Israelul să se pregătească de război

„În zona nordică a Israelului, situaţia este în continuă escaladare. (…) Doborârea avionului israelian este necesar să fie cercetată cu atenţie, iar eu sunt sigur că aşa se va şi petrece”, potrivit lui Eyal Ben-Reuven, general-maior în retragere, fost adjunct şi ulterior comandant al Forţelor de Nord din cadrul IDF. Cu toate acestea, israelienii este nevoie să înţeleagă că, uneori, atunci când apar lupte, apar şi victime, scrie The Jerusalem Post.

În ultimii ani, în luptele din Siria au fost implicate trupele loiale lui Assad şi forţele rebele. Acum, ruşii şi iranienii (prin intermediul Hezbollah) sunt şi ei implicaţi, iar asta i-a fost de mare ajutor regimului lui Assad, care acum controlează aproximativ 75% din teritoriul sirian. Din acest motiv, păstrarea suveranităţii siriene în ochii sirienilor devine tot mai importantă pentru regimul aflat la guvernare, iar riposta sa împotriva avioanelor aparţinând Forţelor Aeriene ale Israelului (IAF) este un semn clar în acest sens.

Escaladarea situaţiei a survenit ca urmare a strategiei prin care Iranul încearcă să profite de pe urma campaniei din Siria. Iranul s-a infiltrat tot mai mult în Siria şi a adus miliţiile şiite – mii de terorişti pe care vrea să îi transforme în nişte forţe care să lupte împotriva Statului Israel. În plus, iranienii intenţionează să mobilizeze forţe aeriene şi navale iraniene alături de trupele Hezbollah. Pe scurt, planul este acela de a încercui Israelul cu forţe aliate care să iniţieze operaţiuni teroriste împotriva Israelului laolaltă cu mişcarea Hamas din Fâşia Gaza.

Israelul a declarat cât se poate de clar, şi pe bună dreptate, că nu va permite Iranului şi cohortelor sale să controleze un teritoriu vecin cu frontiera sa. Marile puteri care pot opri aceste demersuri sunt ruşii şi americanii. 

„Totuşi, eforturile noastre diplomatice de până acum, atât cu ruşii, cât şi cu americanii, nu au dat roade. În calitate de membru al Comisiei pentru Relaţii Externe şi de Apărare din Knesset, m-am întâlnit de trei ori cu oficialii ruşi în ultimele 18 luni. La reuniunea cea mai recentă, le-am explicat exact care sunt condiţiile noastre şi i-am avertizat că, în cazul în care procesul de «iranizare» nu se opreşte, rezultatul va fi o escaladare a violențelor care va duce la un război cât se poate de clar pe frontul nordic israelian. Aceasta ar fi contrar intereselor Israelului, Rusiei sau Statelor Unite deopotrivă.

În acelaşi timp, ruşii dau din cap aprobator, afirmând că înţeleg problema şi că nici ei nu doresc forţe iraniene în Siria. Dar, pe de altă parte, ei nici nu vor să apeleze la o oarecare forţă ca să oprească acest proces. Spre marea noastră dezamăgire, americanii nu fac nimic în această privinţă, oferind doar nişte servicii abstracte. Dacă nu intervine o mare schimbare în viitorul apropiat, o campanie militară la frontiera nordică a Israelului este aproape inevitabilă. Guvernul israelian este necesar să depună eforturi diplomatice tenace pentru a-i convinge pe ruşi şi pe americani să intervină şi pentru a preveni izbucnirea unui război. 

În acelaşi timp însă, Statul Israel este nevoie să se pregătească de luptă. Trupele IDF se pregătesc excelent, dar populaţia civilă – în special israelienii din nordul ţării – nu este nici pe departe pregătită. Recent, guvernul a cerut ca toate locuinţele din nordul Israelului să dispună de nişte camere de securitate. Incidentul recent ne reaminteşte că este necesar să acţionăm mai rapid pentru a-i proteja pe cetăţenii israelieni”, scrie Eyal Ben-Reuven, general-maior în retragere, pentru The Jerusalem Post. 

Citiți și:

Henry Kissinger: «Sperăm că, dacă totul merge bine, jumătate din Orientul Mijlociu va aparţine Israelului»

În prag de al Treilea Război Mondial? Siria amenință să «atace aeroportul din Tel Aviv»

Trump a ordonat retragerea forțelor americane din Siria

yogaesoteric

25 iunie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More