Ipostazele halucinante ale prostiei. Măsurile contradictorii luate de autoritățile române în vremea așa-zisei pandemii

Românii au voie să meargă la sălile de fitness, la saune și la piscine, dar nu au voie să facă duș. În schimb, se îmbăiază în masă în fântânile publice. Românii au voie să se testeze contra coronavirus. Încă o „libertate” câștigată. Dar nu o pot face nicicum la Arenele Naționale.

Se spune că în această perioadă, statul îi ajută pe români. Astfel încât romii se calcă în picioare pentru a obține certificate pe drepturi de autor. Alegerile, pentru a avea o Românie cât mai curată, sunt controlate financiar de stat. Iar statul se pregătește să lase finanțarea la liber. Și, tot legat de alegeri, s-a pregătit marea fraudă cu flotanții.

Toate acestea, informații aparent disparate, sunt fiecare în parte expresia halucinantă a prostiei guvernanților. La care, după caz, se adaugă și o șmecherie de joasă speță.

Într-un editorial anterior, din vremurile minunate de la începutul primei „destinderi”, m-am amuzat, deși povestea era mai mult tragică decât comică, punând în discuție o decizie uluitoare a unui înalt demnitar PNL. Ionuț Stroe, ministrul Sportului, dăduse liber la tenis de câmp în formula de simplu, bărbați și femei. Numai că jucătorii erau obligați să vină cu mingi personale. Și niciunul nu putea servi cu mingea celuilalt. Și nici să o atingă. Ceea ce presupunea că mingile de tenis era necesar să fie în prealabil ștampilate, semnate sau colorate diferit. Iar pentru a fi trecute dintr-un teren în altul, era necesar să fie lovite cu piciorul. Nu puteau fi luate în mână. În caz contrar, tenismenii vinovați erau amendați. Nici astăzi nu știu dacă până la urmă a fost eliminată această ciudată restricție sau dacă, în continuare, ea funcționează.

Tot Ionuț Stroe, puternic bărbat de stat, căruia inteligența îi dă pe dinafară, a anunțat apoi o nouă serie de „relaxări”: se deschid sălile de fitness și piscinele. Problema e că, în înțelepciunea lui, domnul ministru a dat interzis la duș. Carevasăzică, omul vine transpirat la sala de sport sau la piscină și, ușor murdar, dacă a folosit bicicleta sau a mers o distanță mai mare pe jos (când dau căldurile, vine sigur transpirat), fără să mai facă duș, intră în piscină și înoată. Apoi iese, se îmbracă și pleacă înapoi la serviciu sau acasă, cu clorul dezinfectant pe el. Sau dacă a făcut sport la greu la sala de fitness, cetățeanul se duce la birou sau acasă lac de sudoare. Așa concepe domnul ministru o viață sănătoasă și, deci, sănătatea publică.

Un alt demnitar al statului român, ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, fostul meu coleg din Senatul României, un om pe care l-am apreciat în mod deosebit, face și el o nevăzută. Îi interzice Primăriei Generale a Capitalei efectuarea de teste pentru depistarea coronavirusului la Arenele Naționale. O face printr-o șmecherie: prin intermediul DSP. De ce nu se dă autorizație pentru Arena Națională, un spațiu extrem de generos, care permite distanțarea sanitară, este un mister total. Un mister care dispare doar dacă ne gândim la confruntarea politică din apropiatele alegeri locale pentru Primăria Municipiului București.

Să facem apel la câteva informații de dată recentă. Imediat după debutul pandemiei, „specialiștii în virusologie” – dintre care unul, domnul Adrian Streinu-Cercel, a plătit cu funcția – au insistat asupra unei proceduri „absolut normale” practicate în alte state și impuse de OMS, și anume: testarea în masă a populației. Premierul Ludovic Orban a sărit ca ars, afirmând în repetate rânduri că aceasta este o prostie. Și probabil din acest motiv a întârziat neîngăduit de mult importul de testere.

În schimb, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, s-a încăpățânat să testeze în masă populația Bucureștiului în baza unui algoritm conceput de oamenii de știință, astfel încât, la capătul acestei operații, să putem știi, pe categorii de vârstă, care este situația reală a populației Bucureștiului: câți bucureșteni sunt contaminați, câți nu, din ce zone, din ce medii sociale, din ce categorii de vârstă. O măsură cât se poate de utilă. Declanșarea acestei operații a fost tergiversată de către Guvern în toate modalitățile posibile. La un moment dat, chiar și Institutul Național de Statistică s-a retras, directorul acestuia afirmând că „nu dispune de instrumentele științifice necesare pentru a face eșantionarea populației”. Iar apoi, când totul a fost pregătit și cei 11.000 de candidați au fost aleși, Guvernul, prin intermediul ministrului Sănătății, care are în subordine DSP-ul, îi pune talpă Gabrielei Firea.
Este tot o trăsnaie din analele acestei pandemii.

Așa cum trăsnaie a fost și interdicția pentru copii de a se juca în spațiile amenajate pentru ei din parcurile publice. De altfel, nimeni nu a înțeles de ce, în perioadele stării de urgență, toate parcurile publice din România au fost închise. Strict interzise cetățenilor! Dar și după ce au fost deschise, copiii tot nu au voie în locurile special amenajate pentru ei. În schimb, primesc verde la grădinițe și la creșe. Acolo vor putea să stea împreună, dar în locurile de joacă, nu. Ele sunt libere doar pentru câinii vagabonzi.

Guvernul Orban a decis să-i ajute pe români să supraviețuiască în vremuri de pandemie. Astfel s-a luat decizia ca cei care lucrează cu statut de PFA, beneficiind de drepturi de autor și care sunt împiedicați în această perioadă să-și exercite ocupația, să poată primi lunar de la stat câte 4.000 de lei. O sumă pe care cei mai mulți dintre aceștia nu au câștigat-o niciodată. Generos gestul Guvernului.

Și ce să vezi? Zeci de mii de romi fac coadă la ghișee pentru a lua, cum spun ei, „bani pe virus”. Neam de neamul lor, cu excepția poate a lăutarilor, nu a câștigat bani pe drepturi de autor. Acum ei vor câștiga în masă. Poate este numai și numai prostie. Dar poate e și viclenie, pentru că în campania electorală, mai ales la locale, voturile romilor au contat întotdeauna. Iar Orban s-o fi gândit că ar face bine să le aducă la PNL.

Tot ce se poate! Mai ales dacă mă gândesc la un proiect de lege avansat de Autoritatea Electorală Centrală. O lege halucinantă. Dacă vă amintiți, ultimele alegeri au fost finanțate aproape în totalitate de către statul român. Adică de către dvs! O finanțare extrem de generoasă. Partidele au primit și primesc lunar milioane de euro. În schimb, pentru a fi diminuate fraudele, s-au introdus restricții privind donațiile. De aceea ele nu au putut fi făcute către partide decât într-un anumit cuantum. Ei bine, conform acestui proiect, statul, adică dvs., urmează să finanțeze la fel de intens partidele politice de la buget, dar dispare orice fel de restricție privind donațiile. Ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, decât că oamenii de afaceri cu dare de mână își vor putea subordona partidele politice. Și asta în timp ce și noi le finanțăm cu generozitate, fără a putea să pretindem în schimb să servească și interesele noastre, ale cetățenilor.

Dar asta nu mai cred că este o simplă trăsnaie în vremuri de pandemie. Nu este un simplu efect halucinant al prostiei. Este o mârșăvie. Un plan conceput în toată legea fraudei.

Se petrece în mare ceea ce am semnalat recent că se petrece în mic: o altă formă de furt o reprezintă ceea ce se va numi în aceste alegeri locale „frauda cu vizele”. Frauda cu vizele de flotant. Și, în acest sens, am dat exemplul unui candidat de primar, Constantin Alexandru Fulgeanu, din comuna Cătina, care la domiciliul său a făcut vize de flotant pentru nu mai puțin de 118 persoane. Firește, candidatul este susținut de PNL.

Dacă la capătul pandemiei s-ar scrie o carte albă despre această perioadă tensionată din istoria României, care ar urmări să facă inventarul tuturor trăsnăilor, ne-am cutremura de râs. Sau de plâns?

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Citiți și:
Antologia bâlbelor, contradicțiilor și știrilor false emise pe perioada pandemiei chiar de autoritățile române… (I)
Coronavirus: Măsurile de combatere sunt mai rele decât boala
Covid-19. Dreptul de împotrivire la aberațiile guvernului


yogaesoteric
23 septembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More