Israelul şi-a cerut scuze

 

Israelul a cerut scuze Amman-ului pentru moartea a doi iordanieni ucişi în iulie în ambasada sa şi pentru a unui judecător, împuşcat în 2014 la graniţă, afirmând că este pregătit să plătească despăgubiri familiilor victimelor, a anunţat guvernul iordanian, relatează AFP.

Israelul a anunţat imediat reluarea activităţilor la ambasada sa de la Amman.

Purtătorul de cuvânt al guvernului iordanian, Mohamed Momani, a făcut cunoscut că ţara sa a „primit o notă oficială din partea Ministerului israelian de Externe exprimând regretele profunde şi scuzele guvernului israelian pentru incidentul petrecut în iulie la ambasada Israelului la Amman care a dus la moartea a doi cetăţeni iordanieni, precum şi pentru moartea judecătorului Raed Zeiter”.

„Israelul s-a angajat oficial în această notă să efectueze şi să continue demersurile legale privind incidentul de la ambasada Israelului la Amman şi s-a angajat să despăgubească familiile celor trei martiri”, a declarat Mohamed Momani, citat de agenţia oficială de presă Petra.

Relaţiile dintre Iordania şi Israel, două ţări vecine legate din 1994 printr-un tratat de pace, s-au degradat semnificativ după incidentul sângeros petrecut la 23 iulie în incinta ambasadei Israelului la Amman, când un agent israelian de securitate a ucis doi iordanieni.

Ambasadoarea Einat Shlein, precum şi alţi patru membri ai corpului diplomatic israelian în Iordania, inclusiv agentul de securitate implicat în moartea celor doi iordanieni, au fost nevoiţi să părăsească Amman-ul după incident.

În 2014, moartea judecătorului Raed Zeiter, împuşcat la 10 martie de armata israeliană la punctul de control de la Podul Allenby dintre Cisiordania ocupată şi Iordania, a provocat vii proteste în Iordania.

În nota autorităţilor israeliene se afirmă „voinţa guvernului israelian de a relua cooperarea cu regatul (iordanian), puternicul său ataşament faţă de aceste legături şi dorinţa de a rezolva şi închide dosarele respective”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

Mohamed Momani a subliniat că Israelul a răspuns astfel „la toate condiţiile puse de guvernul iordanian pentru revenirea ambasadorului”.

În Israel, un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu a informat recent că „Israelul şi Iordania au ajuns la un acord în privinţa incidentelor din iulie 2017 de la ambasada israeliană şi a asasinării judecătorului iordanian în martie 2014”.

„Ambasada israeliană în Iordania îşi va relua imediat activitatea”, a adăugat comunicatul. „Israelul acordă o mare importanţă relaţiilor sale strategice cu Iordania, iar cele două state vor acţiona pentru întărirea cooperării bilaterale şi consolidarea acordului lor de pace”, potrivit documentului citat de AFP.


Citiți și:

Se strânge lațul în jurul lui Netanyahu: Premierul israelian şi soţia sa, audiaţi într-un dosar de corupţie

Cinci adevăruri ascunse și tragice despre Israel, SUA și Europa
 

yogaesoteric
31 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More