1. Cele zece cauze principale ale regretului

Aspirantul care urmăreşte cu adevărat să atingă Eliberarea Spirituală şi Omniscienţa stării de desăvârşire, trebuie să mediteze profund asupra celor zece cauze ale regretului.

1. Pentru fiinţa umană care deja a obţinut un corp fizic liber, vital şi armonios – care, după cum se ştie este un lucru foarte dificil de obţinut – risipirea în zadar a acestei vieţi ar fi o cauză de regret.

2. Pentru fiinţa umană care deja a obţinut prin efort perseverent acest corp fizic liber, vital, armonios şi pur, ar fi o cauză de regret ca ea să moară întocmai ca un om care nu s-a angrenat practic absolut deloc pe calea spirituală şi care s-a complăcut să se lase asaltat zi de zi de grijile lumeşti.

3. Această viaţă plină de agitaţie în KALI YUGA (Epoca întunericului spiritual), este cel mai adesea atât de scurtă şi de nesigură încât, urmărirea cu încăpăţânare NUMAI a unor scopuri şi căutări lumeşti, ar putea fi o cauză de regret.

4. Propriul nostru spirit divin (Sinele Suprem – ATMAN), fiind de natură necreată (DHARMA -KAYA), ar fi o cauză de regret să nu-l revelăm cât mai repede în fiinţa noastră, rămânând mai departe pradă vâltorii iluziilor acestei lumi.

5. Maestrul spiritual (GURU) fiind unicul nostru ghid pe Calea care duce la eliberarea spirituală, despărţirea noastră de el înainte de a fi atins cu adevărat iluminarea divină, ar fi o cauză de regret.

6. Credinţa fermă şi de nezdruncinat în Dumnezeu şi respectarea neabătută de a rămâne mai departe pe o cale spirituală autentică, fiind singurele mijloace prin care putem atinge rapid eliberarea spirituală, ar fi o cauză de regret dacă ne-am lăsa mereu să fim prada forţei necontrolate a pasiunilor.

7. Înţelepciunea Perfectă poate fi revelată în interiorul fiinţei noastre numai prin modelul şi graţia maestrului spiritual; tocmai de aceea ar fi o cauză de regret dacă în loc să descoperim în noi Înţelepciunea Perfectă, ne-am risipi întreaga viaţă în jungla efemeră a preocupărilor lumeşti (mondenităţii).

8. A vinde sau a precupeţi întocmai ca pe o marfă Sublima Învăţătură divină a Înţelepţilor, ar fi o cauză de regret.

9. Ştiut fiind faptul că aproape toate fiinţele umane au fost măcar o dată sau deja sunt (în nenumăratele noastre reîncarnări), părinţii noştri plini de iubire, ar fi o cauză de regret dacă am manifesta acum aversiune pentru ele sau dacă am face să sufere sau am abandona chiar şi una singură dintre ele.

10. Floarea minunată a tinereţii fiind pentru noi perioada cea mai bună în care corpul nostru fizic şi mintea se dezvoltă foarte repede şi armonios, ar fi o cauză de regret să o lăsăm să se veştejească în timp ce noi ne complacem într-o stare de indiferenţă larvară.

Acestea sunt cele zece cauze ale regretului. 

Înapoi                                                         Continuare…

(3)Din punct de vedere yoghin evoluţia, trecerea şi renaşterea au avut sau au loc prin reincarnare în şiruri interminabile de existenţe succesive, în timpul unor perioade ciclice aproape de neconceput. Tocmai din această cauză se spune că de fapt, cândva, toate fiinţele umane de pe această planetă (Pământ) au fost măcar o singură dată părinţii, fii, fiicele, soţiile, iubitele, soţii, iubiţii noştri la un moment dat.

yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More