declaraţii.
Trebuie menţionat faptul că senatorul Specter nu a respins ideea implanturilor umane pentru motive umanitare, de drepturi ale omului, confidenţialitate sau sănătate, ci dintr-un motiv mult mai practic. Acesta se pare că îşi doreşte ca cipurile să fie mai greu de scos.

Bebeluşii sunt implantaţi cu microcipuri?

În ceea ce priveşte acest document, nu există niciun raport credibil referitor la bebeluşi implantaţi cu VeriChip sau alte dispozitive implantabile cu microcipuri. Totuşi, spitalele din SUA (inclusiv spitalele din Ohio) au început de curând să ataşeze o brăţară RFID cunoscută ca „Xmark” la gleznele bebeluşilor, la naştere, pentru identificarea acestora şi împotriva răpirilor. Brăţările RFID puse la gleznă sunt distribuite de Compania Xmark, o filială a VeriChip. În mai 2008, Compania VeriChip a început negocierile pentru vânzarea diviziei Xmark către Stanley Works.
Trebuie menţionat şi faptul că răpirile bebeluşilor din spitale sunt extrem de rare. Conform unui raport al Centrului Naţional pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi (NCMEC), din ianuarie 2003, din aproximativ 4,2 milioane de naşteri pe an în 3500 maternităţi din Statele Unite, răpirile realizate de străini sunt estimate între 0 şi 12 copii pe an. Dintre acestea, bebeluşul este readus mamei în 95% dintre cazuri. În mod ironic, a ne baza pe RFID pentru prevenirea răpirilor copiilor ar putea rezulta într-o situaţie bizară, în care astfel de cazuri să fie şi mai des întâlnite. Odată ce personalul spitalelor se va baza pe sistemele computerizate pentru urmărirea inventarului uman din grija lor, este foarte posibil ca acesta să fie mai puţin vigilent. Conform NCMEC, majoritatea răpirilor au loc în spitalele mari.

Un microcip ar putea fi implantat în timpul unui vaccin de rutină sau al unei injecţii?

Nu. VeriChip este un dispozitiv destul de mare, care necesită un ac de mărimea 12, cunoscut sub numele de canulă, pentru a fi implantat. Spre deosebire de acesta, pentru vaccinuri şi alte injecţii de rutină se folosesc ace mult mai mici, de obicei cu o mărime cuprinsă între 22 şi 25. (Notă: Cu cât mărimea este mai mare, cu atât mai mare este acul)
De fapt, canula VeriChip este atât de mare, încât implantarea ei ar fi extrem de dureroasă dacă nu ar fi precedată de mai multe injecţii pentru anestezie locală. Anestezicul este administrat printr-un ac mult mai mic, de mărime standard, hipodermic, înainte de procedura de implantare a cipului.
Deşi sunt aproape microscopice, etichetele RFID care au fost create de Hitachi şi de alte companii similare, nu sunt închise în capsule din sticlă şi ele nu ar fi potrivite pentru implantul uman. Acest tip de etichete RFID „de mărimea unor fire de nisip” au, de asemenea, antene extrem de mici, prin care nu pot transmite un semnal la o distanţă mai mare de câţiva milimetri. Pentru a le citi semnalele, cititoarele RFID trebuie să se apropie foarte mult, până ajung să fie aproape în contact cu etichetele. Etichetele RFID extrem de mici ar fi inutile pentru urmărirea sau identificarea oamenilor, deoarece ele nu ar putea fi citite din afara corpului.

A existat vreo persoană care a fost implantată cu cip fără consimţământul ei?

Da. În cadrul unui experiment medical aflat în desfăşurare cu Compania VeriChip, un centru de îngrijire numit Alzheimer’s Community Care, Inc. Din West Palm Beach, Florida, a implantat persoane în vârstă cu dispozitive VeriChip încă din 2007. Această implantare cu cipuri se realizează cu consimţământul membrilor familiei şi al tutorilor, dar, în cele multe cazuri, fără consimţământul pacienţilor, care să fi fost în prealabil informaţi în totalitate. Aceasta se petrece datorită faptului că boala lor îi împiedică să înţeleagă sau să îşi manifeste consimţământul faţă de această procedură. De asemenea, este posibil ca pacienţilor şi membrilor familiilor lor să nu li se fi spus faptul că s-a descoperit în laboratoarele de animale că cipurile produc cancer, din moment ce reprezentanţii VeriChip au negat în mod repetat acest lucru.

Cu mai mulţi ani în urmă, Compania VeriChip (pe atunci cunoscută sub numele de Applied Digital Solutions) a încercat şi ea să implanteze cu cipuri adulţi bolnavi mintal din Orange Grove Center din Tennessee. Nici acei pacienţi nu au putut să îşi exprime consimţământul, din cauza dizabilităţii lor mentale, înainte de a fi implantaţi. Expunerea publică şi opoziţia membrilor familiilor acestora a determinat anularea proiectului centrului Tennesse. Din câte ştim noi, niciun adult sau copil aflat în deplinătatea facultăţilor mentale nu a fost implantat cu forţa, fără a-şi exprima consimţământul, cu un implant VeriChip sau cu un alt dispozitiv de urmărire sau monitorizare.

Cred că mi-a fost implantat un microcip. Mă puteţi ajuta?

Probabil că nu. În afara cazului în care faceţi parte dintr-un experiment VeriChip (caz în care am dori foarte mult să luăm legătura cu dvs.), e puţin probabil să vă putem ajuta cu ceva. Nu suntem specialişti în găsirea de implanturi în corpul oamenilor implantaţi şi nu am făcut niciodată aceasta.
Vestea bună este că probabil grijile dvs. sunt nefondate. Nu ar fi de câştigat prea multe din implantarea clandestină a vreunei persoane cu un VeriChip, din moment ce aria sa de acoperire este de numai câţiva cm, iar dispozitivul nu poate fi accesat de la depărtare.

O radiografie ar putea să scoată la iveală prezenţa unui implant VeriChip, după cum s-a văzut în radiografiile cu microcipuri, pe care colecţionarul Amal Graafstra şi le-a implantat în mâini. Totuşi, nu am primit nicio dovadă credibilă de la vreo persoană care să fi fost implantată cu un microcip, fără ştirea sau consimţământul acesteia. Drept urmare, în prezent primim numai anchete de la medicii sau avocaţii persoanelor care sunt îngrijorate de implantarea clandestină.

Proprietarii de animale de companie sunt obligaţi să îşi implanteze animalele cu cipuri?

Da, în multe zone, proprietarii de animale de companie sunt obligaţi să îşi implanteze cu microcipuri animalele. Anumite guverne, inclusiv cele ale Portugaliei, Noii Zeelande, Singaporelui, Bangkokului, al districtului Los Angeles şi El Paso, Texas, au aprobat ordonanţe, prin care se cere ca toţi câinii care se află sub jurisdicţia lor să fie implantaţi cu microcipuri (deşi în Noua Zeelandă, câinii de la ferme sunt scutiţi în mod expres de la implantare). El Paso a extins implantarea cu cipuri chiar şi la pisici şi la dihori. Alte municipii şi oraşe de pe teritoriul Statelor Unite iau şi ele în considerare aceste impuneri.

Din fericire, anumiţi reprezentanţi ai guvernului, precum cei din Waco, Texas, au ales să nu impună proprietarilor de animale de companie implantarea acestora în lumina dovezilor care leagă microcipurile de cancerul descoperit în laboratoarele de animale.

Ce se poate spune despre etichetarea cu VeriChip a infractorilor?

Un implant VeriChip ar avea valoare redusă în determinarea unei infracţiuni, căci aria sa de citire este de numai câţiva centimetri. Dar chiar dacă implanturile ar putea fi folosite cândva pentru a identifica şi urmări de la distanţă oameni, riscurile medicale ale implantării ar fi suficient de serioase pentru stoparea folosirii lor.
De asemenea, trebuie luate în considerare şi problemele serioase care au implicaţii la nivel social. Când este vorba despre tehnologii care în mod evident pot fi folosite în mod abuziv, am face bine să luăm în considerare proverbului: „Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea.”
Dacă ar fi permisă implantarea obligatorie cu cipuri a prizonierilor, impunerea din partea guvernului a implantării celorlalţi cetăţeni, ar urma curând după aceea. Nu ar dura mult până când legislatorii ar începe să impună implantarea muncitorilor din uzinele nucleare, a oamenilor de ştiinţă care lucrează cu agenţi biologici sau chimici, a şoferilor care transportă materiale periculoase, a proprietarilor de arme, a oamenilor care lucrează cu copii, a celor care fac mâncare pentru consum public şi aşa mai departe până când, într-un final, obligativitatea ne va include pe toţi.
A fi etichetaţi şi urmăriţi de reprezentanţii guvernului ar fi un coşmar din punctul de vedere al intimităţii şi al libertăţii şi ar reprezenta sfârşitul acestora. Există anumite limite care nu ar trebui niciodată încălcate într-o societate liberă şi democrată. Implantarea obligatorie cu microcipuri a oricărei persoane este una dintre acestea.

X. SOLUŢII

Ce ar trebui să facă pacienţii implantaţi şi doctorii lor?

Există multe întrebări fără răspuns despre siguranţa implanturilor cu microcipuri la oameni, dar ceea ce ştim din studiile realizate pe animale este îngrijorător. În lumina descoperirilor care arată că implanturile cu microcipuri pot cauza reacţii adverse severe la animale, acţiunea de a implanta cipuri oamenilor ar trebui imediat oprită, până când procesul tumorogenezei va fi pe deplin înţeles.
În plus, toţi pacienţii, voluntarii din rândurile populaţiei sau ale cadrelor medicale care au fost implantaţi cu microcipuri până acum (aproximativ 300 de persoane din Statele Unite şi 2.000 de persoane din lumea întreagă) ar trebui imediat informaţi în scris despre legătura cauzală care există între microcipuri şi cancerul apărut la rozătoare şi câini. Persoanelor implantate ar trebui să li se ofere o procedură de îndepărtare a microcipului pe cheltuiala centrului care i-a efectuat implantul. Conform sfatului dat de Jennings, ţesutul care înconjoară toate implanturile extrase ar trebui examinat în vederea detectării ţesuturilor canceroase sau precanceroase.
Persoanele care optează să păstreze microcipurile ar trebui să verifice periodic ţesutul din jurul implantului de umflături, inflamări, semne de migrare ale microcipului şi durere. Orice senzaţie neobişnuită, umflătură sau alte anomalii ar trebui imediat raportate unui doctor şi analizate. Orice reacţie adversă, fie că este legată de cancer sau alte probleme, ar trebui imediat raportată la FDA pentru a fi anunţată public.

Ce ar trebui să facă legislatorii?

Dat fiind faptul că s-a demonstrat că microcipurile cauzează tumori maligne în laboratoarele de rozătoare şi cercetările publicate au arătat că tumorile maligne se pot forma în jurul sau în apropierea implanturilor cu microcipuri la câini, este foarte recomandat ca legislatorii să anuleze toate legile prin care se impune implantarea cu microcipuri a animalelor din jurisdicţia lor sau care se află sub controlul lor. Acestea includ ordonanţe aprobate de stat şi de autorităţile locale, politici implementate în cadrul adăposturilor de animale şi poziţii formale adoptate de sistemele de protecţie a animalelor, de grupurile interesate de acest subiect şi conexe de pe teritoriul Statelor Unite şi de pe tot globul.

Părerea acestui cercetător este că ordonanţele prin care se impune implantarea cu microcipuri ar trebui revocate şi înlocuite cu un sistem voluntar de implantare cu microcipuri, care să fie la dispoziţia proprietarilor de animale de companie. Orice proprietar de animale de companie care alege să îşi implanteze cu microcip animalul de companie, ar trebui să fie pe deplin informat asupra riscurilor potenţiale ale acestei proceduri. Nimeni nu ar trebui să fie forţat prin lege sau obligat în alt fel să îşi implanteze animalul de companie împotriva conştiinţei sau a discernământului său.

Ce ar trebui să facă veterinarii?

Cabinetele de veterinari sunt unul din locurile cele mai frecvente unde se realizează procedurile de implantare. Dat fiind faptul că veterinarii sunt adesea primul loc în care proprietarii de animale iau contact cu procedura de implantare a microcipurilor, veterinarii ar trebui să se familiarizeze cu rezultatele cercetărilor şi să ia în serios potenţialele reacţii adverse ale implantării acestora, înainte de a le recomanda pacienţilor lor.

Proprietarii de animale ar trebui să fie informaţi în mod clar în ceea ce priveşte legătura dintre microcipuri şi cancerul la rozătoare şi câini, când vor cere sfaturi referitoare la implantarea acestora şi înainte de efectuarea procedurii asupra animalelor lor de companie.
În cazul animalelor care au fost deja implantate se sugerează ca veterinarii să palpeze ţesutul din jurul implanturilor cu microcipuri, ca parte a controlului medical de rutină. Orice umflătură sau inflamare ar trebui analizată pentru a detecta eventualele modificări canceroase sau precanceroase ale ţesutului respectiv. Pentru a evita riscurile complicaţiilor legate de sarcoamele produse de injecţii, veterinarii ar trebui, de asemenea, să evite să facă vaccinuri sau alte injecţii în apropierea locului în care a fost implantat microcipul.
În sfârşit, veterinarii ar trebui să îi sfătuiască pe proprietarii de animale să analizeze în mod regulat locul de implantare a microcipului şi să raporteze imediat orice anomalii.

Ce ar trebui să facă proprietarii de animale de companie?

După cum am spus anterior în acest document, proprietarii de animale de companie care au fost implantate ar trebui să verifice regulat zona de implantare a cipului de orice umflătură anormală. Dacă găsiţi ceva anormal, trebuie să anunţaţi imediat un veterinar şi să faceţi teste pentru depistarea cancerului.
Dacă un animal nu a fost încă implantat cu microcip, e mai bine să rămână aşa. Conform cercetărilor publicate, care leagă implanturile cu microcipuri de cancer la rozătoare şi câini, proprietarii de animale de companie sunt sfătuiţi să se gândească bine dacă avantajele implanturilor merită asumarea potenţialelor riscuri de sănătate precum cele care se pare că sunt cauzate de implanturi.
Conform acestui cercetător, toate implanturile realizate asupra animalelor ar trebui oprite până când toate animalele care au fost deja implantate vor fi atent verificate şi evaluate de eventualele reacţii adverse, inclusiv cancer.

Implanturile la oameni ar trebui să fie interzise?

Da, suntem de părere că folosirea implanturilor cu microcipuri şi a dispozitivelor similare la oameni ar trebui imediat oprite. Cel puţin procedura ar trebui strict limitată la persoanele care au discernământul necesar pentru a-şi exprima consimţământul în scris, în mod legal după ce au fost informaţi asupra riscurilor medicale potenţiale asociate dispozitivului. Implantarea nu ar trebui să fie niciodată obligatorie, realizată sub presiune sau obţinută prin orice stimulent sau ameninţare de discriminare.

Legislatorii sunt îngrijoraţi de această problemă?

Da. Anumite state, inclusiv Wisconsin, North Dakota şi California, au aprobat legi prin care se interzice implantarea forţată a microcipurilor în oameni. Legislatori din multe alte state, incluzând Missouri, California, Georgia, New Hampshire, Ohio, Oklahoma, Colorado, Washington şi Florida au introdus o legislaţie asemănătoare.

Puteţi să ne recomandaţi un model legislativ prin care să ne putem adresa  îngrijorările?

Da. Am realizat un proiect de lege numit Bodily Integrity Act, care a fost creat pentru a ridica ştacheta în ceea ce priveşte implanturile şi alte dispozitive de urmărire. Iată câteva dintre punctele cheie ale proiectului de lege:

– Lărgeşte definiţia dată „dispozitivului de urmărire”, pentru a include şi alte dispozitive în afara microcipurilor. Acest lucru este necesar în lumina apariţiei noilor tehnologii precum tatuajul Somark RFID care poate fi citit de la distanţă.
– Interzice angajatorilor, corpurilor guvernamentale, organizaţiilor pentru menţinerea sănătăţii şi altora să impună implanturile.
– Îi interzice unui părinte sau tutore să implanteze un chip copilului său sau altor persoane dependente de acesta sau cu dizabilităţi.
– Interzice implantarea cu cipuri a rămăşiţelor unei persoane după moarte.
– Interzice discriminarea de către angajatori sau a altora din cauza implanturilor cu cipuri.

Proiectul de lege este scris într-un limbaj uşor de înţeles şi are doar o pagină. Poate fi descărcat de pe website-ul nostru la http://www.antichips.com/legislation.htm

Unde mă pot adresa pentru a afla mai multe despre implanturile cu microcipuri şi RFID?

Website-ul organizaţiei CASPIAN de la adresa AntiChips.com (CASPIAN vine de la „Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering” – Consumatorii împotriva Invaziei Confidenţialităţii din partea Supermarket-urilor şi a Numerotării – [este o organizaţie de consumatori locali cu 15.000 de membri, fondată de Dr. Katherine Albrecht în 1999]) conţine informaţii detaliate despre implanturile cu microcipuri şi enumeră paşii pe care îi puteţi urma pentru a vă implica şi dumneavoastră. În această acţiune. Website-ul nostru RFID Spychips.com, are multe conferinţe de presă referitoare la implanturi şi raporturi realizate în urma cercetărilor realizate de Dr. Katherine Albrecht şi Liz McIntyre, datând din 2003. Website-ul Spychips conţine, de asemenea, o sumedenie de informaţii despre planurile de folosire a RFID în produsele de larg consum şi analizează riscurile ridicate în ceea ce priveşte confidenţialitatea şi libertăţile civile.
Cea mai vândută carte a noastră, „Spychips: How Major Corporations and Government Plan to Watch Your Every Move with RFID”, evidenţiază cercetările realizate asupra mai mult de 30.000 de documente legate de RFID, caracteristici tehnice, cărţi albe, ştiri, patentări şi altele. Spychips este cea mai amplă critică adusă RFID şi reprezintă cel mai convingător argument împotriva supravegherii, pe care tehnologia ameninţă să o creeze pentru viitor. Cartea este disponibilă la vânzătorii de cărţi de peste tot şi copii semnate pot fi comandate de pe website-ul Spychips.

Mai e ceva ce pot face pentru a ajuta?

Da. Vă rugăm să distribuiţi copii ale acestui document peste tot şi link-uri directe colegilor către website-urile noastre. Puteţi, de asemenea, să vă alăturaţi organizaţiei CASPIAN, să vă alăturaţi ca voluntar şi să vă înscrieţi în baza noastră de date pentru actualizări gratuite la AntiChips.com sau la Spychips.com.

De asemenea, dacă consideraţi că acest document este valoros, vă rugăm să luaţi în considerare sprijinirea muncii noastre cu donaţii în bani. Dat fiind faptul că avem numai membri voluntari şi nu primim fonduri din afara organizaţiei, generozitatea dvs. face posibilă continuarea aducerii la cunoştinţa populaţiei a muncii celor de la CASPIAN. Donaţiile pot fi făcute prin website-ul nostru sau contactându-ne direct.

XI. DESPRE NOI

Cine a scris acest document?

Acest document a fost scris de Katherine Albrecht, (foto) Doctor în Educaţie, care este larg cunoscută ca fiind unul din experţii de vârf la nivel mondial în ceea ce priveşte confidenţialitatea consumatorilor, probleme legate de vânzarea cu amănuntul şi tehnologia folosită pentru identificare prin frecvenţă radio sau RFID. Katherine şi-a obţinut doctoratul în Educaţie la Universitatea Harvard şi este directoarea organizaţiei CASPIAN, o organizaţie de 15.000 de membri. Aceasta are ca scop susţinerea confidenţialităţii consumatorilor şi a fost fondată în 1999. De asemenea, Katherine Albrecht este gazda unei emisiuni radio zilnice numite „Dezvăluirea Adevărului” şi este coautoarea cărţii „Spychips” despre RFID, care a fost premiată.
Din 2003, Dr. Albrecht a condus lupta împotriva folosirii lipsite de etică a RFID în produse şi în cazul oamenilor. Ea depune frecvent mărturie înaintea legislatorilor de pe tot globul, inclusiv a Comisie Federale pentru Comerţ, a Comisiei Europene, a Biroului Comisarului Federal al Canadei pentru protecţia vieţii private şi a altor numeroase legislaturi statale şi a fost numită de Guvernatorul John Lynch, din New Hampshire, pentru a acţiona în cadrul Comisiei statale de Studiere a RFID.
Dr. Albrecht a acordat mai multe de două mii de interviuri televizate la radio sau în scris la canale de ştiri precum CNN, NPR, Good Morning America, Business Week şi the London Times, pentru a menţiona doar câteva dintre ele. Executive Technology Magazine o numeşte „poate singurul avocat, cel mai înverşunat din ţară, în materie de confidenţialitate”, iar Wired magazine o numeşte „Erin Brockovich a RFID”.

Sunteţi disponibilă pentru a vorbi public despre această problemă?

Da. Fondatoarea şi directoarea organizaţiei CASPIAN, Dr. Katherine Albrecht, este disponibilă pentru a depune mărturie în calitate de expert înaintea legislatorilor, a oferi interviuri presei şi a se adresa organizaţiilor civice, religioase şi comerciale. Informaţiile sale de contact pot fi găsite pe website-urile AntiChips.com şi Spychips.com.

înapoi

Citiţi şi:

Expertul în RFID, Katherine Albrecht, face apel la poporul român pentru a respinge implementarea paşapoartelor biometrice

Dispozitivele RFID reprezintă o mare ameninţare la adresa vieţii private şi a libertăţii, afirmă un raport CESE

yogaesoteric
13 iulie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More