Israelul împrăștie teroarea în Liban. Noi atacuri cu rachete asupra Beirutului

Noapte violentă la Beirut. Peste 30 de atacuri aeriene au vizat orașul

Armata israeliană IDF a efectuat peste 30 de atacuri asupra Beirutului în noaptea de sâmbătă spre duminică. Localnicii susțin că este cea mai „violentă noapte” de la declanșarea atacurilor israeliene asupra Libanului.

Agenția Națională de Știri (NNA) a Libanului, citată de Al Jazeera, anunță că Beirutul a „asistat la cea mai violentă noapte” de la începutul „agresiunii” Israelului asupra țării.

Forțele israeliene au efectuat peste 30 de atacuri asupra suburbiilor sudice ale Beirutului. Zgomotele s-au auzit în tot orașul, iar fumul acoperă cartierele atacate.

Israelul și-a intensificat atacurile aeriene asupra suburbiilor sudice, care sunt considerate un bastion al Hezbollah-ului.

Operațiunea Midnight Arrows: Bombardamentele israeliene au ucis în Liban cel puțin 492 de persoane, inclusiv 35 de copii, iar 1.645 au fost rănite

Înainte de a declanșa, în 23-24 septembrie, un atac masiv asupra sudului Libanului, numit Operațiunea Midnight Arrows, premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis o scurtă declarație video adresată poporului libanez în care a spus: „Războiul Israelului nu este cu voi, este cu Hezbollah. De prea mult timp, Hezbollah vă folosește drept scuturi umane”.

Familiile din sudul Libanului au încărcat autoturisme, furgonete și camioane cu bunuri și oameni, uneori mai multe generații într-un singur vehicul.

În timp ce ploua cu bombe, copiii se înghesuiau pe genunchii părinților, iar valizele erau legate pe acoperișurile mașinilor.

Autostrăzile din nord erau blocate. „Am luat toate documentele importante și am ieșit. Lovituri peste tot în jurul nostru. A fost îngrozitor”, a declarat Abed Afou, care era împreună cu familia, inclusiv trei fii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani și alte câteva rude.

Au stat multe ore în trafic și nu știau ce va urma, dar voiau doar să ajungă la Beirut.

Nasser Yassin, ministrul libanez care coordonează răspunsul la criză, a declarat pentru Reuters că au fost activate 89 de adăposturi temporare în școli și în alte instituții, cu o capacitate de peste 26.000 de persoane, deoarece civilii au fugit de „atrocitățile israeliene”.

După aproape un an de război împotriva Hamas în Gaza, la granița sa de sud, Israelul își îndreaptă acum atenția către granița de nord. Aici, Hezbollah, susținut de Iran, a lansat rachete în Israel în sprijinul Hamas.

Armata israeliană a declarat că a lovit Hezbollah în sudul, estul și nordul Libanului, fiind atacate aproximativ 1.600 de ținte ale teroriștilor, în sudul Libanului și în Valea Bekaa. Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 492 de persoane au fost ucise, inclusiv 35 de copii, și 1.645 au fost rănite.

Un oficial libanez a declarat că acesta a fost cel mai mare bilanț al victimelor violențelor din Liban de la războiul civil din perioada 1975-1990, înregistrate într-o singură zi.

Luptele au stârnit temeri că SUA, aliatul apropiat al Israelului, și Iranul vor fi implicate într-un război mai amplu.

Arabia Saudită și-a exprimat profunda îngrijorare și a îndemnat toate părțile să dea dovadă de reținere, a raportat agenția de stat SPA.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite nu susțin o escaladare transfrontalieră între Israel și Hezbollah și că Washingtonul va discuta „idei concrete” cu aliații și partenerii pentru a preveni extinderea războiului.

Oficialii israelieni au declarat că recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra țintelor Hezbollah din Liban este menită să forțeze gruparea aliniată Iranului să accepte o soluție diplomatică.

Oficialul american, care a discutat cu reporterii la New York sub rezerva anonimatului, a respins poziția israeliană, afirmând că administrația Biden se concentrează pe „reducerea tensiunilor……. și ruperea lanțului de atac-contraatac”.

Tot la New York, președintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat că Israelul dorește să atragă Orientul Mijlociu într-un război total, provocând Iranul să se alăture conflictului Israel-Hezbollah.

Israelul este cel care caută să creeze acest conflict total”, le-a declarat el jurnaliștilor la sosirea sa pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, afirmând că urmările unei astfel de instabilități ar fi ireversibile.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că ziua de luni 23 septembrie a marcat un „vârf semnificativ” în conflictul care durează de aproape un an.

În această zi am scos din uz zeci de mii de rachete și muniție. Ceea ce Hezbollah a construit într-o perioadă de 20 de ani de la al doilea război din Liban este, de fapt, distrus de IDF”, a declarat el într-un comunicat, referindu-se la Forțele de Apărare ale Israelului.

În seara de 23 septembrie, Israelul a lansat un atac asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, vizându-l pe liderul de rang înalt al Hezbollah Ali Karaki, șeful frontului de sud. Hezbollah a declarat ulterior că acesta este în siguranță.

Dar aripa armată a Hamas a afirmat că unul din comandanții săi din sudul Libanului, Mahmoud al Nader, a fost ucis într-un atac aerian israelian.

Contraamiralul Daniel Hagari a spus că loviturile israeliene au distrus rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, rachete cu rază scurtă de acțiune și drone.

În replică, Hezbollah a declarat că a lansat zeci de rachete asupra unei baze militare din nordul Israelului.

Sirenele care avertizează asupra tirurilor de rachete ale Hezbollah au sunat în nordul Israelului, inclusiv în orașul-port Haifa, și în partea de nord a Cisiordaniei ocupate, a declarat armata.

Aproximativ 60.000 de persoane au fost evacuate din nordul Israelului din cauza luptelor transfrontaliere. La rândul său, Hezbollah a promis să lupte până când va exista o încetare a focului în Gaza.

Hagari a precizat că Hezbollah a plasat armament „în interiorul satelor libaneze și a intenționat să tragă cu el spre civilii din Israel, punând în pericol populația libaneză”.

Hezbollah nu a comentat afirmația că a ascuns arme în casele localnicilor, pe care Reuters nu a putut să o verifice în mod independent, dar a declarat că nu plasează infrastructura militară în apropierea civililor.

Loviturile au intensificat presiunea asupra grupării, care în săptămâna anterioară suferise pierderi importante în urma exploziei a mii de pagere și walkie-talkie utilizate de membrii săi.

Operațiunea a fost atribuită pe scară largă Israelului, care nu a confirmat și nici nu a negat responsabilitatea atacului.

Miniștrii de Externe ai Grupului celor șapte mari democrații au avertizat că Orientul Mijlociu riscă să fie atras într-un conflict mai amplu din care nicio țară nu ar avea de câștigat, potrivit unei declarații publicate după reuniunea Adunării Generale a ONU.

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, a avertizat că Libanul și Israelul sunt în pragul unui „război total”, după loviturile israeliene soldate cu aproape 500 de morți, dintre care 35 de copii.

Ca în Gaza? Exodul populației din sudul Libanului spre nord, pentru a scăpa de ucigătoarele atacuri aeriene israeliene

Drumurile din sudul Libanului au fost blocate, după ce mii de oameni au fugit spre nord pentru a scăpa de atacurile israeliene. Călătoriile care durau de obicei o oră au durat acum 12 sau mai mult. Oamenii fug spre Beirut, care a pregătit adăpost pentru 10.000 de oameni.

Ministrul Sănătății libanez, Firass Abiad, a spus că ceea ce se petrece în țara sa este „carnagiu”. El a declarat pentru BBC că este „clar” că multe dintre cele 550 de persoane ucise în atacurile din 23 septembrie erau civili, inclusiv copii și femei. „Dacă te uiți la oamenii care au fost aduși la camerele de urgență, este clar că sunt civili. Ei nu sunt combatanții pe care israelienii pretind că îi atacă”, a spus el. „Știm despre victimele atacurilor, deoarece ambulanțele noastre sunt cele care le-au transferat la spitale”, a adăugat el. „[Erau] civili care desfășurau activități obișnuite.”

Israelul a declarat că a lovit sute de ținte Hezbollah, acuzând gruparea că ascunde arme în zone rezidențiale.

Beirutul oferă adăpost pentru 10.000 de persoane strămutate care fug de bombardamentele israeliene din sud, a scris agenția de știri de stat libaneză NNA, citată de CNN. Adăposturile se află în școli și sedii de firme din oraș.

Municipalitatea din Beirut spune că va oferi tot sprijinul necesar persoanelor strămutate în această perioadă critică: „Cooperăm cu mai multe asociații care au asigurat saltele, perne și pături, pe lângă apă, medicamente și alte materiale necesare, astfel încât să fie asigurate toate proviziile și materialele necesare pentru toți cei strămutați”.

„Cadavre împrăștiate pe marginea drumului”

La o zi după ce a fugit de bombardamentul Israelului asupra sudului Libanului, un bărbat este încă marcat de ceea ce a văzut acolo.

Ieri au fost bombardamente non-stop din toate direcțiile. Bombardamente barbare și peste tot. Nu au milă pentru animale, copii sau adulți”, povestește tatăl său.

Întrebat despre afirmațiile israelienilor care spun că au vizat ținte Hezbollah, bărbatul a răspuns: „Sunt mincinoși. Familii întregi au plecat. Acestea nu sunt ținte Hezbollah. Trăim în sud, nu știm unde este Hezbollah și nu știu unde sunt luptătorii Hezbollah. (Israelul) a distrus în schimb case și ferme.”

Familia lui Hussein este una dintre miile care au fugit din sudul Libanului. Au petrecut 14 ore pe drumul spre Beirut, blocați în trafic, pe drumuri aglomerate. Au ajuns în Beirut la 5 dimineața. „Nu aveam mâncare sau apă, dar voluntarii de pe motociclete au distribuit apă celor blocați în mașini”, a povestit o femeie pentru CNN.

Nu am adus nimic cu noi, nici haine, nici medicamente, nimic”, a spus mama ei. Familia de opt persoane este acum într-una dintre școlile din Beirut care au devenit adăpost pentru persoanele strămutate.

La un adăpost din Beirut, Maryam, în vârstă de 65 de ani, a declarat pentru BBC că a călătorit toată noaptea cu 12 rude într-o mașină mică.

Ne-am adunat și am plecat. Nu am vrut să ne părăsim casele, pentru că este dificil să-ți părăsești casa”, a spus ea. „Am ajuns aici la 4 dimineața, cu copiii noștri. Din cauza copiilor noștri am plecat.”

Președintele american Joe Biden a declarat la Adunarea Generală a ONU că un conflict pe scară largă „nu este în interesul nimănui” și a insistat că „o soluție diplomatică este încă posibilă”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că lumea „nu își poate permite ca Libanul să devină o altă Gaza”.

Citiți și:
În pragul unui război total: Armata israeliană a invadat Libanul
Israelul se angajează la un război la scară largă în Liban

 

yogaesoteric
6 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More