În iubire, adesea uităm o lege importantă a vieții: nimic nu este întâmplător

 

Probabil, toți oamenii care nu iubesc încă vor să se îndrăgostească, însă nu toți știu ce este necesar să facă în acest scop. Adeseori facem confuzie între căutarea dragostei și căutarea omului obiect al dragostei, și credem că nu am găsit fiindcă am căutat în mod greșit. La unii, mai ales când ajung la o anumită vârstă, căutarea omului potrivit se transformă într-o obsesie – și cu cât această năzuință devine mai încrâncenată, cu atât scad șansele de îndrăgostire.

Problema este că uităm o lege importantă a vieții: nimic nu este întâmplător. Această neștiință, în combinație cu lenea și cu alte vicii, reprezintă cauza pentru care oamenii visează să dobândească felurite bunătăți ale vieții fără niciun temei și fără efort. Ei cred în noroc și în ghinion, iar ei înșiși nu sunt atât de fericiți, fiindcă au avut mai puțin noroc.

Această rătăcire privește îndeosebi tema dragostei, fiindcă, într-adevăr, începutul dragostei – îndrăgostirea – vine la noi fără să depunem eforturi vizibile. De aici apare iluzia că dragostea nu este deloc legată de voința noastră, întrucât nu poți să te îndrăgostești fiindcă așa vrei.

Da, nu te poți îndrăgosti fiindcă așa vrei, dar poți să pregătești în sufletul tău terenul propice venirii dragostei și poți cultiva mlădița îndrăgostirii, udând-o, hrănind-o și ocrotind-o, în așa fel încât ea să crească și să devină dragoste adevărată. La fel ca în orice altă privință, și în dragoste principalul depinde de noi. Suntem ființe libere. Ni s-a dat tot ce avem nevoie ca prin propriile eforturi, prin propria voință, să primim această fericire a dragostei reciproce.

Potrivit legii acesteia, primim un lucru sau altul – inclusiv dragostea tocmai atunci când suntem pregătiți pentru el. Dacă dragostea încă nu a venit la noi, înseamnă că nu suntem pregătiți pentru ea.

Judecați singuri: dacă nu suntem pregătiți pentru dragoste, dar în loc să ne pregătim, căutăm omul potrivit, pot căutările acestea să ne apropie de dragoste fie și cu un singur milimetru? Bineînțeles că nu – iar atunci când căutăm omul potrivit apropiindu-ne fizic de fiecare „candidat”, nu numai că nu ne apropiem de dragoste, ci ne depărtăm de ea cu pași de șapte poște.

Calea corectă este întotdeauna calea de mijloc, evitarea extremelor. În ce privește comunicarea, nu trebuie să ne închidem în noi, evitând orice relație și comunicare, dar este categoric nepotrivit să „facem cunoștință“ prea îndeaproape.

Pe lângă măsura în care comunicăm există însă și momente mai importante ale pregătirii sufletului pentru a iubi. Dintre acestea fac parte și depășirea tendinței spre dependență și năzuința de a iubi, nu de a fi iubit.

Citiți și:

Iubirea adevărată şi transcenderea dualităţii în relaţiile cu ceilalţi

Universaliile iubirii în cuplu

 
 
 yogaesoteric
11 aprilie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More