În timpul somnului îţi poţi însuşi sau chiar dezvolta anumite abilităţi. Știi care anume sunt acestea?

 

Somnul este benefic atunci când vrei să înveţi lucruri noi – cu toate că poate părea o contradicţie – şi, mai ales, atunci când vrei să îţi perfecţionezi abilităţile. Mai jos se află o listă cu astfel de situaţii.

Învăţatul unei limbi străine

În cadrul unui experiment recent, cercetătorii i-au rugat pe germanii nativi să înveţe limba olandeză şi să înceapă prin memorarea unor cuvinte uzuale. Ulterior, i-au trimis să se culce, iar în timp ce aceştia dormeau, cercetătorii pronunţau, în continuare, acele cuvinte unui grup care se odihnea, în timp ce alt grup nu a beneficiat de aceste facilităţi. În momentul în care le-au fost testate cunoştinţele, membrii grupului căruia i-au fost spuse cuvintele în timpul nopţii au fost capabili să identifice cuvintele şi să le traducă.

Pentru a se asigura că participanţii la acest studiu dormeau, într-adevăr, iar memorarea cuvintelor nu a fost doar un rezultat al faptului că aceştia le-au auzit, au realizat, cu ajutorul altui grup, un alt experiment: cercetătorii au repetat aceste cuvinte când membrii acelui grup întreprindeau alte activităţi, iar aceştia nu au reţinut atât de bine cuvintele precum cei care dormeau.

Abilităţi muzicale

În cadrul altui studiu, cercetătorii i-au învăţat pe membrii unui grup să cânte la chitară folosind o tehnică împrumutată din jocul video Guitar Hero. După aceea, voluntarii s-au culcat, în afară de un singur grup, iar după ce s-au trezit, toţi au trebuit să reproducă melodia. Cei care au dormit au reuşit să o reproducă, spre deosebire de ceilalţi.

Poziţionarea unui obiect

În cadrul unui studiu efectuat în 2013, cercetătorii au lucrat cu 60 de adulţi, care au folosit un computer pentru a plasa un obiect virtual într-o anumită locaţie de pe ecran. Atunci când au ales un loc şi au plasat acolo obiectul, au auzit o melodie specifică. Ulterior, cercetătorii au demarat 2 experimente, iar în cazul ambelor, participanţii au dormit o oră şi jumătate după aceea. Atunci când au adormit prima oară, în jurul lor a fost linişte deplină, dar când au adormit a doua oară, melodia care s-a auzit când au plasat obiectele pe ecranul computerului a început să fie redată din nou, dar nimeni nu şi-a adus aminte dacă au auzit-o sau nu. Însă, după ce au fost rugaţi să doarmă a treia oară, au început să îşi amintească acest lucru.

Păstrarea amintirilor

Cercetătorii sunt de părere că, în cazul creierului nostru, acesta foloseşte un sistem de stocare care separă amintirile importante de cele mai puţin importante. Amintirile semnificative sunt stocate, pe când cele nesemnificative sunt înlocuite cu altele mai importante, iar cercetătorii sunt de părere că trebuie găsită o metodă prin care acest sistem să fie utilizat în folosul nostru.

În urma unui studiu recent, s-a descoperit că oamenii care ascultau o melodie care era strâns legată de un moment pe care şi-l aduceau aminte, chiar dacă nu foarte important, au fost capabili să îşi reamintească acea melodie.
Precum în cazul studiului precedent, voluntarilor li s-a cerut să plaseze pe ecranul unui computer un anumit obiect, iar când acest lucru se petrecea, se auzea un sunet specific. După aceea, ei au fost trimişi să se culce. În timp ce voluntarii dormeau, a fost lăsată să se audă melodia care a fost redată în timp ce au întreprins acea activitate, iar în cazul altui grup nu s-a procedat în acest fel. Rezultatul? Persoanele care au ascultat acele melodii în timpul somnului au fost capabile să îşi aducă aminte ce imagine au poziţionat pe ecran.

Ce efecte benefice are somnul asupra creierului?

Activitatea creierului nostru este încetinită pe timpul nopţii, iar mulţi dintre noi petrecem mult timp în ceea ce se cheamă slow-wave sleep, fază a somnului în timpul căreia cercetătorii sunt de părere că amintirile înregistrate pe termen scurt se stochează în locul în care sunt localizate amintirile înregistrate pe termen lung, şi anume în cortexul prefrontal.

În cadrul acestor studii, cercetătorii au descoperit că persoanele care au ascultat melodiile în timpul somnului au tendinţa de a petrece mai mult timp în etapa slow-wave sleep. Cu alte cuvinte, cu cât creierul nostru se află mai mult în etapa slow-wave sleep, cu atât mai mult sunt perfecţionate abilităţile noastre.


Citiţi şi:

Aflaţi cum vă puteţi întări memoria stimulând neurogeneza la orice vârstă

Creierul uman are o structură formidabilă și s-a descoperit că el ar putea memora o cantitate de date ce este echivalentă cu întregul internet

YOGA este de mii de ori mai bună pentru a avea o excelentă memorie decât exerciţiile

 

yogaesoteric
28 februarie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More