Importanţa maestrului spiritual în lumina tradiţiei yoghine
“Străinul întreabă care este drumul pe cel care ştie acest drum.
Învăţat de cel care cunoaşte, el nu se rătăceşte.
Într-adevăr, aceasta este binecuvântarea înţelepciunii;
el găseşte calea care duce drept înainte.” – RIG VEDA X.32.7
Importanţa atribuită relaţiei discipol-maestru, iniţiat şi iniţiator, în tradiţia spirituală a Indiei, a născut în lumea modernă întrebarea “De ce trebuie să accepţi pe altcineva drept guru (maestru)?”. Dar este oare omul dotat cu suficientă inteligenţă pentru a deosebi ceea ce îi foloseşte de ceea ce nu îi este benefic? Oare poate să aleagă şi să acţioneze corect el însuşi în orice domeniu al vieţii?
Cu siguranţă că fiinţa umană este înzestrată cu minte şi destulă voinţă pentru a determina şi modifica propriul său destin. Mai mult decât atât, textele tradiţionale sacre afirmă că Sinele, aspectul ultim al fiecărei fiinţe este de natură divină, deci Dumnezeu Însuşi reprezintă călăuza dinlăuntrul fiecărui om.
Şi totuşi, omul, aşa cum se manifestă în perioada actuală pe Pământ, are o viziune limitată de ignoranţa în care se complace şi în mod normal nu poate să înainteze foarte departe, spre aspectele sale elevate, spre adâncul sufletului său, spre Sinele său Divin.
În plus, iluzia (maya), ce este un efect al ignoranţei, acţionează atât de puternic asupra simţurilor sale, încât unui om obişnuit îi este foarte uşor să greşească ascultând vocea ego-ului inferior şi să considere că acesta este Sinele ultim divin.
Teoretic, este posibil să devenim conştienţi şi să urmăm ghidul nostru interior, astfel având şansa de a evolua singuri pe calea spirituală. Dar, în general, acest adevăr este limitat în aplicarea sa tocmai datorită imaturităţii conştiinţei omeneşti în actualul stadiu de dezvoltare.
Care este rolul unui maestru?
Indispensabilitatea relaţiei guru-shishya (maestru-discipol) a ajuns să pară în această epocă a raţionalismului o simplă superstiţie. Deşi fiecare dintre noi păstrează în sine însuşi un sâmbure de lumină divină, totuşi prea puţini sunt cei care îi pot simţi prezenţa. Câţi se pot deschide pentru a primi îndrumarea din partea Sa?
În domeniul spiritual, ca şi în alte domenii, un ghid valoros, cu o cunoaştere autentică, profundă, înzestrat cu o experienţă bogată din care el ne oferă la momentul oportun esenţialul, ne poate ajuta imens să nu pierdem mult timp şi să nu ne risipim energia şi eforturile zadarnic. El ne poate ajuta totodată să eliminăm suferinţa şi posibilitatea unui eventual eşec.
De asemenea, va acţiona cu înţelepciune pentru a ne dezvăţa de obiceiuri aberante şi nesănătoase care se vor dovedi ulterior impedimente în perioada ascensiunii noastre, facilitându-ne totodată trezirea şi amplificarea calităţilor care ne vor uşura ascensiunea.
De fapt, rolul unui maestru spiritual este să te însoţească pe calea spirituală până la capăt, acel capăt unic din Infinit, pe care cu toţii îl numim DUMNEZEU.
Modelul ideal al maestrului spiritual
De multe ori, odată angrenaţi într-o căutare spirituală autentică, ne găsim dezorientaţi şi confuzi, neştiind care este următorul pas pe care trebuie să îl facem. Aici apare cu stringenţă necesitatea unui maestru. De fapt, în orice meserie, în orice domeniu, cineva care a asimilat respectiva învăţătură va învăţa pe alţii şi le va împărtăşi din experienţa sa. De aceea, în interiorul fiecăruia dintre noi există o imagine a unei fiinţe perfecte care “ştie tot şi poate tot” şi care ne poate îndruma către împlinirea scopului ales. Această imagine corespunde, de fapt, idealului maestrului nostru.
Idealul unui guru în tradiţia indiană este reprezentat de acea fiinţă capabilă să împlinească aspiraţia profundă de transformare spirituală a unei alte fiinţe. Un astfel de maestru autentic a parcurs deja calea spirituală aleasă de căutător şi este în măsură să-i arate şi acestuia direcţia, având şi puterea ocultă de a transmite discipolului său adevărul experienţei sau realizării sale.
De fapt, el face viu şi dinamic idealul spiritual al aspirantului la eliberare/desăvârşire, iniţiindu-l în cunoaşterea Adevărului şi impulsionându-l în acelaşi timp către practică pentru a înlesni o concretizare progresivă a acestor aspecte în viaţa discipolului.
Fără un asemenea Învăţător este aproape imposibil să atingi Realizarea Ultimă. Domeniul spiritual este o zonă prea puţin explorată de conştiinţa umană obişnuită şi dacă vrem să nu ne rătăcim pe acest vast teritoriu, trebuie să apelăm la un maestru care l-a cunoscut şi care ne poate conduce direct la ţintă.
Dependenţa şi independenţa în relaţia maestru-discipol
Datorită faptului că fiecare ghid spiritual sau GURU îşi conduce personal discipolul la realizarea Sinelui SUPREM divin, pe o cale proprie care se potriveşte cel mai bine persoanei în cauză, discipolul trebuie să îşi găsească propriul maestru şi apoi, odată recunoscut, să se dedice lui până la capăt. Nu este vorba de fanatism sau de vreo formă de prozelitism aşa cum ar avea tendinţa să creadă unii, ci doar de o tradiţie străveche autentică, verificată în timp şi care a dat rezultate. Pentru o minte occidentală este destul de greu să accepte aşa ceva. Dar, în cazul în care am întâlnit un maestru autentic, eliberat de condiţionările acestei lumi efemere şi care cunoaşte tainele universului în care trăim, situaţia se schimbă.
Cu siguranţă ţi-ai pus multe întrebări de-a lungul acestei vieţi. Şi doar la o mică parte ai găsit răspunsuri. Imaginează-ţi acum că ai întâlnit o persoană care deţine toate cheile şi toate răspunsurile. Crezi că te-ai gândi să renunţi la sfaturile şi îndrumările sale? Nicidecum, ai apela permanent la ajutorul şi la sfaturile sale, fiind astfel sigur că ceea ce faci este bine şi că eşti pe drumul cel bun.
Aceasta ar putea echivala cu prima etapă în evoluţia relaţiei dintre discipol şi maestru. Poate fi considerată de unii un gen de dependenţă, dar noi i-am spune mai degrabă ASCULTARE. În această fază, suntem ca un copil care învaţă să meargă şi cere în permanenţă sprijinul părintelui său.
Cu timpul însă situaţia se transformă, căci pe măsură ce discipolul asimilează din ce în ce mai multă experienţă, poate şi chiar trebuie să poată “să meargă pe propriile sale picioare”.
Un adevărat maestru nu îi face pe discipolii săi să fie dependenţi de el, deşi în aparenţă aceştia îi respectă perfect voinţa.
Pe măsură ce evoluăm spiritual noi devenim din ce în ce mai independenţi, deoarece, începem să înţelegem în mod corect cum acţionează legile divine şi suntem capabili să luăm deciziile cele mai bune pentru evoluţia noastră spirituală. Dependenţa iniţială a unui discipol de maestrul său spiritual este şi trebuie să fie strict temporală. Pe măsură ce o reală evoluţie spirituală survine, discipolul trebuie să devină în mod gradat autonom.
Cum să îţi găseşti maestrul sau propriul ghid spiritual
Tradiţia spirituală orientală afirmă că “odată ce discipolul este pregătit, maestrul apare.” Ceea ce avem de făcut este doar să vrem din tot sufletul nostru să îl întâlnim, şi mai mult decât atât, să începem o disciplină interioară severă care să creeze premizele apariţiei maestrului în viaţa noastră actuală. Este vorba, de fapt, de o căutare spirituală intensă, de o dorinţă efervescentă să ne autodepăşim şi să ne cunoaştem adevăratul Eu.
Pe acest drum pot apărea multe persoane despre care ai putea crede că îţi pot fi maeştri. Maestrul este însă unul singur. Dar, atenţie, de multe ori te poţi înşela. Există mulţi farsori care sunt gata să îţi ofere “sprijinul” în schimbul anumitor avantaje.
Vei spune că este greu să discerni care este adevăratul tău maestru. Dar vei vedea că întâlnirea cu el îţi conferă o înţelegere superioară şi un sentiment care te face să înţelegi că în mod sigur el este acela.
yogaesoteric.net