Încă un pas către statul unic de pe continentul nord american

de George Preda

În perioada 22-24 aprilie 2008 a avut loc la New Orleans, cel de-al patrulea summit al Parteneriatului pentru Securitate şi Prosperitate din America de Nord (Security and Prosperity Partnership of North America, SPP).

Cu această ocazie, fostul preşedinte al SUA, George Bush, primul ministru al Canadei, Stephen Harper, şi preşedintele Mexicului, Felipe Calderon, şi-au reafirmat hotărârea de a crea pe teritoriul Americii de Nord un stat unic, supranaţional.

Oponenţii noului super-stat sunt din ce în ce mai numeroşi, provenind din rândul oamenilor obişnuiţi, din mediul de afaceri şi chiar din Congresul american. Ei au format o Coaliţie pentru blocarea constituirii Uniunii Nord Americane.

Pe lângă aspectele administrative sau care ţin de infrastructură, există şi o importantă componentă militară. Pe 14 februarie 2008, SUA şi Canada au semnat un acord care permite trupelor americane să pătrundă pe teritoriul Canadei. Congresul canadian nu a fost deloc consultat cu privire la această chestiune, la fel cum implicarea SUA în Noua Uniune nu a fost dezbătută şi nici aprobată în Congresul american, deşi sunt chestiuni de primă importanţă.

Acordul stabileşte o „integrare bilaterală a comandamentelor armate din cele două ţări ”, dar vizează şi alte probleme ce ţin de imigraţie, servicii secrete, siguranţă publică. Totul este pus sub semnul „războiului împotriva terorii, pentru a face din continentul american o zonă mai sigură pentru mediul de afaceri şi a fi pregătiţi în faţa unor mişcări de masă ”.

Şi în Mexic s-au luat măsuri similare, prin adoptarea pe ascuns a „Iniţiativei Merida”, ca parte a planului SPP de militarizare a Mexicului sub control american. Şi în acest caz se acordă o mare importanţă întăririi forţelor de poliţie şi a măsurilor ce ţin de siguranţa publică. În acest scop este prevăzută realizarea unor contracte cu firme private de securitate, cum ar fi Blackwater sau DynCorp.

Citiţi şi:

2010, termenul limită pentru crearea unui stat supranaţional unic pe continentul nord American

Implicarea SUA în fraudarea alegerilor prezidenţiale din Mexic în 2006 

yogaesoteric
29 ianuarie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More