Înlocuitori benefici și perfect naturali pentru cafea. Beneficiile uimitoare ale energizanţilor naturali

 

Popularitatea cafelei se datorează efectelor neurostimulatoare ale cafeinei. Cu toate acestea, cafeina nu este singura componentă a cafelei, numeroase alte componente vegetale putând fi implicate în efectele dăunătoare ale consumului de cafea. Multe persoane ignorante consideră că au nevoie de o ceaşcă sau mai multe de cafea pentru a începe ziua cu forţe proaspete. Însă dacă bem cafea vom ajunge apoi să simţim şi felurite efecte nefaste.

Cafeaua nu este deloc indicată nici în zilele călduroase, deoarece deshidratează organismul şi în plus determină creşterea tensiunii arteriale.

Există însă plante binefăcătoare cu o mare acţiune energizantă, care îmbunătăţesc randamentul organismului, refac tonusul fizic şi psihic, înlătură starea de oboseală şi cresc considerabil performanţele mentale și chiar psihice.

Cicoarea este una dintre cele mai bune alternative

Cicoarea este o plantă ce creşte şi pe meleagurile ţării noastre, prin locuri necultivate, pe câmpii, din a cărei rădăcină se fabrică un înlocuitor al cafelei. Pe lângă faptul că este un energizant natural, cicoarea întăreşte sistemul imunitar, are un efect detoxifiant, tonic şi decongestionant al organelor interne, dar mai ales asupra ficatului. Are o aromă similară cafelei şi nu produce deloc efecte negative. De asemenea, se spune că are efecte mari în stimularea activităţilor psihice. Este revitalizantă şi combate prompt astenia, depresia sau starea de somnolenţă.

Ginkgo biloba pulbere

Ginkgo biloba este unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume, de la care se pot folosi în special frunzele, sub formă de macerat, tinctură, comprimate. Preparatele de ginkgo îmbunătăţesc circulaţia periferică, au efect tonic cerebral şi stabilizator psiho-emoţional, cresc capacităţile de concentrare, memorare şi randamentul intelectual. Ginkgo biloba este deosebit de benefică persoanelor în vârstă care se confruntă cu probleme legate de diminuarea atenţiei, memoriei şi capacităţii de concentrare, îmbunătăţind funcţiile psihice. Totodată, este utilă şi tinerilor care depun efort intelectual deosebit (de exemplu, în perioada examenelor).

Sucul de guarana

Guarana este o plantă căţărătoare tropicală ce creşte în pădurile amazoniene din Brazilia. Fructele sale, atunci când se coc, seamănă cu nişte ochi, de unde şi denumirea de „guarana” care înseamnă „ochii junglei”. Acest suc are efect energizant, ajută la reducerea oboselii şi a stresului, îmbunătăţeşte memoria, calmează şi echilibrează sistemul nervos, tratează inapetenţa, sporeşte randamentul fizic şi psihic, fără alte efecte secundare.

Maceratul de păpădie preparat la rece 

Este cel mai apropiat la gust de aroma cafelei proaspăt făcute. Prin măcinarea rădăcinii de cicoare, zdrobirea ei şi amestecarea şi cu flori de păpădie, veţi obţine o licoare nu doar delicioasă, ci şi sănătoasă. Maceratul de păpădie poate fi combinat cu lapte și miere şi în plus susţine activitatea ficatului. 

Cătina

Graţie compoziţiei sale bogate, cătina are acţiune biostimulatoare, energizantă, tonifiantă şi vitalizantă. Îmbunătăţeşte performanţele fizice şi intelectuale, înlătură starea de oboseală şi anihilează stresul. Cercetările recente arată că ea conţine şi o substanţă cu acţiune relaxantă. Acţionând la nivel cerebral, elimină de asemenea oboseala psihică.

O ceaşcă de cacao (nefiartă!) cu miere pentru inima dumneavoastră

Un alt înlocuitor celebru al cafelei este pudra de cacao, care oferă proteine, grăsimi, carbohidraţi, fibre, fier, calciu, magneziu, vitamine B, C şi E. Este bogată în antioxidanţi, în special polifenoli şi flavonoide. Previne infarctul şi insuficienţa cardiacă, cancerul şi diabetul. Ajută la detoxifierea organismului şi este singura sursă naturală de anandamidă, substanţă numită şi hormonul fericirii. Cine bea cacao (nefiartă!) cu miere, nu suferă de depresie.

Lemnul dulce, ce a fost macerat la rece

Lemnul dulce este uneori folosit în special pentru îndulcirea cafelei, dar, la fel de bine, poate să constituie chiar el cafeaua de dimineaţă. Are acţiune tonică, sporeşte energia şi înlătură stresul. Este util mai ales în cazul celor cu probleme hepatice, fiind un excelent stimulent hepatic. De asemenea, rădăcina de lemn dulce (sub formă de pulbere), protejează mucoasa gastrică. Nu se recomandă însă celor cu hipertensiune.

Cafeaua naturală Oshawa

Un alt înlocuitor natural al cafelei este „cafeaua” Oshawa, care este produs pe bază de: orez, cicoare, năut. Este bine să utilizaţi acest tip de „cafea” în special în momentele în care aveţi nevoie de multă energie sau atunci când vă aflați într-o perioadă stresantă, cu o activitatea intelectuală solicitantă sau atunci când aveţi dureri de cap.


Citiţi şi:

Cum se instalează cancerul, fără să bagi de seamă, dacă bei cafea pe stomacul gol 
Un mic dejun reîntineritor şi delicios 

 

yogaesoteric
8 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More