Întoarcerea la Dumnezeu după grelele încercări spirituale venite odată cu succesul actoricesc

Vedeta PRO TV Mihai Coadă, care l-a jucat pe Nelu Curcă în serialul „La bloc”, nu mai vrea să apară la televizor şi acceptă acum să joace numai pe scenele ploieştene, în piesele de teatru în care a fost distribuit cu ani în urmă şi care se joacă şi acum cu sala plină.

Contactat de mai multe publicaţii, actorul a povestit că pentru el succesul uriaş înregistrat cu filmul care l-a făcut vedetă a venit cu grele încercări.

„Mi-a fost destul de greu. Şi-mi puneau în replici tot felul de prostii cu homosexuali, cu vrăjitoare, o grămadă de lucruri neserioase. Strângeam din dinţi. Le-am spus mereu, dar nu am ştiut de la început. Mă pomeneam cu scenariul şi trebuia să-l facem. Suportam cu greu, ce să fac? Am mai şi refuzat câteodată. Am spus aşa: «Să nu daţi cu diavolul, că nu sunt de acord». Şi singurul care mă scăpa de acolo era Americanuʼ. El mai spunea câte un «naiba» sau «nebunule». Trebuia să-mi înţeleagă şi mie nişte lucruri de-astea, pentru că aveau nevoie de mine, să meargă serialul în continuare”, a povestit Mihai Coadă.

Pe platourile de filmare s-a ales cu o poreclă amuzantă: „Cred că ei se uitau ca la felul 14 când mă duceam cu borcanele cu mâncare de post pregătite de soţia mea. Eram numit «Regele borcanelor», dar cu mâncarea aceea, de bame, de spanac, le făceam poftă”.

Acum actorul este prezent în fiecare duminică în strana Mănăstirii Turnu, de lângă Ploieşti, interpretând cântări psaltice şi rostind rugăciuni alături de călugări. Are barbă şi este îmbrăcat în haine monahale, aşa că poate fi recunoscut cu greu de cei care l-au văzut numai în serialul PRO TV. Mihai Coadă mărturiseşte că nu a fost un om evlavios până pe la 40 de ani, şi abia după aceea au început căutările lui spirituale.

„Nu am avut o educaţie religioasă în şcoală, pe vremea aceea se preda materialismul dialectic. Bunica mea se ruga foarte mult pentru mine când vedea că păcătuiesc, la Maica Domnului se ruga. Maica Domnului s-a îndurat de mine şi m-a scos din întuneric.

În sensul acesta, al ajutorului salvator pe care Fecioara Maria îl poate oferi celor care o roagă plini de umilinţă, pot să dau un exemplu din viaţa mea, al unui om care bea foarte mult. Conştiinţa s-a trezit în el că face ceva rău, şi într-un moment de trezie a căzut la picioarele Maicii Domnului şi s-a rugat: «Maica Domnului, ajută-mă, căci iată, m-a cucerit şi m-a îngenuncheat diavolul!». Şi de atunci s-a lăsat de bătură. Numai cu ajutorul Maicii Domnului.

Atenţie la aceşti doi demoni, foarte puternici, ai băuturii şi ai tutunului! Gândiţi-vă câte milioane de oameni cad în aceste păcate grele de tot, ale băuturii şi tutunului!

Această conştiinţă în fiecare este un sâmbure al dumnezeirii care ne trezeşte. Pe mine m-a trezit printr-un vis, şi mi-am dat seama că e de la Dumnezeu pentru că apărea crucea. Se făcea că am călătorit cu o viteză uluitoare în Univers şi mă aflam în faţa unei cruci luminoase. Crucea era culcată, nu în picioare. Era crucea lui Hristos.”

Visul l-a cutremurat. După aceea a intrat într-o biserică imediat după Sfânta Liturghie şi l-a auzit pe preot spunându-le credincioşilor: „Nu faceţi spovedanie formală. Scoateţi tot răul din dumneavoastră, scoateţi toată mizeria.”

Mihai Coadă povestește: „M-am dus la acel preot şi m-am spovedit. M-am simţit foarte bine după aceea, eliberat. Dar vrăjmaşul nu stă degeaba, ci atacă în permanenţă, mai ales unde nu îl bănuieşti: la gânduri, la vorbe. Pentru mine o grea încercare a fost cu serialul «La bloc». Preotul mi-a zis să mă retrag, dar nu am putut, pentru că semnasem un contract în care era stipulat că ar fi trebuit să înapoiez de cinci ori mai mulţi bani decât primisem, în cazul în care aş fi decis să mă retrag.”
Aşa că a continuat, dar s-a dus periodic să se spovedească la un preot călugăr.

„Prin rolurile respective trăieşti o altă viaţă. Aloci din viaţa ta, altora, adică acelor personaje pe care le joci. Deci tot timpul acesta îl consumi în viaţa altora, al personajelor, şi îl pierzi pe al tău.

Eu când veneam de la filmări de la serial eram foarte tulburat şi împrăştiat. Mă aşezam foarte târziu la rugăciune, pentru că soseam foarte târziu… Vă daţi seama că sunt zeci de oameni care colaborează la o filmare de genul acesta, erau şi nervi acolo… Mă tulburam şi mă împrăştiam foarte tare.

S-ar putea să fi fost un regres în urcuşul meu duhovnicesc acest serial. Personajul meu era negativ, dar îndulcindu-se prin comedie, el apărea plăcut aşa. Râdea lumea de el, avea multe păcate, era mincinos, prindea la public… dar dacă te gândeşti din punct de vedere sufletesc, nu era în regulă.”

Actorul a interpretat rolul Nelu Curcă timp de şase ani.
„N-aş sfătui pe nimeni să se facă actor, pentru că este ca pe muchie de cuţit meseria asta. Va fi pus să facă multe lucruri care nu sunt în regulă. Şi va fi ispitit cu preacurvie, cu fumat, cu băut. Eu nu sfătuiesc niciodată pe tineri să urmeze o meserie de actor. Au venit mulţi la mine să îi pregătesc, să le dau nişte sfaturi, dar le-am spus: «Fraţilor, mă iertaţi, dar eu nu sfătuiesc pe nimeni să devină actor! Pentru că este un drum frumos în ochii lumi, dar te îndepărtează de Hristos. E foarte greu să faci efortul să te păstrezi curat. Dacă mai ai şi roluri negative, acestea intră în tine, gândeşte-te cum sună cuvintele acelea în tine, rămân în memoria ta… Când te aşezi la rugăciune e iarmaroc în mintea ta atunci, cu toate rolurile acelea în minte!»

Orgoliul poate creşte foarte mult, să ştiţi! E un punct foarte spinos în viaţa unui actor. Aplauzele, mândria care poate să apară sunt un drum spre slava deşartă…

În cazul teatrului dramatic, acolo actorul pune mult din simţămintele lui adevărate. Un regizor când distribuie un actor într-un rol de dramă, cu o simţire foarte puternică, se gândeşte în primul rând la datele actorului respectiv.”

Părintele Daniil, actualul episcop de Vârşeţ, ucenic al părintelui Arsenie Boca, i-a spus lui Mihai Coadă, cu ani în urmă, atunci când actorul l-a căutat pentru a-i cere un sfat de viaţă: „Domnu’ actor, de aici încolo să joci numai roluri pozitive!”.
Cu toate acestea, actorul mărturiseşte că nici drama şi nici comedia nu îi aprind sufletul aşa cum o face dorul de Dumnezeu.


Citiţi şi:

Ce s-a petrecut cu 3 actori care au jucat rolul lui Iisus și s-au identificat cu El datorită proceselor spontane de rezonanță ocultă ce s-au declanșat 
Kevin Sorbo, actorul care nu se teme să-și strige credința: Hollywood-ul te desființează dacă îndrăznești să spui că ești creștin
SEVER VOINESCU: Sunt convins că Dumnezeu ne iubeşte 

 

yogaesoteric
10 octombrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More