Inteligența Artificială: Dr. Jekyll și Mr. Hyde

Poate răspunde la orice întrebare în câteva secunde; poate explica un subiect complex într-un mod simplu și structurat; poate scrie articole sau eseuri, ficțiune sau poezie, chiar și rânduri de cod de calculator; ar putea chiar să obțină o diplomă universitară.

Robotul conversațional ChatGPT-4 este noua vedetă a inteligenței artificiale. Stanley Kubrick l-a imaginat, împreună cu romancierul Arthur C. Clarke, sub numele de HAL 9000, în capodopera sa „2001: A Space Odyssey”, care a revoluționat a șaptea artă și science-fiction-ul, în 1968.

Cincizeci și cinci de ani mai târziu, un start-up cu sediul în San Francisco, OpenAI, cu sprijinul Microsoft, l-a transformat în realitate, grație muncii depuse de o echipă de cercetători și informaticieni. Google, Huawei, Alibaba și Baidu se întrec pentru a-și lansa propriile versiuni.

ChatGPT poate fi utilizat gratuit – pentru moment – și a devenit un fenomen social. Atât de mult încât acest „agent software” a atras peste 100 de milioane de utilizatori, la doar două luni după ce a fost deschis publicului larg, la 30 noiembrie 2022. Textele produse de inteligența artificială sunt de înaltă calitate, respectând sintaxa și fără greșeli de ortografie. Chiar dacă conținutul este adesea fad și repetitiv.

Dar acești chatboți fascinează la fel de mult pe cât îngrijorează. Domeniile lor de aplicare sunt într-adevăr nenumărate. Printre acestea se numără educația (resurse de învățare și de predare), sănătatea (evaluarea simptomelor și a diagnosticelor medicale), dreptul (redactarea de contracte, cercetarea jurisprudenței) și, bineînțeles, finanțele (detectarea fraudelor, monitorizarea conformității etc.). Partea proastă este că se vor pierde mii de locuri de muncă.

Roboții conversaționali pot oferi un răspuns imediat la cele mai frecvente întrebări, pot funcționa 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, oferind o disponibilitate constantă pentru clienți.

Pe măsură ce acești roboți devin mai „inteligenți”, aceleași sarcini vor necesita mai puțini oameni. Și, deși este adevărat că IA va crea 97 de milioane de noi locuri de muncă până în 2025, mulți angajați nu vor avea competențele necesare pentru aceste roluri tehnice. Și vor fi eliminați. Manipularea socială și supravegherea sunt printre marile pericole generate de inteligența artificială. De asemenea, progresele tehnologice au fost valorificate în scopul războiului: arme autonome, alimentate cu IA.

Unii analiști ai societății tehnologice contemporane susțin că inteligența artificială nu are un adevărat merit inovator, deoarece este o acumulare de algoritmi, date și programe create de oameni.

Dar suntem departe de 1997, când supercomputerul Deep Blue l-a învins în cele din urmă pe campionul mondial la șah de atunci, Garry Kasparov.

Evoluția rapidă a ChatGPT sugerează poate cel mai periculos aspect: o cohortă de utilizatori în creștere exponențială preferă să folosească inteligența altora.

Citiți și:
„Nașul Inteligenței Artificiale”, Geoffrey Hinton, părăsește Google și avertizează asupra pericolelor din spatele tehnologiei care imită inteligența umană
Şeful Google Search avertizează asupra capcanelor inteligenţei artificiale din chatbot-uri, care pot fi numite „halucinaţii”

 

yogaesoteric
27 iunie 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More