Inteligența. Știați că…

 

William Stern a definit inteligenţa ca aptitudinea generală a fiinţei de a-şi adapta conştient gândirea unor cerinţe noi: ea este capacitatea superioară de adaptare generală la noile cerinţe şi condiţii ale vieţii.

Howard Gardner, în cartea Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences. (Cadrele Mentale: Teoria Inteligenţelor Multiple), identifică 7 tipuri de inteligenţă.

1. Inteligența matematică și rațională

Aceasta este inteligența cifrelor, este gândirea logică, ordonată a fizicienilor şi matematicienilor. Cel care are o astfel de inteligenţă învaţă cel mai uşor atunci când i se prezintă cifre, când noţiunile au logică; se descurcă foarte bine cu simboluri şi reprezentări grafice.

2. Inteligența vizuală și spațială

Este vorba aici despre capacitatea de a reprezenta lăuntric experienţele şi lumea exterioară. Este, spre exemplu, inteligenţa pictorilor, a arhitecţilor, designerilor, navigatorilor pe oceane (deşi acum nu prea mai este cazul), sculptorilor şi aşa mai departe.

Cei care folosesc această inteligenţă vizualizează foarte mult şi au nevoie să-şi reprezinte realitatea în sfera conştiinţei. Această inteligență este des folosită şi în exerciţiile de control al stărilor şi de antrenament psiho-mental pentru succes (la sportivi mai ales).

3. Inteligența verbală și auditivă

Sintaxă, semantică. Inteligenţa marilor oratori, traineri, poeţi, scriitori, umorişti. Cei cu inteligenţă auditivă vor avea nevoie să audă lumea din exteriorul lor. Este tipul de inteligenţă cel mai folosit de către învăţământul actual – informaţiile este necesar să fie auzite pentru a fi asimilate.

4. Inteligența muzicală și ritmică

Este inteligența muzicienilor de toate tipurile. Oamenii înzestraţi cu acest tip de inteligenţă au o percepţie fină a ritmului în toate evenimentele, în viaţă.
Ei au nevoie să găsească ritm în orice şi să înţeleagă „muzica” din evenimentele vieţii. Apoi învaţă la examen în ritm de Mozart… sau ceva modern. După preferinţe.

5. Inteligența kinestezică

Inteligenţa mişcării, a coordonării. Este întâlnită la gimnaşti, acrobaţi, jucători de tenis şi sportivi în general. Cei care lucrează direct cu lemnul şi alte materiale (dulgheri, mecanici etc).
Cei care învaţă utilizând acest tip de inteligenţă au nevoie să fie implicaţi şi să poată atinge şi manipula diverse obiecte. Ei învaţă bine prin jocuri. Au nevoie şi de mişcare la nivel intern (adică în universul lor lăuntric).

6. Inteligența intrapersonală

Este inteligența singuraticilor, a poeţilor solitari precum Rimbaud sau a preoţilor care zilnic sunt în meditaţie. Este inteligența celor care aleg să gândească complet diferit şi să iasă la modul „brutal” din tiparele societăţii pentru a reflecta singuri, ei cu sine.
Aceste persoane au nevoie să rămână singure şi să gândească pentru a înţelege. Să fie linişte şi să nu fie deranjate.

7. Inteligența interpersonală

Este exact invers faţă de cea de la punctul precedent. Este inteligența marilor lideri, a celor care au capacitatea lor de a dezvolta relaţii interumane. Churchill, Ghandi, Napoleon sunt câteva nume mai recente.

Cei cu inteligenţă interpersonală reuşesc să unească şi să conducă oamenii cu o uşurinţă uluitoare. Ei învaţă foarte bine în echipe, se implică în proiecte de grup şi au nevoie mereu să ţină contactul cu oamenii.

Bineînţeles, toţi avem câte puţin din fiecare tip de inteligenţă, dar de bază sunt 1-2 dintre ele. Nu este neapărat mai bine să preferi unul sau altul dintre tipurile de inteligenţă. Pur şi simplu este util să ştii cărui tip aparţii, să înveţi bazându-te pe acel tip şi să fructifici avantajele pe care ţi le oferă.

Citiţi şi:

Inteligenţa (I)

Câte ceva despre inteligenţa spirituală

 

yogaesoteric
26 octombrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More