În România, dreptatea e mai dreaptă pentru unii

Paralela dintre scandalul Remeş şi cazul MISA o dovedeşte cu prisosinţă

 
de Gabriel Dumitru

Difuzarea de către TVR a imaginilor şi înregistrărilor telefonice care demonstrează că fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş, a primit mită de la Ioan Mureşan a aruncat în aer societatea românească. O serie de instituţii publice s-au sesizat din oficiu privind gravele încălcări ale prezumţiei de nevinovăţie. Declaraţii incendiare au fost făcute de persoane publice. Toate asezonate cu talk-show-uri, audieri la comisii, demisii.

O simplă comparaţie între modul în care aceleaşi instituţii şi persoane publice au reacţionat în cazul Remeş şi în cazul MISA arată ce înseamnă dreptatea în România de azi. În cazul MISA, pecheziţiile brutale în locuinţele yoghinilor au fost prezentate ostentativ ca dovezi ale unor infracţiuni care nu au fost comise – ele dovedeau doar brutalitatea anchetatorilor. În cazul Remeş, filmarea flagrantului era dovada în sine.

Decebal Traian Remeş a avut din partea presei un tratament mult mai blând decât cel oferit lui Gregorian Bivolaru, deşi acuzaţiile aduse fostului ministru al agriculturii sunt mult mai grave decât cele care i se aduc profesorului de yoga. Mai mult, în cazul lui Gregorian Bivolaru procurorii nu au probe concrete care să le susţină acuzaţiile fabricate la comandă politică. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul Remeş: dovezile sunt de netăgăduit şi le-a văzut o ţară întreagă.

CNA sesizează Parchetul

Miercuri, 10 octombrie, postul public de televiziune difuzează în cadrul jurnalului de ştiri imagini şi înregistrări telefonice care îl prezintă pe ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, luând mită de la predecesorul său, Ioan Mureşan. După difuzarea acestei ştiri, la cererea primului ministru, Decebal Traian Remeş îşi dă demisia. Reacţiile la această ştire sunt din cele mai diverse. Filmul luării de mită se găseşte integral pe Internet. Toate ziarele şi televiziunile au prezentat cazul. Dar să vedem care a fost poziţia unor instituţii publice.

A doua zi după ce imaginile cu Remeş luând mită sunt difuzate de TVR, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze Procurorul General al României în legătură cu difuzarea unui material probatoriu dintr-un dosar în curs de cercetare. CNA consideră că jurnaliştii de la TVR au încălcat codul de procedură penală şi drepturile omului.

MISA nu a beneficiat, nici pe departe, de acelaşi tratament. Deşi au fost zeci de cazuri în care televiziunile au difuzat materiale din dosarele în curs de cercetare, deşi MISA a înaintat în acest sens plângeri către CNA, această instituţie a trimis, în cel mai bun caz, doar atenţionări către posturile vinovate de încălcări grave ale legilor şi reglementărilor în vigoare.

Audieri la Comisiile de Cultură din Parlament

Nu doar CNA a luat atitudine faţă de această situaţie. Preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Adrian Păunescu (PSD) a declarat că TVR nu a procedat corect în cazul Remeş. La mai puţin de o săptămână după difuzarea imaginilor incriminatoare, Alexandru Sassu, preşedintele director general al SRTV (Societatea Română de Televiziune) a fost audiat la şedinţa Comisiilor reunite de cultură din Parlament. Şi Comisia de Cultură din Senat s-a sesizat cu privire la difuzarea la televiziunea publică a înregistrărilor în cazul Decebal Traian Remeş şi va iniţia o serie de audieri, conform declaraţiilor făcute de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu. De asemenea, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Cătălin Micula, a propus Comisiei Parlamentare de anchetă privind activitatea SRTV să audieze toate persoanele implicate în difuzarea la TVR a probelor audio şi video din dosarul DNA Mureşan Remeş.

Pe la aceste Comisii de cultură a trecut şi MISA şi a lăsat o serie de memorii. Subiectul nu a avut defel un asemenea succes ca scandalul Remeş. Deşi reprezentanţii MISA au solicitat audierea lor în cadrul acestor comisii, nici până astăzi nu s-a primit un răspuns favorabil acestor cereri.

Declaraţiile contradictorii ale lui Cristian Tudor Popescu

De altfel, o serie de persoane publice au luat poziţie în acest scandal. Cristian Tudor Popescu, directorul ziarului Gândul şi preşedintele Clubului Român de Presă (CRP) a fost una dintre vocile cele mai auzite în cadrul discuţiilor născute de imaginile difuzate de TVR.

Într-o declaraţie audio postată pe site-ul ziarului Gândul pe 12 octombrie, Cristian Tudor Popescu cataloghează TVR drept un post „unde se judecă, condamnă şi execută în direct”. Acesta a apreciat că imaginile difuzate provin „de la organe (n.n. organele de cercetare), că nu aveau de altundeva să le aibă”. Acesta mai spune că „la TVR, prin ceea ce s-a făcut, am văzut acolo pe ecran un adevăr, pentru că în mod evident că cei doi guzgani sunt vinovaţi, dar nu am văzut dreptate, nu aşa se face justiţie”. Cristian Tudor Popescu se contrazice doar câteva zile mai târziu, când declară în direct la emisiunea 100% de luni 15 octombrie că şi el ar fi dat acel film ca orice jurnalist.
 
Altă instituţie care s-au autosesizat în acest scandal politic este Clubul Român de Presă.

Poziţia Clubului Român de Presă

Dacă totuşi Cristian Tudor Popescu ţine atât de mult la dreptate, de ce nu a luat nici o poziţie până acum în cazul MISA – Gregorian Bivolaru? MISA a trimis din luna mai, anul trecut, o serie de plângeri către Clubul Român de Presă, care reclamau folosirea unor probe din dosarele de cercetare penală şi încălcarea prezumţiei de nevinovăţie. Cu toate acestea, nici după mai bine de un an şi jumătate aceste plângeri nu au primit un răspuns. Motivele invocate au fost „nu s-a întrunit Comisia, aceasta se întruneşte foarte rar” sau „plângerile dumneavoastră nu au ajuns încă pe ordinea de zi”. Totuşi atunci când anumite interese politice sunt în joc, Consiliului de Onoare al Clubului Român de Presă (CRP) se întruneşte de urgenţă. Cazul Remeş s-a discutat în cadrul CRP în 16 octombrie. După această şedinţă Cristian Tudor Popescu a declarat că „interesul public justifica difuzarea imaginilor cu Remeş şi Mureşan de către TVR” şi că „difuzarea filmului nu a încălcat Codul Deontologic al CRP”.

Făcând din nou paralela cu MISA, subliniem că în acest caz interesul public nu justifica difuzarea informaţiilor şi imaginilor care au hrănit luni de zile imensul scandal mediatic declanşat în jurul MISA. Mai mult, Codul Deontologic al CRP a fost încălcat flagrant de mai toţi jurnaliştii care au scris despre MISA. Cu toate acestea, CRP nu s-a autosesizat niciodată din oficiu în cazul MISA. Ba mai mult, plângerile depuse de MISA la CRP au rămas până azi nerezolvate.

PSD şi semnele de întrebare

O altă poziţie publică a luat-o Partidul Social Democrat (PSD), care a solicitat CSM să analizeze condiţiile în care probe din dosarul lui Remeş au ajuns în presă. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat că „nu este prima oară când probe din dosar devin elemente de consum public, ceea ce, pe de o parte, afectează sistemul judiciar, iar pe de alta parte, ridică uriaşe semne de întrebare în legătură cu funcţionarea statului de drept în ţara noastră”.

Într-adevăr, nu este pentru prima oară când probe din dosare sunt publicate de ziare. Şi yoghinii acuzaţi pe nedrept în dosarele fabricate împotriva MISA o ştiu cel mai bine. Degeaba însă au căutat dreptatea la CSM. Concluziile magistraţilor au fost uluitoare: nimeni nu e vinovat, yoghinii şi-au înscenat propriile abuzuri. Dar s-ar putea ca în cazul Remeş dreptatea să fie mai la îndemână pentru membrii CSM.

Şi dacă tot se vorbeşte cu atât patos despre „probele din dosare devenite elemente de consum public”, de ce nimeni nu s-a înghesuit să facă declaraţii după ce rechizitoriul dosarului 6D în care sunt acuzaţi pe nedrept 21 de instructori şi practicanţi yoga a fost publicat ilegal şi abuziv pe Internet, pe site-ul Jurnalului Naţional?

Iar dacă e vorba de PSD, ne amintim de celebrele stenograme care au adus dovada faptului că dosarul MISA a fost fabricat la comandă politică.

Citiţi şi:
O ţară bananieră a intrat cu surle şi trâmbiţe în UE 
S-a scris o nouă pagină în operaţiunea Christ. Pe Internet

yogaesoteric.net
octombrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More