Inelul de la Brodgar, monoliţii consideraţi mai importanţi decât cei de la Stonehenge

 

Un loc la fel de misterios ca şi mult mai popularul Stonehenge, Inelul de la Brodgar, este situat la periferia oraşului Orkney din Scoţia. Acesta cuprinde 27 de monoliţi de piatră care variază de la 2,1 şi până la 4,1 metri în înălţime. A fost unul dintre primele locuri ceremoniale de pe Insulele Britanice, iar primele înregistrări ale locului apar încă din secolul al XVI-lea. Data exactă a construcţiei sale nu este cunoscută sigur. Se estimează că cercul de piatră datează din jurul anului 2500 î.Hr.

Iniţial au fost 60 de pietre în Inelul de la Brodgar, dar doar 27 sunt încă în picioare astăzi. Inelul ar reprezenta de fapt stâlpii unui zid din piatră care înconjura o aşezare umană din epoca de piatră. Până în prezent au fost excavate rămăşiţele a 14 clădiri din epoca respectivă, însă tehnologia de geofizică termică a dezvăluit că există încă aproximativ alte 100 îngropate sub pământ, printre care şi un templu.

„Excavarea acestei uriaşe reţele de clădiri de lângă Orkney ne va permite să recreăm şi să înţelegem mult mai bine viaţa acelor oameni. Deschide o fereastră asupra misterelor religiei neolitice, dar şi a vieţii sociale din acele timpuri”, a declarat Neil Oliver, realizatorului unui documentar pe această temă pentru televiziunea britanică BBC2.

Până în prezent, Stonehenge era considerat centrul culturii neolitice, dar acest titlu poate merge acum la situl din Orkney, care conţine cele mai vechi picturi murale din Marea Britanie.

 

 

Citiţi şi:

Mai mare decât Stonehenge. Situl megalitic din inima Europei prea puțin mediatizat și cercetat

Complexul megalitic de la Stonehenge
 

yogaesoteric
4 noiembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More