Internetul lucrurilor, sfârșitul libertății omului

 

Trăim deja în zorii erei Internet of Things (internetul lucrurilor) sau IoT. Poate că nu ne dăm perfect seama de asta, dar suntem deja acolo. IoT permite unui număr foarte mare de dispozitive să comunice prin internet cu un server care analizează informaţiile primite şi trimite înapoi utilizatorilor cele mai relevante informaţii.

Imaginaţi-vă un frigider care în mod automat comandă mâncare. Sau un expresor care ştie când ai nevoie de următoarea porţie de cafea. Cum ar fi să îmbraci un tricou care îţi măsoară ritmul cardiac şi temperatura corpului şi care poate trimite alerte către Salvare atunci când ţi se petrece ceva grav în timpul unui antrenament în parc? Toate acestea au început deja să se petreacă.

Dacă unele aspecte sună tentant sau avem impresia că ne scutesc de rutine plictisitoare, totuși nu vă trec fiorii să știți că întreaga voastră viață trece prin serverele IoT, care nu doar că vor ști fiecare pas pe care îl faceți, ci vă va spune și de ce anume aveți nevoie?

Pentru a ne face o părere despre amploarea pe care acest domeniu o va lua în anii următori este suficient să ne uităm la un studiu realizat de Intel. Conform acestuia, dacă în 2015 existau 15 miliarde de dispozitive din sfera Internet of Things, până în 2020 numărul acestora va ajunge la 200 de miliarde.

Domeniile în care se vor regăsi cele mai multe dispozitive conectate la internet sunt business şi sănătate, unde se vor concentra aproximativ 40% respectiv 30% din întreaga industrie. Retail-ul, securitatea şi transporturile sunt alte domenii care vor fi influenţate de IoT.

România ține pasul cu ultimul răcnet al tehnologiei (de supraveghere). Despre prezentul şi viitorul IoT s-a discutat în cadrul IoT Fest din Bucureşti, din 13 mai 2017, susţinut de Telekom Romania şi de hub:raum Cracovia. Evenimentul a atras mai mulţi participanţi din zona specialiştilor IoT, startup-uri, companii şi studenţi din domenii IT, hardware geeks şi oricine a dorit să înveţe despre Internet of Things. Oricine a dorit să învețe ce se spune oficial. Pentru că implementarea acestei noi tehnologii are și o fațetă ascunsă, despre care nu veți auzi niciun cuvânt din partea promotorilor ei: IoT este un puternic instrument de supraveghere și intruziune în viața privată a oamenilor.

Urmărind să înțelegem, printre rânduri, prezentarea IoT Fest, ne puteam da seama de implicațiile profunde ale implementării internetului lucrurilor, dincolo de aparența strălucitoare. Putem vorbi de o revoluție tehnologică, cu siguranță, dar nu de una în slujba oamenilor.

„Internet of Things schimbă totul, iar aceasta nu este doar o observaţie făcută asupra unui viitor distant, ci, în prezent suntem în zorii unei noi revoluţii industriale. Se întâmplă chiar acum şi are un impact uriaş asupra a orice din jurul nostru. Sunt bucuros că datorită IoT Fest din Bucureşti i-am putut aduce împreună pe toţi creatorii şi entuziaştii IoT din România”, a spus Cosmin Ochişor, manager de investiții de la hub:raum Cracovia.

Invitaţii de la Ericsson Romania, Fitbit, Avira, Flashnet şi alte companii IoT din România au adus în prim plan subiecte importante pentru dezvoltatori. Dintre acestea, unul dintre cele mai însemnate a fost cel al Narrow Band Internet of Things – noua modalitate de comunicare cu „lucrurile”. Deutsche Telekom este unul dintre cei mai relevanţi jucători din acest domeniu. NB-IoT oferă un spectru larg de posibilităţi pentru Internet of Things. Această nouă tehnologie, care foloseşte GSM şi spectru LTE, a fost special creată pentru a pune în legătură un număr mare de lucruri din jurul nostru. Este în mod special utilizată atunci când se trimit cantităţi reduse de date. NB-IoT va fi influența decisiv un spectru larg de sectoare precum agricultură, logistică, sănătate, retail, securitate, smart cities, smart homes, dar şi alte domenii. Pe scurt, potenţialul NB-IoT este uriaş. De aceea, hub:raum, hubul de inovaţie al Deutsche Telekom, oferă un ecosistem industrial care le permite startup-urilor, partenerilor B2B şi clienţilor să dezvolte aplicaţii şi soluţii NB-IoT la orice nivel.

În cadrul IoT Fest a fost organizat și un showroom pentru proiecte IoT, unde participanţii au putut atinge, literalmente, soluţiile Internet of Things. Expozanţii au fost atât companii sprijinite de hub:raum, cât şi companii externe proiectului, precum BOX2M, Flashnet, Tremend, Robofun, DeviceHub.net, AgriTech Solutions şi Synchro. Un invitat special în cadrul showroomului a fost Andrei Tudor, un foarte pasionat băieţel de 8 ani, susţinut de Telekom România, care a prezentat propriii săi roboţi.

IoT Fest din București a fost organizat la iniţiativa creatorilor IoT şi a fost susţinut de Telekom Romania. Mişcarea IoT Creators este susţinută de hub:raum Cracovia, care face posibilă relaţionarea dintre ecosistemul startup-urilor digitale şi Deutsche Telekom. Hub:raum pune în legătură antreprenorii tech şi startup-urile dezvoltate cu experţi din domeniu, cu resurse financiare şi cu oportunităţile de business oferite de Deutsche Telekom.


Citiți și:

Samsung dezvoltă cipul conceput pentru internetul lucrurilor prin care totul va fi controlat

Supravegherea în masă şi modelarea comportamentului în era digitală. Ce se mai poate face?

yogaesoteric
30 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More