Înalta Curte din Londra: Guvernul Johnson, responsabil pentru 20.000 de morți în aziluri

Guvernul Johnson a eșuat să protejeze rezidenții azilurilor de covid-19 autorizând persoane spitalizate să revină în aceste instituții fără să fie supuse testării, a stabilit la data de 27 aprilie, Înalta Curte de la Londra, potrivit AFP.

Doi britanici, ai căror tați au murit de covid-19, au atacat în justiție Guvernul britanic și autoritățile sanitare din Anglia pentru faptul că au autorizat, la începutul pandemiei, aceste întoarceri, care au contribuit la răspândirea SARS-CoV-2 în rândul unor grupuri de persoane vulnerabile.

Într-o hotărâre, doi judecători de la Înalta Curte au stabilit că politicile Guvernului, în martie și la începutului lui aprilie 2020, au fost „ilegale”, pentru că nu au ținut cont de riscul transmiterii asimptomatice a virusului.

Magistrații au spus că, în pofida unei „conștientizări tot mai mari” a riscului transmiteri asimptomatice, în martie 2020, „nicio probă” nu arată că ministrul Sănătății de atunci, Matt Hancock, ar fi examinat riscul existent la adresa rezidenților azilurilor.

Un bolnav asimptomatic care se întorcea de la spital în acea perioadă ar fi fost necesar, „în măsura posibilului, să fie ținut la distanță de alți rezidenți timp de 14 zile”, au stabilit judecătorii.

Avocatul celor doi reclamanți a subliniat în cursul ședinței că peste 20.000 de persoane în vârstă sau cu dizabilități, rezidente în aziluri, au murit din cauza covid-19 în Anglia și în Țara Galilor, în perioada martie-iunie 2020.

Eșecul Guvernului” de a proteja această populație „extrem de vulnerabilă” constituie „unul dintre cele mai flagrante și mai copleșitoare eșecuri politice din era modernă”, a denunțat el.

Am pierdut ani prețioși cu minunatul meu tată. L-am lăsat în formă, fericit, la 22 martie 2020, când a fost plasat în carantină în azilul său. Ar fi fost firesc să fie în siguranță și protejat. Însă nu l-am mai revăzut și nu am mai vorbit cu el niciodată”, a declarat Fay Harris, subliniind că „numeroase persoane au murit din cauza covid-19 în acel azil”.

Premierul Boris Johnson a declarat în Camera Comunelor că aceea a fost o „perioadă uluitor de dificilă”, iar „noi nu știam prea multe despre boală”.

Un purtător de cuvânt al lui Matt Hancock a declarat că Înalta Curte a conchis că acesta a acționat în mod rezonabil, dar că autoritățile sanitare din Anglia „nu i-au spus ministrului ceea ce știau despre transmiterea asimptomatică”.

Citiți și:
Și eu am omorât oameni! – ororile și crimele din spitalul covid de la Sibiu dezvăluite la Dosar România după episodul senzațional „Sechestrat printre morții vii”
Asistentă în spitalele morții covid: „I-am filmat omorând pacienții”

 

yogaesoteric
27 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More