Inflaţie record în Austria. Locuințe, electricitate, alimente – totul este mai scump
Este oficial! În acest moment, inflația a crescut la un nivel record de 8% în Austria.
Guvernul de la Viena a promis contribuabililor în luna iunie că vor primi până la 1.000 de euro în cadrul unui amplu pachet de măsuri destinate să protejeze gospodăriile de impactul creşterii inflaţiei, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.
Conform măsurilor dezvăluite, gospodăriile şi companiile vor primi şase miliarde de euro în acest an şi anul viitor sub formă de beneficii directe, la care se vor adăuga alte ajutoare în valoare de 22 de miliarde de euro până în 2026, sub forma unor taxe mai mici.
Acesta este al treilea pachet de sprijin anunţat de Guvernul austriac, după primele două programe, în valoare totală de patru miliarde de euro, destinate contracarării creşterii preţurilor la electricitate şi gaze naturale.
Concret, contribuabilii vor beneficia de un bonus de 300 de euro în acest an ce va fi acordat persoanelor vulnerabile, precum şomerii sau cei care primesc pensia minimă de la stat. La acesta se adaugă un bonus de 180 de euro pentru fiecare copil, bonus care se va adăuga alocaţiilor plătite familiilor cu copii.
Cea mai mare parte a subvenţiilor va lua forma unui aşa-numit „bonus pentru climă”, destinat să reducă impactul unei noi taxe pe carbon care ar urma să ducă la majorarea preţurilor la o gamă de produse, inclusiv la benzină. Acest bonus, care iniţial urma să fie unul de 100 până la 200 de euro, în funcţie de zona rezidenţială, ar urma să fie majorat la 250 de euro pe persoană în acest an. Acest bonus va fi suplimentat de o plată separată, tot de 250 de euro pe an. Aceasta înseamnă că, începând din luna octombrie, fiecare adult din Austria va primi 500 de euro drept măsură de compensare pentru inflaţia ridicată.
La fel ca multe alte ţări, Austria se confruntă cu cea mai ridicată inflaţie din ultimele decenii, unul dintre motive fiind şi faptul că războiul din Ucraina a majorat preţurile la energie. Aproximativ 80% din gazele naturale consumate de Austria provin din Rusia.
Prețurile combustibililor au crescut masiv
Potrivit Statistics Austria, rata inflației pentru martie 2022 a fost de 6,8%. Nivelul indicelui prețurilor de consum a fost de 108,8 în martie 2022. Comparativ cu februarie 2022, nivelul mediu al prețurilor a crescut cu 2,1%.
„După izbucnirea războiului în Ucraina, viața în Austria a devenit mai scumpă decât a fost în peste 40 de ani: rata inflației a fost de 6,8% în martie 2022. Inflația a fost la fel de mare ultima dată în noiembrie 1981, de 7,0%. Factorul decisiv pentru creșterea prețurilor în luna martie a fost o creștere a prețurilor la carburanți.
Prețurile la energia de uz casnic au continuat să crească, de asemenea, în mod masiv, în special prețurile la combustibilul pentru încălzire, care a crescut cu +118,5% față de aceeași perioadă a anului trecut”, a explicat directorul general al Statistics Austria, Tobias Thomas.
Creșterea prețurilor la transport (în medie de +15,9%) a influențat rata inflației cu +2,15 puncte procentuale, care a fost semnificativ mai puternică decât în februarie (+10,6%). Motivul principal pentru aceasta a fost evoluția prețurilor la combustibili (martie: +50,7%; februarie +29,3%). Mașinile rulate costă cu 16,1% mai mult, mașinile noi cu 6,8%. Reparațiile la transportul privat au crescut cu 4,2%. Biletele de avion, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 3,5%.
Locuință, apă, energie
Locuința, apa și energia costă în medie cu 9,7% mai mult, semnificativ mai mult decât în februarie (+7,7%). Motivul principal pentru aceasta s-a dovedit a fi creșterile semnificative ale prețurilor la energia de uz casnic (martie: +33,5%, februarie +25,3%). Acest aspect s-a datorat în primul rând creșterii masive a prețurilor la combustibilul de încălzire (martie: +118,5%, februarie +48,9%). Prețurile gazelor au crescut și ele (martie: +71,9%; februarie +64,3%). Electricitatea a costat, de asemenea, mai mult (martie: +16,5%; februarie +14,9%).
Prețurile la termoficare au crescut cu 12,2%, iar la combustibilii solizi cu 14,4%. Costul de întreținere a apartamentelor a crescut în medie cu 9,5%.
În restaurante și hoteluri, s-a plătit în medie cu 6,6% mai mult. Serviciile de ospitalitate au crescut cu 5,4%, serviciile de cazare cu 14,6%.
Fructe, lapte, brânză mai scumpe
Prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut în medie cu 5,8%, puțin mai mult decât în februarie (+4,3%). Prețurile fructelor au crescut în martie cu 4,7%, iar cel al laptelui, brânzei și ouălor cu 5,5%.
Prețurile pâinii și cerealelor au crescut cu 7,2%, iar prețurile legumelor au crescut cu 9,0%. Oamenii au plătit cu 4,1% mai mult pentru carne și cu 13,3% mai mult pentru uleiuri și grăsimi. Au existat și creșteri puternice ale prețurilor la băuturile nealcoolice (martie: +9,8%, februarie +5,4%). Prețurile cafelei au crescut în special (martie: +12,3%), prețurile la limonadă au crescut cu 10,5% (februarie: +9,6%).
Preţuri stabile la haine
Prețurile la îmbrăcăminte și încălțăminte au rămas aproape stabile (0,1% în medie), după ce prețurile lor au crescut cu 5,8% în februarie. Articolele de îmbrăcăminte costă cu 1,1% mai puțin (februarie: +6,2%), dar pantofii costă cu 3,8% mai mult (februarie: +4,4%).
Citiți și:
Șeful ONU: Este necesar să îndurăm prețurile mari la combustibili pentru binele planetei
Colții Foamei: Germania – cele mai mari scumpiri din ultimii 60 de ani. E de-abia începutul…
yogaesoteric
4 iulie 2022