Institutul Elie Wiesel se ia la trântă cu făuritorii Marii Uniri. Pe cine vrea să elimine din memoria evenimentului istoric?
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” își exprimă dezacordul față de editarea unui timbru în care este ilustrat Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Alexandru Florian, directorul general al Institutului, solicită Romfilatelia într-un comunicat „să revizuiască emisiunea de mărci poștale Făuritori ai Marii Uniri (I), în conformitate cu valorile civice ale societății democrate”.
Potrivit lui Alexandru Florian, „există două momente grave în activitatea publică a lui Miron Cristea, care au adus atingere atât României cât și populației evreiești”: „Circulara nr. 2602/21.09.1916 împotriva României, «Noul dușman care râvnește în chip atât de păcătos la știrbirea și stricarea hotarelor patriei noastre» (Ungaria, n.n.). Menționăm că în această perioadă a Primului Război Mondial, Miron Cristea era Episcopul Caransebeșului. În 1938, Guvernul prezidat de patriarhul Miron Cristea a elaborat metodologia de aplicare a Decretului-Lege nr. 169/21.01.1938 privind revizuirea cetățeniei. În urma aplicării acestui Decret-Lege, 225.222 de evrei și-au pierdut cetățenia română, respectiv 36% din totalul populației evreiești”, precizează sursa citată.
De asemenea, directorul Institutului menționează că un alt timbru îl reprezintă pe Vaida Voievod, „cel care în 1935 a militat să impună principiul numerus valachicus (numerus clausus) în administrație”. „Acest demers a atras excluderea sa din PNȚ, iar în martie 1935 înființează alături de alte grupuri de extremă dreapta Frontul românesc”, se arată în comunicat.
Alexandru Vaida Voievod a fost unul dintre artizanii Marii Uniri, fiind liderul de necontestat al românilor ardeleni. De asemenea, a fost primul premier al României Mari. Vaida Voievod a fost ministru în mai multe Guverne.
Nu este prima oară când numele lui Miron Cristea este contestat. În anul 2010, Camera de Comerț Româno-Americană a reacționat extrem de dur în fața deciziei Băncii Naționale de a-l include pe primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române într-o emisiune monetară comemorativă, cerând „distrugerea imediată” a monedelor.
Patriarhul Miron Cristea s-a născut în 18 iulie 1868, la Toplița, în județul Harghita. Și-a legat numele în primul rând de Episcopia Caransebeșului unde a păstorit vreme de 20 de ani. Din 1920 a fost mitropolit primat până în anul 1925, iar în perioada 1925-1939 Patriarh al României. A fost, pentru o vreme, și membru al regenței, perioada 1927-1930, iar în ultimii doi ani ai vieții prim ministru al Guvernului României.
În 2017, Institutul Wiesel a început o campanie de eliminare din spațiul public a numelor unor personalități românești, printre care Mircea Vulcănescu, Radu Gyr, Mitropolitul Visarion Puiu sau a generalului Gheorghe Jienescu. Campania s-a încheiat cu un firesc eșec, majoritatea obiectivelor păstrându-și numele.
Citiți și:
yogaesoteric
12 octombrie 2018