Îndrăgostește-te mai întâi de tine

 

Așa ar fi bine, să pornești în dragoste începând cu tine.
Dacă nu te iubești pe tine în primul rând, de ce crezi că ceilalți or să te iubească? Iar dacă nu știi să te iubești pe tine, cum ai să înveți să îi iubești pe ceilalți? Ce dragoste poți să le oferi tu lor, dacă nu știi să îți oferi ție mai întâi dragoste? Și respect.

Nu este nimic rău sau urât sau egoist să îți spui că îl poți iubi și pe celălalt, dar că te iubești și pe tine. Este de bun simț să fie așa. Dacă te iubești pe tine în primul rând, dacă pornești în viață, în dragoste, începând cu tine, atunci ai mult mai multe șanse să îi poți iubi și pe ceilalți, pe o anumită ființă în mod special. O să ai de unde oferi. Dar dacă nu te iubești și nu te respecți pe tine, pe acolo, prin sufletul și prin mintea ta nu o să fie decât gol și confuzie. Și de unde dragoste de dat? Dacă tu nu ai mai întâi pentru tine?! Dacă dragoste nu e… în tine… atunci nimic nu e.

Ce înseamnă să te iubești pe tine în primul rând? Dragostea începe prin respect, încredere, bun simț, atenție… Să nu lași de la tine până începe să te doară. Dacă ceva acolo, în interiorul ființei tale îți spune că nu e bine, că s-a sărit peste cal, că s-a exagerat și începi să îți simți sufletul invadat, luat cu asalt, ridică repede porțile cetății și apără-te cu toate armele și cu toată forța de care dispui. Dacă începe să ți se pară că ceva nu e în ordine, înseamnă că așa este și e cazul să iei atitudine, să spui STOP! Dacă nu o faci, dacă începi să lași din tine, într-un final o să dai de fundul sacului și atunci o să fie deja prea târziu. Nu o să-ți mai găsești resurse la nevoie. Și în vremuri grele, de restriște, e întotdeauna nevoie de astfel de resurse.

Să te iubești înseamnă să ai grijă de tine. În orice situație. În fiecare zi. Iubirea de sine aduce cu ea și o disciplină, un respect față de propria-ți persoană. Te respecți, iar asta impune și respectul celorlalți față de tine. Îți place cum arăți, cum vorbești, cum te îmbraci, cum te simți, transmiți asta și în afară și or să le placă și celorlalți de tine. Dacă ei văd cum te iubești tu pe tine, or să știe și ei cum să te iubească. Dacă tu nu renunți cu ușurime la tine, la ființa ta, la sufletul tău, nu or să o poată face nici ceilalți.


Citiți și:

Poveste de dragoste cu tine însuţi (I) 
Cunoaşte-te pe tine însuţi – Reguli de aur pentru desăvârşirea spirituală  
Dumnezeu este oricând gata să ne ofere cea mai frumoasă prietenie posibilă (II) 
 


yogaesoteric
9 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More