Insectele ca hrană? Un fleac. Vom fi nevoiți să mâncam cadavre umane, susține cât se poate de serios un cercetător suedez

Profesorul și cercetătorul Magnus Söderlund de la Stockholm School of Economics, „un reputat și respectat om de știință suedez”, cum îl prezintă presa, crede că dacă am consuma carne umană, din cadavre, am contribui la combaterea schimbărilor climatice globale și am putea ajuta astfel la salvarea rasei umane.

Magnus Söderlund

Söderlund și-a prezentat ideea la o conferința intitulată „Viitorul alimentației” ținută la Stockholm și a produs stupoare când a susținut că, pentru a opri efectele schimbărilor climatice, oamenii ar fi cazul să înceapă să se mănânce unii pe alții.

E drept că nu cere un canibalism total, așa cum a fost practicat de-a lungul istoriei. Consumul de carne umană ar fi necesar să fie privit ca o opțiune în viitor, a susținut profesorul. Cadavrele vor fi, și ele, incluse în „mâncarea viitorului” și vom fi nevoiți „să trezim această idee”.

Söderlund și-a reluat ipoteza sinistră într-un interviu la postul de televiziune suedeză de stat TV4 unde a răspuns la întrebări ca de pildă „Îți poți imagina să mănânci carne umană?”, „Este canibalismul soluția pentru sustenabilitatea alimentară în viitor?”, „Suntem noi oamenii prea egoiști pentru a trăi sustenabil?”.

Söderlund susține că viitoarele noastre surse de hrană vor deveni probabil din ce în ce mai rare, așa că oamenii ar fi necesar să se gândească în perspectivă cum își vor asigura alimentele, adică punând în farfurie animale de companie, lăcuste și viermi.

El mai crede că dacă oamenii s-ar obișnui puțin câte puțin cu consumul de carne umană, ar exista destui dispuși să o facă. Rezistența pe care oamenii ar fi nevoie să o învingă ține de egoism, susține cercetătorul. Dar el crede că oamenii pot fi „păcăliți” în cele din urmă pentru a „lua deciziile corecte”.

Și într-adevăr, după prezentarea lui Söderlund, 8% dintre cei aflați în incintă au ridicat mâna când au fost întrebați dacă ar fi dispuși să guste carne umană.

Omul de știință a afirmat că e și el dispus „cel puțin să o guste”. Mai mult, el a sugerat și un nou concept numit „mannisko-kötts branschen”, adică „industria cărnii umane”.

Numai că bizarul om de știință pare să nu știe că un trib din Papua Noua Guinee obișnuia să-și mănânce morții, pentru ca aceștia să nu fie devorați de viermi, dar practica a dus la o epidemie a bolii numite kuru, cunoscută și sub numele de „moartea care râde”.

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, boala este cauzată de o proteină infecțioasă găsită în țesutul cerebral uman contaminat. Canibalismul în Noua Guinee a luat sfârșit în 1960.

Oricum, Söderlund plănuiește să insiste și să organizeze mai multe seminarii pe ideea sa lugubră. De altfel, controversatul cercetător suedez e bântuit de mai mult timp de ideea consumului de cadavre umane. A mai recomandat acest funebru ospăț în public și în septembrie 2019, când și-a atras critici vehemente.

Söderlund a pledat atunci pentru canibalismul uman la o reuniune de la Stockholm intitulată Gastro Summit. Unul din punctele dezbaterilor a fost „ Îți poți imagina să mănânci carne umană?”.

Când a fost întrebat de un ziarist dacă el personal ar încerca să consume carne umană, Söderlund a spus că este deschis la idee. „M-aș simți oarecum ezitant, dar n-aș vrea să par prea conservator. Aș fi dispus măcar să gust”.

Undeva este necesar să tragem linie”, afirma atunci tranșant ziarista Katherine Timpf de la National Review. „Să mănânci cadavre de oameni trece cu siguranță de această linie. Ceea ce credeam că nu poate fi spus niciodată nici măcar ca glumă, este acum sugerat cu seriozitate – și nu de un nebun oarecare. Nu. Un om de știință și profesor respectat a făcut cu sinceritate această sugestie și nu pot să nu simt că îmi pierd cunoștința.

Și ziarista americană se dezlănțuie: „Vezi tu, Söderlund, cei mai mulți oameni au ceea ce se cheamă un anumit nivel de decență elementară și le lipsește ceea ce se cheamă depravarea completă și totală. Și asta i-ar face să nu vrea să mănânce oameni”.

Iar New York Post avertizează că există și riscuri pentru sănătate asociate cu consumul de carne umană. „Consumul de carne umană poate provoca o boală mortală numită kuru. Boală care nu provine de la un agent patogen, ci de la o proteină «răsucită» care face ca alte proteine din creier să se «răsucească» și ele, lăsând în cele din urmă cerebelul plin de găuri, ca un burete.

Ascultă, Söderlund, încheie ziarista, personal, se petrece să fiu o persoană preocupată de schimbările climatice și care crede că este important să căutăm soluții pentru a le combate. Dar este necesar să fixăm undeva limita când vine vorba despre ce am fi dispuși să facem. Și mărturisesc că, pentru mine, să mănânc oameni cu siguranță depășește această linie.

Citiți și
Pâinea din greieri a intrat în supermarketuri
Consumul de insecte, etapa „specialiști”. Elena Iorgu, cercetător Muzeul Antipa: Fermele de greieri au o amprentă de carbon scăzută
Simbolistica insectelor în epoca post-plandemică

 

yogaesoteric
27 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More