Israelul se scufundă tot mai mult în tiranie

Ziarul The Guadian a publicat un articol, la 6 aprilie a.c., în care doi foşti şefi ai puternicului Serviciu Intern de Informaţii, Shin Bet, au avut o intervenţie plină de pasiune înainte de evenimentele ce vor marca 50 de ani de la ocuparea teritoriilor palestiniene din luna iunie a.c. Unul din ei a avertizat că „sistemul politic al ţării s-a scufundat într-un proces progresiv de tiranie”.

Ami Ayalon şi Carmi Gillon au vorbit în faţa unei adunări publice, la o galerie din Ierusalim care este ameninţată cu închiderea, pentru găzduirea unor reuniuni ale grupului de denunţători militari Rupeţi Tăcerea, una din principalele ţinte fiind guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu. În cursul recentei sale vizite în Marea Britanie, Netanyahu i-ar fi solicitat Theresei May să taie finanţarea guvernamentală britanică a acestui grup – cerere la care diplomaţia derutată a acestei ţări a răspuns: „Nu există o asemenea finanţare directă a Marii Britanii”.

„Tirania progresivă este prezentată ca un proces care înseamnă să trăieşti într-o democraţie şi deodată să îţi dai seama că, de fapt, nu mai este nicio democraţie”, a spus Ayalon unui mic grup de ziarişti prezenţi la manifestare. „Asta este ceea ce vedem noi actualmente în Israel. Tragedia acestui proces este că, atunci când îţi dai seama de acest lucru, deja este prea târziu.”

Ayalon s-a referit la recentele iniţiative ale miniştrilor din guvernarea lui Netanyahu, de modificare a legilor pentru a lovi în organizaţii precum Rupeţi Tăcerea prin interzicerea unor evenimente în şcoli şi tăierea finanţării lor, precum şi intenţia de a atenta la independenţa Curţii Supreme şi a presei. Ca urmare, publicaţiile care exprimă libertatea cuvântului au devenit ţinte predilecte în societatea israeliană ale celui mai extremist guvern de dreapta din istoria ţării.

Galeria Babur se află sub ameninţarea de a fi închisă după cenzura ministrului culturii, Miri Regev, pentru organizarea de evenimente cu gruparea Rupeţi Tăcerea, sub pretextul că „ar dăuna imaginii Israelului”.

Gillon a fost la fel de sumbru în analiza sa despre direcţia în care merge Israelul, spunând că, „sub această ocupaţie, ţara s-ar îndrepta către un dezastru”. El a adăugat: „Această ţară s-a fondat pe valorile democraţiei liberale, valori înscrise în Constituţie – care este Declaraţia noastră de Independenţă – valori pe care noi nu le mai respectăm. Puteţi analiza ce s-a întâmplat cu noi în ultimii 50 de ani, când totul a intrat sub umbra ocupaţiei care a schimbat total societatea noastră, care a devenit o societate dezagreabilă”.

Comentariile lui Ayalon şi Gillon s-au făcut în mijlocul unei dezbateri încinse între cei de dreapta şi oponenţii ocupaţiei în urma Războiului de Şase Zile din iunie 1967, care au marcat începutul ocupaţiei. Miniştrii de dreapta au sărbătorit ocupaţia ca fiind o „eliberare a teritoriilor ocupate”.

„Mă aflu aici” a adăugat Gillon, „deoarece cred că grupări precum Rupeţi Tăcerea sunt organizaţii total legitime. Uneori nu-mi place ce se spune, dar misiunea pe care au adoptat-o, prin interviurile cu soldaţii ar trebui să ofere o înţelegere mai bună asupra ceea ce înseamnă ocupaţia altui popor”.

Decizia lui Ayalon şi Gillon de a realiza public această manifestare de sprijin a fost văzută ca o lovitură dată grupului de drepturi ale omului care se confruntă cu eforturile tot mai mari ale oficialităţilor de a-i limita activităţile. De asemenea, cei doi au criticat lipsa de interes a presei israeliene şi a politicienilor din opoziţie de a vorbi despre libertatea cuvântului şi, în special, despre măsurile îngrijorătoare împotriva unor grupări precum Rupeţi Tăcerea. „Acestea fac ceea ce trebuie făcut, deoarece înţeleg că este datoria lor morală. Ei sunt soldaţi care-şi servesc patria şi fiecare are imaginea adevăratului Israel din teritoriile ocupate. Iar ceea ce văd ei este foarte urât. Astfel că urâm imaginea din oglindă şi o blamăm, dar nu auzim ceea ce spun ei”, a spus Aylon.

Ei au mai spus că sunt profund îngrijoraţi de apatia crescândă din societatea israeliană unde, după atâţia ani, o ocupaţie justificată de justiţia israeliană ca fiind temporară a ajuns să sfideze înţelesul acestui cuvânt. Aylon a sugerat dinamica orwelliană pe care s-au sprijinit israelienii, pentru a se afla într-o permanentă stare de teamă. „Este necesar să fie deblocat acest concept al tiraniei încremenite, de a ne afla într-un război continuu. La fel ca în 1984, există întotdeauna un inamic.”

Chiar recent, Regev, un ministru controversat de extremă dreapta, a spus că Rupeţi Tăcerea şi ceilalţi care sprijină această organizaţie nu au loc în Israel.

Cei doi foşti şefi ai Shin Bet-ului spuneau că se cunoaşte că una dintre principalele ceremonii oficiale de marcare a Războiului de Şase Zile se va desfăşura în aşezarea Gush Etzion din Cisiordania. Se vor cheltui 2,74 milioane de dolari pe evenimentele care vor marca ceea ce se consideră a fi „victoria glorioasă a Israelului în Războiul de Şase Zile şi eliberarea Iudeeii şi Samariei (Cisiordania), Platoul Golan şi Văii Iordanului”.
 

Citiţi şi: 
Ocupaţia israeliană în Cisiordania şi Fâşia Gaza. 49 de adevăruri semnificative

Cinci adevăruri ascunse și tragice despre Israel, SUA și Europa 

 

yogaesoteric

13 iunie 2017


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More