Inteligența Artificială, noua armă a criminalității cibernetice

De la deepfakes și campanii de „phishing” mai bine orchestrate la spargerea cu ușurință a parolelor, hackerii descoperă și ei puterea Inteligenței Artificiale. Dacă autoritățile publice urmăresc să își dea seama cum să folosească cel mai bine Inteligența Artificială, la fel fac și infractorii, să nu ne îndoim de asta. De fapt, utilizarea IA ca armă în criminalitatea cibernetică este în creștere.

Folosim Inteligența Artificială ca serviciu de luptă împotriva criminalității cibernetice, dar și hackerii fac la fel”, spune Philipp Amann, șeful strategiei la Centrul European de Criminalitate Informatică Europol.

Tehnologia deepfake

Oficialii care se ocupă de securitate cibernetică afirmă că cel mai tare se tem de tehnologia deepfake, care folosește fotografii și videoclipuri pentru a dezvolta asemănări stranii sau avataruri complet noi. Această tehnologie are puterea de a genera imagini și videoclipuri care îi păcălesc pe oameni să creadă că privesc ceva real și tocmai de asta se tem experții IT.

Dacă infractorii cibernetici reușesc să vină cu modalități prin care îți fură identitatea sau izbutesc chiar să creeze pe cineva de la zero, o identitate falsă, care nu există, și apoi trec prin procesele de verificare online, atunci avem un risc imens”, afirmă Philipp Amann. El arată că Inteligența Artificială este acum folosită pentru a facilita spălarea banilor și la fraudarea platformelor online.

În cel mai recent caz investigat, tehnologia deepfake a fost folosită de cineva care și-a asumat rolul de director executiv la o corporație de nivel mediu. Frauda rezultată? De ordinul milioanelor de dolari! Dar această metodă este acum folosită și în alte scopuri. De exemplu, mulți politicieni europeni au acuzat deepfakes atunci când au fost păcăliți să meargă la o întâlnire cu un bărbat care se prezenta drept figură a Opoziției ruse, șeful de personal al lui Alexei Navalny, Leonid Volkov.

Ce tehnologie este folosită și în ce măsură, de multe ori nu știm. Dar am ajuns în punctul în care ne întrebăm în mod constant în cine mai putem avea încredere. Uneori, acesta este pur și simplu scopul infractorilor cibernetici: să răspândească îndoieli pretutindeni, să ne determine să ne punem tot felul de întrebări”, a declarat Agnes Venema, cercetător în tehnologie și securitate națională la Universitatea din Malta.

Inteligența Artificială și puterea pe care o generează

Amenințarea este reală și merge dincolo de închipuirile noastre. Cine controlează Inteligența Artificială poate să o folosească în numeroase moduri, de la malware alimentat de IA la crearea unor conturi false pe reţelele de comunicare virtuală și până la spargerea unor parole. Nu mai departe de luna decembrie Europol anunța că a găsit pe „Deep web” un program care citește parole folosind tehnologia Inteligenței Artificiale. Acest program este capabil să analizeze până la 1,4 miliarde de parole, permițând hackerilor să aibă acces la orice informație ce se vrea securizată. Alți „pirați” ai Internetului dezvoltă instrumente prin care, cu ajutorul IA, generează conținut fals de tip „phishing” pe care îl încarcă într-un mail și îi păcălesc pe oameni să le ofere datele de conectare la conturile bancare personale.

Citiţi şi:
Inteligenţa artificială poate fi exploatată de hackeri, susţin cercetătorii
Inteligența artificială – Calul Troian al erei digitale?

yogaesoteric
26 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More