În 2000, trupele NATO au preluat controlul asupra unui uriaş complex minier din Kosovo, conform planului Soros

de Mihai Vasilescu

În nordul regiunii Kosovo, aproape de oraşul Mitrovica, se afla un vast sit industrial, complexul minier de la Trepca, unde lucrau 20.000 de muncitori. Din cele 40 de mine de cărbune, zinc, plumb, metale neferoase, aur şi argint se realizau extracţii şi prelucrări care acopereau un sfert din activitatea industrială a regiunii Kosovo şi o mare parte din exporturile realizate de fosta Iugoslavie. Complexul de la Trepca era unul din pilonii industriei şi economiei iugoslave.

Până în dimineaţa zilei de 14 august 2000, când 300 de soldaţi din „trupele de menţinere a păcii” ale  NATO au luat cu asalt topitoria de plumb din Zvecan, punctul central al complexului şi au preluat controlul asupra întregului colos. Cu această ocazie, trupele au pătruns şi în sediul radioului din Zvecan, singurul din zonă care transmitea emisiuni în care acţiunile SUA şi NATO din Kosovo erau criticate. Oricât de neobişnuit ar părea, această acţiune militară în forţă a fost organizată sub pretextul controlului poluării.

Grija subită a NATO pentru poluare a fost calificată drept o mare ipocrizie, mai ales că Bernard Kouchner, şeful Misiunii Naţiunilor Unite în Kosovo (UNMIK), declarase înainte de acest atac : „În calitate de medic şi de principal administrator al regiunii Kosovo, am misiunea de a proteja copiii şi femeile însărcinate de poluare.” Kouchner nu a scos însă niciun cuvânt atunci când trupele sale au utilizat în regiune, arme cu uraniu sărăcit, lucru ce a afectat iremediabil atât sănătatea localnicilor, cât şi pe cea a soldaţilor din subordinea sa.

Adevărata sa misiune a ieşit la iveală în momentul în care mai mulţi ziarişti independenţi au arătat că el fusese propulsat în funcţia de guvernator al regiunii Kosovo de către George Soros.

Un document elaborat în 1999 de un think-tank creat de Soros „pentru  consilierea trupelor NATO în vederea transformării Balcanilor” – International Crisis Group (ICG) – arată clar acest lucru.  Acest think-tank a elaborat planul de acţiune pe care apoi Kouchner l-a pus în aplicare pas cu pas. Planul prevedea invocarea unor motive ecologice pentru a închide complexul de la Trepca şi apoi preluarea acestuia de o mega-corporaţie americană, Morrison Knudsen International, care a fuzionat cu Raytheon Engineers and Constructors, principalul producător de rachete Patriot pentru Pentagon.
Totul era prevăzut, inclusiv termenul de realizare – înainte de noile alegeri din Iugoslavia – pentru a-l putea acuza pe preşedintele Slobodan Milosevic de închiderea Trepca şi de desfiinţarea a 20.000 de locuri de muncă. 

Citiţi şi :

În spatele războiului din Kosovo s-au aflat interese economice şi politice importante

Dumnezeu nu doarme şi nu bate cu ciomagul

 
yogaesoteric
14 martie 2009
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More