Iritarea eurocraților demascați de vicepreședintele SUA
Discursul vicepreședintelui american JD Vance din deschiderea Conferinței de Securitate de la München a provocat enervare eurocraților.

Vance a prezentat următoarele puncte-cheie:
‒ Amenințări interne: Vance a susținut că principala amenințare la adresa Europei vine „din interior”, nu de la actori externi precum Rusia sau China.
‒ Libertatea de exprimare: El a acuzat guvernele europene că cenzurează libertatea de exprimare și că se îndepărtează de valorile democratice fundamentale.
‒ Imigrația: Vance a descris imigrația drept cea mai „urgentă” provocare cu care se confruntă națiunile europene.
‒ Apărarea europeană: El a menționat pe scurt că Europa este necesar să își consolideze în mod semnificativ propriile capacități de apărare.
‒ Conflictul din Ucraina: Vance s-a referit la războiul din Ucraina, exprimându-și speranța pentru o „soluționare rezonabilă” în urma anunțului președintelui Trump privind inițierea negocierilor de pace cu Vladimir Putin.
A fost pentru prima dată în istoria NATO când șefii reuniți au auzit un astfel de discurs. Reacția a fost targi-comică. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a imitat foarte bine pe Claude Rains, care a jucat rolul inspectorului de poliție în Casablanca.
Pistorius s-a înfuriat: „Această democrație tocmai a fost pusă sub semnul întrebării de vicepreședintele american, nu doar democrația germană, ci și cea a întregii Europe”. „Dacă îl înțeleg corect, el compară starea Europei cu ceea ce domnește în unele regimuri autoritare ……. aceasta nu este acceptabil”, a adăugat el.
Ceea ce este inacceptabil, Boris, este faptul că voi, clovnii, pretindeți că sunteți toți pentru democrație, în timp ce restricționați exprimarea și atacați adversarii politici. Germanii și britanicii au fost deosebit de exasperanți în pedepsirea celor cu opinii politice opuse. Felicitări lui JD Vance pentru că i-a scos în evidență.
Vă amintiți afirmațiile lui Joe Biden despre unitatea NATO? Ei bine, ei pare că sunt uniți în aversiunea lor față de JD Vance și Donald Trump.
Europenii sunt supărați că nu sunt incluși în efortul de a negocia cu Putin. Maria Zakharova, eleganta purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a oferit o explicație tăioasă a motivului pentru care Rusia nu îi consideră pe europeni interlocutori valabili:
„Ministrul italian de Externe, reacționând la convorbirea telefonică dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump, și-a exprimat opinia că Europa nu ar fi cazul să joace un «rol secundar» în negocierile privind Ucraina.
Nu există emoji pentru a transmite întreaga gamă de emoții, așa că va fi necesar să folosesc cuvinte.
Permiteți-mi să vă reamintesc că tocmai liderii țărilor UE ‒ cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande ‒ au fost cei care, nu cu mult timp în urmă, au recunoscut deschis că nu au intenționat niciodată să pună în aplicare acordurile de la Minsk, în ciuda faptului că anterior au asigurat lumea de contrariul. Poziția lor oficială este acum că acordurile de la Minsk au fost doar o încercare de a reînarma Kievul și de a «câștiga timp».
Cu alte cuvinte, au pretins că lucrează cu bună credință în problema ucraineană, în timp ce, de fapt, s-au angajat într-o șaradă dăunătoare.
Problema nu este doar faptul că au mințit ‒ toată lumea este obișnuită cu asta până acum. Problema reală este că au trădat interesele Europei, iar această trădare este una dintre cauzele tragediei actuale.
Acordurile de la Minsk au devenit parte a dreptului internațional prin aprobarea lor de către Consiliul de Securitate al ONU. Deci au fost obligatorii din punct de vedere juridic.
Atât Hollande și Merkel, cât și conducerea Italiei, știau acest aspect foarte bine atunci și îl înțeleg și astăzi. Prin încălcarea dreptului internațional ‒ aspect pe care acum îl recunosc în mod deschis ‒ liderii UE au devenit complici-cheie în catastrofa care a avut loc în Ucraina. Ca rezultat direct al acțiunilor lor, Europa se confruntă acum cu un conflict armat pe propriul continent. Dacă acordurile de la Minsk ar fi fost puse în aplicare, Ucraina ar fi fost salvată și, în același timp, situația actuală dezastruoasă a cetățenilor UE ‒ a căror bunăstare a scăzut semnificativ din cauza deciziilor greșite și, uneori, de-a dreptul criminale ale liderilor lor ‒ ar fi fost ameliorată.
Privind și mai în profunzime, nu a fost doar o trădare personală a acestor lideri, ci și o reflectare a pierderii complete a independenței în conducerea unei politici externe «suverane». Uniunea Europeană, ca bloc de integrare, și aproape toate statele sale membre au devenit o extensie a NATO, urmând obedient directivele Washingtonului. În această privință, situația din jurul sabotajului și «investigațiilor» privind Nord Streams este mai mult decât revelatoare.
Comentariul vag al secretarului general al NATO, Mark Rutte, cu privire la faptul dacă convorbirea telefonică a lui Putin cu Trump constituie sau nu o «trădare a Ucrainei» de către Occident, confirmă o dată în plus atitudinea europenilor. Atât întrebarea, cât și răspunsul sunt lipsite de sens.
Permiteți-mi să repet: Occidentul a trădat Ucraina atunci când a obstrucționat tranziția sa democratică și independența, a interferat în afacerile sale interne, a pus ucrainenii împotriva rușilor, a incitat slavii împotriva slavilor, apoi a inițiat o lovitură de stat neconstituțională, a mințit cu privire la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și, în cele din urmă, a provocat o baie de sânge în regiune.”
Citiți și:
JD Vance, vicepreședintele SUA, mesaj dur în apărarea lui Călin Georgescu: Alegerile din România au fost anulate pe baza unor suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii UE. Discursul integral
Alt „putinist”! Șeful Pentagonului a transmis un mesaj clar la Bruxelles: SUA nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO. Revenirea la frontierele de dinainte de 2014 este un „obiectiv nerealist”
yogaesoteric
2 martie 2025