«Insula Gunoaielor», micul petic de pământ nelocuit din Pacific în care zilnic ajung câteva tone de deșeuri din plastic

 

Insula Henderson, un mic petic de pământ din Oceanul Pacific de Sud, se află la jumătatea distanței dintre Noua Zeelandă și Chile. Este una dintre cele patru insule care alcătuiesc grupul Pitcairn. Cu toate că este nelocuită, aceasta a fost declarată cea mai poluată insulă de pe Terra. Biologii de la Universitatea din Tasmania estimează că densitatea resturilor de pe plajă este de 670 de obiecte pe metru pătrat.

„Bazându-ne pe statistica de la fața locului, estimăm că pe insulă ajung câteva tone de deşeuri de plastic în fiecare zi. Ceea ce s-a petrecut pe insula Henderson arată încă o dată faptul că nimic nu scapă de poluarea cu plastic, nici chiar cele mai îndepărtate părţi ale oceanelor noastre, unde omul nu prea pune piciorul”, a declarat Jennifer Lavers, biolog la Universitatea din Tasmania.

Cercetătorii estimează că există aproximativ 38 de milioane de bucăți de plastic împrăștiate pe insulă. Majoritatea resturilor, aproximativ 68%, nici măcar nu mai sunt vizibile, acestea fiind îngropate sub nisip. Fiecare metru pătrat de plajă din Henderson are între 20 și 670 bucăți de plastic la suprafață și între 50 și 4500 de piese îngropate. De unde provin toate acestea? Insula Henderson se află la periferia Pacificului de Sud, iar din cauza curenților care conduc către aceasta, o mare parte din gunoaiele deversate cu bună știință sau ajunse din întâmplare în ocean se îndreaptă spre această zonă, care în trecut era un paradis sălbatic.

Citiți și:

Studiu: «Deșeurile ce provin de la materialele plastice din oceane vor depăși cantitatea de pește până în 2050»

Ceva de excepție: Chinezii au descoperit o ciupercă capabilă să descompună… deșeurile de poliuretan. Aceasta este o soluție pentru controlul poluării!

Sectoare din Alpi, la fel de radioactive ca deşeurile, la 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl


 

yogaesoteric
15 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More