Încălzire cu costuri zero. Cum se construiește, pas cu pas, un panou solar din cutii de bere

Costurile încălzirii pe timp de iarnă sunt o povară pentru mulți fermieri, mai ales pentru cei care doresc să asigure animalelor un confort termic chiar și când afară este ger. O metodă inedită de a rezolva această problemă este construirea unui panou solar din cutii de aluminiu, de conserve, de bere sau de suc.


 Sistemul de încălzire cu panoul solar din cutii de bere este simplu de construit, putându-se folosi materiale pe care mulți dintre gospodari le au prin curtea din spate sau prin șopron. Astfel, este nevoie în primul rând de o casetă de lemn, apoi de un placaj pe care să se fixeze cutiile, de o sticlă sau de un plexiglas și de vopsea neagră mată.

 

Un astfel de panou pentru încălzire poate fi realizat în doar 10 ore, spune un site care oferă sfaturi și instrucțiuni și o listă cu materiale necesare:

– o ramă de geam vechi sau, preferabil, construirea unei casete din lemn – dimensiunea ei va determina și numărul necesar de cutii de aluminiu. În imagine s-a folosit o ramă de 120 cm x 60 cm, pentru care sunt necesare 72 de cutii goale de bere sau de suc;
– 4 placaje, dar care să nu fie din lemn de plop sau de pin;
– izolație pentru placaje – carton;
– spumă izolatoare;
– un tub pentru aerisire;
– o bucată de plexiglass sau de sticlă;
– bandă adezivă (pentru asamblare și ultimele finisări);
– o placă de pal;
– vopsea neagră sau spray negru;
– un ventilator de la un computer;
– gură de aerisire;
– şuruburi și cuie;
– unelte.

Prima etapă este colectarea cutiilor de aluminiu, iar când aveți suficiente vă puteți apuca de proiect. Ele trebuie să fie complet goale, în stare bună – neîndoite, negăurite sau crăpate.

Se recomandă ca pe parcurs ce adunați cutiile, să le sablați suprafața (eventual folosind șmirghelul) pentru ca vopseaua neagră să se prindă mai bine.

Cutiile este necesar să asigure circulația aerului, astfel că un capăt se taie iar celălalt se găurește cu ajutorul unei bormașini. Apoi se fixează pe rânduri în caseta de lemn.

La capătul casetei, pentru fiecare rând de cutii se face un orificiu care apoi se acoperă cu o plasă pentru a limita intrarea prafului, dar pentru a permite aerului să circule.

La celălalt capăt al cutiei de lemn se face un orificiu în placaj și se fixează un ventilator de calculator, conectat la o aerisire. Pe aici va ieși aerul cald pe care ni-l dorim în miez de iarnă, produs cu ajutorul energiei solare, fără niciun cost! De fapt, aproape fără niciun cost, pentru că micul ventilator are nevoie de o sursă de energie electrică, însă prețul energiei poate fi considerat zero dacă luăm în calcul că aceeași energie o folosim la calculator acum, când citim acest articol.

 

 

 

 

 

 

 

Iată un video (în limba engleză) care arată pas cu pas cum se construiește un panou solar din cutii de conserve.

Citiți și: 
Un cuplu a construit o altfel de «casă verde». Se încălzesc iarna şi au legume pe tot parcursul anului
Energie liberă gratuită ce este extrasă din vid! (I) 

Quant e-Sportlimousine – bolidul care folosește drept combustibil apa sărată de mare! 
 yogaesoteric

30 septembrie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More