Importanţa procesului de conştientizare în practica YOGA şi în viaţa de zi cu zi (1)

de Daciana Matei
 
„Nefiind născut pe deplin lucid spiritual, omul trebuie să devină gradat plenar conştient, prin propriile eforturi ce trebuie realizate cu perseverenţă de-a lungul evoluţiei sale. Această misiune dificilă (pentru unii) trebuie să fie îndeplinită însă cât mai repede de fiecare dintre noi. Fără îndoială că unii au evoluat ceva mai mult şi au ajuns mai departe decât noi, pe când alţii sunt evident cu mult în urma noastră. Pentru fiecare dintre noi, însă, ţelul este comun – eliberarea spirituală.”
profesor yoga Gregorian Bivolaru

 

Evoluţia spirituală înseamnă trezirea conştiinţei şi angrenarea unor aspecte latente din propriul nostru univers lăuntric. Această trezire a conştiinţei se realizează gradat, într-un ritm mai lent sau mai rapid, în funcţie de deschiderea noastră mentală şi de aspiraţia spirituală pe care o manifestăm. Pentru a evolua spiritual este necesară o imensă răbdare, o atenţie permanentă asupra tuturor fenomenelor care se manifestă în fiinţa noastră şi în jurul nostru, o capacitate de a învăţa din experienţele noastre şi ale celorlalţi aspiranţi care urmează o cale spirituală şi, în primul rând, să ne deschidem lăuntric faţă de exemplul minunat al fiinţelor desăvârşite care au parcurs deja calea evoluţiei spirituale, atingând eliberarea spirituală ultimă. Calea spirituală care se deschide în faţa noastră nu este diferită de a altora. Toate fiinţele umane care au atins desăvârşirea au făcut aceeaşi călătorie interioară şi s-au confruntat cu aceleaşi încercări spirituale, ajungând în final să le depăşească. Dar, cu toate acestea, calea spirituală va fi unică în felul ei pentru noi şi pentru a o urma avem nevoie de ghidarea subtilă a unui Ghid spiritual autentic care să ne îndrume paşii. El ne arată care este cea mai bună alegere pe care o putem face, dar, cu toate acestea, noi înşine suntem cei care vom face paşi pe calea spirituală proprie. Tot Ghidul spiritual este cel care ne ajută să căutăm şi să conştientizăm prezenţa lui Dumnezeu în fiinţa noastră şi în tot ce ne înconjoară.
 
Orice fiinţă care doreşte să parcurgă lungul proces al conştientizării de sine va trebui să înceapă prin a-şi orienta întreaga atenţie asupra structurii fizice, asupra mişcărilor trupului, a poziţiilor pe care le adoptă, a muşchilor care se contractă, asupra respiraţiei, a aerului care este vehiculat atât la inspiraţie cât şi la expiraţie, asupra gândurilor etc. Mai ales la început, această conştientizare poate fi parţială sau vagă. Dar mai târziu, pe măsură ce capacitatea de conştientizare se va amplifica, vom reuşi să pătrundem pe niveluri din ce în ce mai subtile ale cunoaşterii propriei fiinţe, conştiinţa noastră se va dilata progresiv şi va începe să cuprindă noi şi noi realităţi tainice, nebănuite înainte. Vom trece apoi într-o altă fază a conştientizării, în care vom realiza că de fapt nu ne mai identificăm doar cu trupul sau cu mintea şi vom începe să descoperim că există ceva inefabil, mult mai subtil în fiinţa noastră. Trăirile se vor amplifica gradat, devenind globale, profunde şi complexe. În această etapă, vom descoperi că există o conştiinţă lucidă care observă toate trăirile, stările şi senzaţiile pe care le simţim, fără a se mai identifica cu ele. După aceasta, vom accede la un alt nivel superior de transformare spirituală în care orice manifestare a egoului dispare, lăsând loc conştiinţei pure şi contopirii cu Divinul, prin intermediul revelării Sinelui Nemuritor ATMAN în fiinţa noastră. Ultimul pas al ascensiunii spirituale este contopirea deplină cu Sinele Suprem Nemuritor al lui Dumezeu Tatăl, PARAMATMAN.
 

La începutul călătoriei noastre spirituale ne vom întreba adesea cât de mult ne va lua această călătorie şi dacă vom fi capabili să o ducem la bun sfârşit în decursul acestei vieţi. Dar, pe parcurs, vom ajunge să trăim din ce în ce mai des în Aici şi Acum, conştientizând faptul că aceste clipe prezente sunt de fapt momente unice prin care graţia lui Dumnezeu se manifestă pentru noi, iar ceea ce avem de făcut este să ne abandonăm în permanenţă ghidării sale spirituale. Astfel, vom ajunge treptat să nu ne mai gândim în ce moment şi în ce fel vom atinge realizarea ultimă, ci vom trăi într-o stare de pace şi linişte profundă, conştientizând pe deplin prezenţa inefabilă a lui Dumnezeu în fiecare moment al vieţii noastre.

1. Conştientizarea în practica HATHA YOGA

 
„Omul nu devine cu adevărat unic, decât atunci când se trezeşte spiritual. Abia atunci el este capabil să-şi vadă cu luciditate şi detaşare iluziile, erorile, himerele şi proiecţiile imaginative, deoarece, abia atunci, el intuieşte realitatea şi acceptă total momentul prezent, aşa cum se manifestă acesta în toată perfecţiunea sa divină.” profesor yoga Gregorian Bivolaru
 
A practica YOGA înseamnă a alege să evoluezi spiritual accelerat şi conştient. Multe fiinţe umane practică YOGA la un mod superficial, crezând că dacă vor realiza o postură de HATHA-YOGA va fi suficient pentru a se produce transformări în fiinţa lor, că vor deveni rapid sănătoase şi purificate datorită energiilor care le traversează trupul. Dar este o mare păcăleală. Chiar dacă această vehiculare energetică se produce, fără o conştientizare adecvată a proceselor care se declanşează în universul nostru lăuntric – atunci când realizăm practica spirituală – efectele asupra trupului, minţii şi psihicului nostru sunt mult diminuate şi este nevoie de o perioadă mai mare de timp până când ele vor deveni vizibile şi în planul fizic. În această situaţie, analogic vorbind, noi suntem asemeni unui ciur care primeşte apă pură de izvor, dar din care apa se va scurge imediat prin găurile sitei, rămânând doar o infimă parte pe suprafaţa ciurului. Dar dacă începem să astupăm găurile sitei, una câte una, cu atenţie şi răbdare, vom observa că apa începe să fie reţinută în interiorul ciurului şi vom beneficia din ce în ce mai mult de puritatea acelei ape de izvor. Conştientizarea energiilor care sunt receptate în fiinţa noastră va face ca trupul şi mintea să se purifice şi să se rafineze. Apoi, tot printr-o conştientizare adecvată, vom observa cum aceste energii vor începe să producă transformări din ce în ce mai subtile şi totodată mai stabile în universul nostru lăuntric, începând să intuim misterele propriei fiinţe şi ale universului înconjurător. Astfel, evoluţia spirituală se accelerează şi condiţiile necesare atingerii stării de desăvârşire spirituală vor fi îndeplinite.
 

În anumite faze ale evoluţiei noastre spirituale ne vom confrunta cu unele momente în care  procesul conştientizării devine superficial, si vom observa o oarecare încetinire a evoluţiei noastre spirituale. Aceste momente sunt deosebit de importante deoarece ele reprezintă puncte de răscruce în viaţa noastră. Dacă până în acel moment am acumulat suficiente experienţe benefice, transformatoare şi purificatoare în fiinţa noastră, ele vor deveni pentru noi veritabile ancore spirituale, care nu ne vor lăsa să ne îndepărtăm de ţelul final, spiritual, pe care ni l-am propus. Ceea ce avem de făcut atunci când apar aceste momente dificile în evoluţia noastră spirituală, este să continuăm ceea ce am început cu o şi mai mare tenacitate şi perseverenţă, evocând momentele excepţionale pe care le-am trăit până atunci. Imediat ce vom trece cu bine de acest prag spiritual, va urma din nou o ascensiune spirituală. Dar dacă până în acel moment am plutit în inconştienţă şi delăsare pe calea spirituală, iar atenţia noastră nu mai este orientată spre atingerea stărilor înalte, pure şi elevate, ci se îndreaptă spre diferite tentaţii şi ispite, spre împlinirea dorinţelor egotice, atunci se va produce un regres spiritual care, dacă nu se conştientizează la timp, ne va conduce la o îndepărtare de calea spirituală pe care am urmat-o până atunci.
 
„Starea iniţială de euforie care apare odată cu primele sclipiri ale trezirii conştiinţei, tinde, în marea majoritate a cazurilor să se estompeze după o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă. Acest aspect caracterizează însăşi durata de impact a energiei de început, ce ne susţine atunci când facem primii paşi pe drumul spre realizarea spirituală. După această perioadă efervescentă survine adeseori un sentiment de lipsă, de diminuare a stării de graţie, care poate duce până la stări de disperare.” profesor yoga Gregorian Bivolaru

Din ansamblul complex de tehnici şi procedee pe care îl cuprinde sistemul HATHA YOGA, cele mai cunoscute sunt ASANA-ele, posturile corporale. În timpul practicii ASANA-elor vom urmări să privim fiecare atitudine corporală pe care o realizăm ca fiind o poartă deschisă spre spiritualitatea profundă. Practica ASANA-elor trebuie realizată în mod perseverent, fără efort şi cu răbdare. Chiar dacă, la început, unii aspiranţi YOGA nu pot realiza posturile corporale aşa cum sunt ele descrise, datorită unor limitări fizice, practica ASANA-elor va avea întotdeauna efecte benefice dacă atenţia se va focaliza asupra execuţiei acelei posturi. În plus, ei pot să folosească vizualizarea creatoare, imaginându-şi mental cât mai clar, cum realizează acea postură corporală perfect, fără nicio tensiune. Dacă execuţia fiecărei ASANA-e va fi însoţită de focalizarea minţii asupra respectivei posturi, vor putea deveni mai repede conştienţi de efectele ce apar în fiinţa lor.
 Efectele tehnicilor posturale YOGA (ASANA-e), afirmate de tradiţia yoghină, sunt confirmate de practicanţi. Pentru aceasta vă sugerăm să citiți articolul: Ştiinţa yoghină a posturilor corporale.De asemenea, pentru a înţelege ce implică această conştientizare în practica tehnicilor de HATHA-YOGA, vom lua ca exemplu execuţia unei posturi corporale numite MATSYASANA, sau postura peștelui.  Citiţi aici partea a doua a acestui articol.   
Citiţi şi:
Priza de conştiinţă şi experienţa individuală în manifestareÎn călătoria noastră spirituală oricine poate face un salt direct de la nivelul de jos, la cel mai înalt 
 yogaesotericoctombrie 2011

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More